Психолог: Как да се отървем от депресията в Деня на влюбените

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 alt Независимо дали ни харесва или не, опитваме се да останем безразлични или се превръщаме в мрънкачи, Свети Валентин наближава и неизбежно ще бъде навсякъде: във Facebook, Instagram, на витрините на магазините, в моловете и ресторантите.  Денят на влюбените сякаш иска да погълне цялото внимание, а за необвързаните съществува реален риск да изпаднат в депресия.

Всички знаем, че точно когато сме свободни, ни се струва, че всички останали са във връзка и повече от всякога виждаме всички двойки, които щастливо се разхождат ръка за ръка. Денят на влюбените има дарбата да подсилва този феномен с всички сърца, влюбени и красиви снимки, които ни заобикалят.

 Прекаленият маркетинг на Свети Валентин и стремежът към социално приемане могат да направят деня депресиращ, ако сме сами, независимо от избора или обстоятелствата.  "Трудно е да не осъзнаете самотата си, когато сте бомбардирани от романтични комедии по телевизията, романтични романи и сърца в магазините, реклами, които никога не свършват, и съобщения за специални събития и партита за влюбени".

Как да НЕ се депресирате на Свети Валентин?

 Но ако сме решени да се справим с напрежението на Деня на влюбените и искаме да можем да се насладим на това да бъдем сами, ето какво можем да направим:

    alt 1.Научете се да оценявате самотата

Самотата не е обективен или субективен показател за качеството на живот. Например много хора в една двойка, въпреки че външно се възприема, че "би трябвало" да са щастливи, често се чувстват самотни, неразбрани, недооценени и дори необичани.

 Това е така, защото очакваме благополучието ни да зависи от някого, а не от нас самите, защото копнеем да бъдем част от двойка, без да познаваме себе си и без да знаем какво наистина искаме.
Статистиката за разводите и историите за нещастни бракове ни показват една реалност, която лесно забравяме, когато привидно сме заобиколени само от романтична любов. Един от начините да се справите с чувството за самота е да преосмислите очакванията си и да ги свържете с реалния живот. Осъзнайте, че перфектният образ, показван в рекламите или социалните мрежи, не е пряко пропорционален на щастието на хората, това са просто шаблони, които са трудно постижими.


 Така че, вместо да се чувствате самотни в Деня на влюбените, отпразнувайте силните страни и постиженията, които ви показват, че и без да сте част от двойка, вие сте цялостна и здрава личност, човек, който има място за любов, но който не се нуждае непременно от връзка, за да има увереност, радост и вълнение. 

  alt    2. Култивирайте благодарността

Има много дълбоки ползи от чувството на благодарност. Едно от средствата за справяне с моментите, когато се чувствате самотни, е да култивирате чувство на благодарност за това, което вече имате в живота си.
 Ако усещате липса на любов, направете усилие и помислете за цялата любов, която вече имате - от приятели, семейство или дори домашни любимци. Можете също така да се съсредоточите върху нещата, които ви носят удовлетворение всеки ден, като работата ви, хобитата ви.

    3. Установете какво искате

"Можете да използвате този на пръв поглед сложен ден на любовта, за да установите ясна перспектива за връзката, която искате да имате: направете списък, в който запишете всички качества, ценности, основни житейски принципи, които бихте искали партньорът ви да притежава.
   Ако все още не знаете какво искате, можете да използвате бившия си партньор като модел за подражание - положителен или отрицателен. Запишете всичко, което ви е харесвало и не ви е харесвало в него, и междувременно знам, че ще ви хрумнат още идеи", казва психологът Анджела Нюцу.

alt4. Направете си подарък

"Ако сте опитали всичко, но все още се чувствате потиснати от целия маркетинг около вас, от цветята и подаръците, които виждате навсякъде, не превръщайте този ден в ден на болка и загуба. Направете го ден на любовта, дори ако сте сами!
Излезте и си купете подарък, вземете си онази картичка или кутия бонбони и се усмихнете, защото сте си позволили малко радост.  

 

ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: