КОСТНИЯ БУЛЬОН може да ви излекува

( Votes )
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
костен бульон за лечение

Всеки трябва да има в хладилника КОСТЕН БУЛЬОН, за да се радва на добро и дълго здраве. Според д-р Меркола костния бульон е лекарство, което може да ви излекува от хронични заболявания, упорити болки, храносмилателни и кожни проблеми, депресии, алергии, да усили паметта и много други заболявания
Ще се изненадате, като разберете, че още Хипократ е възхвалявал неговите качества. Малко по-късно е бил наречен "супер храна" и сега ще стане ясно, защо това е така. 
 
Има нещо успокояващо в това да отпиеш глътка горещ костен бульон и определено притежава лечебен потенциал.
 
Като за начало, костният бульон се използва като основа на диетите, базирани на Чревно-психологическия синдром (Gut and Psychology Syndrome – GAPS), чийто принципи е развила д-р Наташа Кембъл-Макбрайт. Той стои в основата им, защото има лечебен ефект за червата.
 
GAPS-диетата често се използва при лечение на деца с аутизъм или други разстройства, които се коренят в дисфункция на червата. Всеки един човек с алергия или чревен проблем може да изпита ползата от нея, както също и хора със синдром на пропускливите черва.
 
Ако имате синдром на пропускливите черва, несмляна храна, токсини, вируси, дрожди и бактерии имат възможност да преминат през червата и да достигнат кръвта.
Когато лигавицата на червото е многократно увреждана в следствие на пропускливи черва, увредените клетки, наречени микровили, стават неспособни да вършат работата си. Те спират да имат възможност да обработват и използват хранителните вещества и ензими, които са жизнено важни за правилното храносмилане.
 
В крайна сметка храносмилането е нарушено и усвояването на хранителни вещества е възпрепятствано. Изложено на тези въздействия, тялото ви започва да атакува чуждите нашественици. То отговаря с възпаления, алергични реакции и други симптоми, които свързваме с редица болести.
 
Пропускливите черва са в основата на много алергии и автоимунни заболявания. В комбинация с интоксикация на организма, имате идеалната предпоставка за развиване на неврологични болести като аутизъм, хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието и когнитивни увреждания.
 
Като основна храна, костният бульон не само е лесно смилаем, но също така съдържа силни инуностимулиращи елементи, които са основна градивна част при лечението на автоимунни заболявания.
 
ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА, КОИТО ЛИПСВАТ НА МНОГО ОТ НАС
 
Костният бульон съдържа разнообразие от ценни хранителни вещества, много от които ни липсват във форма, която тялото лесно може да абсорбира и използва. Това включва, но не се ограничава до:
 
Калций, фосфор и други минерали - Съставни части на колагена и хрущяла
Силикон и други микроелементи - Съставни части на костите и костния мозък
Глюкозамин и хондроитин сулфат - „Условно основните“ аминокиселини пролин, глицин и глутамин
 
Науката подкрепя употребата на хрущяла, желатина и други компоненти на домашно приготвения костен бульон за превенция, а понякога и лечение от остеоартрит, остеопороза, храносмилателни смущения, автоимунни заболявания и дори рак.
Допълнителни ползи на костния бульон:
 
Намалява ставните болки и възпаления благодарение на хондроитин сулфата, глюкозамина и други съединения извлечени от направените на бульон хрущял и колаген.
 
Потиска инфекцията причинена от простуда, вирусна инфекция и т.н. Последните изследвания на хрущяла, който се намира в изобилие в домашно приготвения бульон, показват, че той подсилва имунната система по най-различни начини. Той е мощен регулатор, истински модификатор на биологичния отговор, активатор на макрофаги, активатор на клетки естествени убийци (NK-клетки), демагог на В-лимфоцити, двигател на Колония-стимулиращи фактори.
 
Бори се с възпалението. Аминокиселините като глицин, пролин, аргинин имат противовъзпалителен ефект. Установено е, например, че аргининът има особено благоприятно въздействие при лечението на сепсис (възпаление на цялото тяло). Глицинът също има успокояващ ефект и може да помогне за по-спокоен сън.

пропускливи черва, атопичен дерматит
 
Спомага за силни и здрави кости. Д-р Даниъл съобщава, че костният бульон съдържа изненадващо ниски количества калций, магнезий и други микроелементи, но също така казва, че „той играе важна роля при формирането на здрава костна тъкан, заради изобилието на колаген, което съдържа. Колагеновите фибрили осигуряват минерално отлагане на решетката и са ключът към изграждането на силни и гъвкави кости.“
 
Спомага за здрава коса и растеж на ноктите, благодарение на желатина в бульона. Д-р Даниъл съобщава, че чрез подхранване на колагеновите фибрили, бульонът дори може да премахне целулита.
 
Колкото по-желеобразен е бульонът, толкова по-хранителен е. Колагенът, който се извлича от костите при бавно приготвяне, е една от ключовите съставки, които правят бульонът така лечебен. Според д-р Даниъл, ако бульонът се желира след като е престоял в хладилник, това е знак, че е бил приготвен добре.
 
За да го направите възможно най-желиран, тя препоръчва да добавите пилешки крачета, свински крачета или ставни кости. Всички те съдържат големи количества колаген и хрущял. От друга страна, крачетата или техните кости ще осигурят много костен мозък. Може да приготвите костен бульон от цяло пиле, цяла риба или кости на риба (включително главата), свински или говежди кокали. Разнообразявайте менюто си, за да получите различни вкусове и хранителни ползи.
 
ИЗПОЛЗВАЙТЕ НАЙ-ВИСОКОКАЧЕСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ, КОИТО МОЖЕ ДА ОТКРИЕТЕ
 
Може би най-важната уговорка, когато правите бульон, без значение дали е пилешки или говежди, е да се уверите, че костите са от животни, отгледани биологично и хранени с трева. Както отбелязва Сали Фалън, от пилета, отгледани в ограничени пространста, не може да произведете желиран бульон. Ако използвате нискокачествени  пилешки кости, ще се лишите от най-хранителните съставки.
 
Ако не можете да откриете местен източник на качествени кости, може да се наложи да ги поръчате. Също така може да се свържете с производители на местните фермерски пазари. Имайте пред вид, че много от дребните земеделски производители отглеждат животните си на принципа на биологичното животновъдство, независимо, че не са сертифицирани, тъй като получаването на сертификат е скъпо. Заслужава си да поговорите с тях. Повечето от тях ще бъдат щастливи да ви дадат детайли за производството си.

рецепта за домашен костен бульон

 
РЕЦЕПТА ЗА ДОМАШЕН ПИЛЕШКИ БУЛЬОН
 
Рецептата, която следва е от готварската книга на Хилари Бойнтън и Мари Бракет Готварска книга за лечение на червата: Рецепти пълни с хранителни вещества за здравето на червата чрез GAPS-диета. Тази книга е отличен източник на рецепти за бульони.
 
ДОМАШНО ПРИГОТВЕН ПИЛЕШКИ БУЛЬОН
 
Продукти:
 
1,5-2 кг. варена кокошка, 1-2 пилета или 1,5-2 кг. пилешки вратлета, гръбнак и крила
4 л. вода
2-4 пилешки крачета (по желание)
1-2 пилешки глави (по желание)
2 с.л. ябълков оцет или лимон
3 стръка целина, едро нарязани
2 моркова, едро нарязани
1 лук, нарязан на четвъртинки
шепа пресен магданоз
морска или хималайска сол
Начин на приготвяне:
 
Сложете пилето в тенджера с 4 л. вода. Добавете пилешките крачета и глави, ако ще ги използвате, както и ябълковия оцет. Оставете ги в продължение на 30 минути, за да може оцетът да извлече минералите от костите. Добавете зеленчуците и включете котлона. Оставете да заври и оберете пяната. Намалете котлона, така че едва да къкри, сложете капак и оставете да се готви от 6 до 24 часа. В последните 10 минути на готвене добавете шепа магданоз за вкус и още полезни минерали. Оставете бульона да изстине, прецедете го и оберете останалото месо, което може да използвате в други ястия. Добавете морска или хималайска сол на вкус. Пийте бульона направо или го съхранете в хладилник (за 5 до 7 дни), или във фризер (до 6 месеца) за употреба в супи и яхнии.

ДРУГА РЕЦЕПТА ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА КОСТЕН БУЛЬОН

из zdravei.org


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

КОСТНИЯ БУЛЬОН може да ви излекува - 4.6 out of 5 based on 9 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: