Знаете ли как да поддържате приятелство

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
 altТе ни насърчават и ни помагат, когато имаме нужда от това, те са нашето второ семейство и с тях сме имали много забавни моменти. Това са приятелите, които правят живота ни по-добър, но трябва да знаем как да ги държим близо до себе си.
 
 Начинът ни на живот оказва решаващо влияние върху социалните ни взаимоотношения, включително и върху приятелствата. Заключението на холандско изследване е, че в съвременното общество приятелствата не са дълготрайни, защото доста бързо се заменят с нови връзки.

Приятелството трае 7 години

До този извод стига социологът Джералд Моленхорст, след като наблюдава социалните отношения на 1007 души на възраст между 18 и 65 години. След 7-годишен интервал от време само 30 % от участниците запазват старите си приятели. Според Моленхорст това е така, защото повечето хора избират приятелите си въз основа на обстоятелства като училището, в което учат, или мястото, където работят.
 
Поради това приятелствата са склонни да избледнеят и когато завършим колеж и се преместим в друг град или когато сменим работата си. Тези приятелства, казва холандският социолог, се заменят с нови, създадени при сходни обстоятелства. И все пак има приятелства, които можем да поддържаме въпреки разстоянието и неизбежните промени, които настъпват с възрастта.

Не са ли идеални? Няма проблем!

altИ именно недостатъците, а не само качествата на вашите приятели, ви карат да ги обичате толкова много. Затова се опитайте да бъдете разумни, когато виждате, че понякога дават всичко от себе си. Може да преувеличават шегите си, да казват неща, които ви разстройват, да се ядосват без основателна причина или да ви карат да губите самообладание. Но тези неща могат да бъдат пренебрегнати. Със сигурност с времето малките напрежения, които преодолявате, ще бъдат повод за забавление и, нещо повече, ще затвърдят приятелството ви, което преминава тези малки изпитания, защото привързаността между вас е силна.
 
Съвет: Винаги, когато се появи възможност, казвайте на приятелите си, че ги цените.

Бъдете им опора

Помощта на вашите приятели е била безценна за вас, когато сте имали нужда от нея. Със сигурност една обикновена благодарност е повече от достатъчна за всеки приятел, който ви помага, без да очаква нещо в замяна. Но се уверете, че когато те имат нужда от вас, сте също толкова на разположение и присъствате в живота на приятелите си, за да им помогнете в замяна. Това не е разплата и не е дълг, а просто начин да затвърдите допълнително едно вече изпитано приятелство.

altСъвети, само ако са поискани

Най-добре знаете, че всеки живее собствения си житейски опит и че всичко се възприема и преживява субективно. Затова е добре да бъдете до приятелите си, ако искат да говорят с някого, но избягвайте да давате мнението си за конкретна ситуация, освен ако вашето мнение не бъде поискано.Понякога една обикновена дискусия, в която вашият приятел ви казва как се чувства, му помага да си избистри главата и да знае какво да прави по-нататък. От друга страна, ако той се нуждае от съвет, бъдете честни и изкажете мнението си, ако трябва, но бъдете деликатни, за да не нараните чувствата му. Както и да е, най-важното между приятелите е да си до тях, независимо от изпитанията, през които преминават.
 
Нуждата от приятели е нашата социална природа. Това е съюз, на който можеш да разчиташ и който те прави по-силен, и по тази причина приятелството съществува от древни времена. Освен това приятелството е свързано и с необходимостта да принадлежим. Силното приятелство често замества семейството, защото в такава връзка човекът се чувства като роднина.
 
Едно приятелство изисква време, готовност да бъдете там, когато другият човек има нужда от вас, и откритост, за да бъдете честни. Понякога с течение на времето ценностите се променят и хората могат да поемат в относително различни посоки, но приятелството остава именно защото са споделили много неща и имат обща биография, която им гарантира, че могат да разчитат един на друг.
 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Знаете ли как да поддържате приятелство - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: