Как да създадем и поддържаме приятелство в двойката?

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 За връзката на двойката

altВъв всяка двойка, в която има истинска любов, с течение на времето между двамата партньори се създава силна емоционална връзка. На няколко равнища се появяват съучастничество, доверие един към друг, доверителност, искане на съвет, подкрепа за постигане на определени лични цели, нуждата да бъдат утвърждавани и подкрепяни един от друг. И какво е всичко това? Всички те са характеристики на приятелството.
 
Един от въпросите, около който се развиват или провалят повечето взаимоотношения в живота ни, е свързан с това доколко умеем да общуваме... "Умеем ли да се изслушваме?" Инициирането, поддържането, участието в автентичен, присъстващ, съдържащ диалог е нещо, на което повечето от нас не са научени. Още от детството ни са били налагани много строги правила за общуване и всичко, което сме казвали, е трябвало да бъде за удобство или одобрение на събеседника. Собствените ни нужди получаваха равностойно внимание и не бяха важни, камо ли пък познати, признати или утвърдени от околните.
Когато сме част от диалог, не става въпрос само за това наистина да слушаме човека до нас, а да можем да преминем отвъд препятствията, присъщи на човешкото състояние, за да разберем какво ни се съобщава. Когато сме в диалог с другите, като първа реакция мозъкът отхвърля всичко, което не ни се струва уместно, и "поглъща" това, което ни се струва ок, и затова процесът на разбиране на това, което ни се предава, изисква много съзнателни усилия.
 
Повечето от изследванията, проведени върху двойки и върху онези елементи в романтичната връзка, които водят до щастие/пълноценност и за двамата партньори, са съсредоточени върху приятелството, което свързва двамата, и комуникацията, която съществува между тях. Изглежда, че няма никакво съмнение относно идеята, че приятелството е лепилото, което свързва всяка дълготрайна хармонична връзка, а също така внася баланс и хармония в живота на двойката.

Приятелството е дори по-важно от сексуалната страна и това е така, защото интензивността и страстта в началото на една връзка обикновено се променят с течение на времето и се заменят от необходимостта да бъдеш част от една подкрепяща, любяща и следователно приятелска връзка. Да бъдем приятели с човека, с когото водим постоянен сексуален живот, осигурява подходящата рамка за изследване, за освобождаване от предразсъдъци или задръжки, за себепознание. Да бъдем приятели с партньора си ни дава безопасно пространство, в което можем да се развиваме, в което можем да лекуваме раните, придобити в детството, във всяко едно отношение.

altПриятелство като двойка

Много от нас се страхуват от рутината, която може да се появи в отношенията ни с течение на времето, и се чудят на готовността да бъдат в една връзка в продължение на много години, в която не настъпват скука, навик и следователно липса на сексуално удоволствие. Готман твърди, че отправната точка в една връзка/брак е приятелството. То е в основата на една трайна връзка и връзката между двамата партньори започва да се проявява във взаимно уважение, привързаност и удоволствие от прекарването на време в компанията на другия - дори когато между партньорите има различия в начина на живот, ценностите и личните интереси. Според изследванията на Готман приятелството трябва да бъде съпроводено с период на "ухажване", който не е определен във времето и е необходим през цялата връзка.
 
"Извън двойката съществува реален свят, който ни влияе". За да се справим с него, не е достатъчно само да общуваме, но и да разберем и приемем, че дори и най-здравите комуникационни мрежи между партньорите могат да се провалят, когато има силен външен натиск. Стратегията, която повечето терапевти препоръчват на двойките, които консултират, е да обединят усилията си, вместо да се отдръпнат един от друг. "Не вие срещу партньора си, а вие заедно срещу света"
 
Френската психоложка Катрин Бенсаид казва, че приятелството в двойката е особено ценно за жените, тъй като тяхната сигурност и силна емоционална връзка с партньора допълнително засилват сексуалността: "В сексуалния акт има доза насилие. За жените е важно да се чувстват в безопасност, да не чувстват, че са обект на насилие. Доверието в партньора им помага да се освободят от удоволствието".
 
altПрез последните четири десетилетия известният психолог Джон Готман е направил много изследвания, за да открие какво прави връзката на една двойка работеща. Изследванията на американския терапевт започват през 1986 г., когато той и колегата му Робърт Левенсън създават Лаборатория за любов. Двамата изследователи събират в лабораторията младоженски двойки, за да наблюдават как те си взаимодействат един с друг. Дори след като резултатите показват, че тези, които имат пълноценни взаимоотношения, се фокусират върху положителните аспекти на средата, върху признателността, добротата и щедростта, докато останалите забелязват само недостатъците, като са пренебрежителни, критични и враждебни, Готман продължава да изследва какво всъщност сближава или разделя двойките. Друго проучване, проведено върху 130 новосформирани двойки, се основава на наблюдение на партньорите по време на нормален ден от живота им.
 
Така се стига до заключението, че пренебрегването на партньора е основната причина, която води до прекъсване на връзките между партньорите. В същото време именно добротата и емоционалната стабилност са тези, които заварват една двойка, и те всъщност определят приятелските отношения, които са неразделна част от щастливите двойки.
 
Изглежда, че приятелството е един от най-важните аспекти на взаимоотношенията в живота ни.

altНачини, по които можем да подкрепим приятелството в двойките

Като се има предвид очевидното въздействие и последици за благополучието, което изпитваме с партньорите си, как можем конкретно да помогнем за поддържането на приятелството в отношенията между двойките?
 
 • Уважавайте личното пространство на партньора си. Интимността в брака/парите означава собствено пространство. Всеки от нас има определени табута, определени часове от деня, от седмицата, когато иска да остане насаме със себе си, и тези моменти на уединение ни помагат да възстановим психическата си енергия и дори да дойдем при партньора си с различно състояние на духа.
 • Ако има неща, които настояваме партньорът да прави по определен начин, който ние искаме, за предпочитане е да станем по-гъвкави и да изберем да направим нещото сами
 • Опитайте се с всеки изминал ден да бъдете още по-добър партньор.
 •  Психолозите твърдят, че работата в екип е една от благословиите на отношенията между двойките; много по-лесно е да се търсят решения и да се преодоляват предизвикателствата, ако имате човек, когото познавате и на когото наистина можете да разчитате.
 • Поемете риска да не бъдете перфектни! Никой от нас не е и никога няма да бъде съвършен. Приемането на тази истина ще ни помогне по отношение на очакванията, които проектираме върху другите, и ще предизвика хармония и гъвкавост в отношенията на двойката, което несъмнено помага изключително много за поддържането на емоционалната връзка.
 • altДа уважаваме решенията, които партньорът ни взема по отношение на онези хора или ситуации в живота му, които не са пряко свързани с нас. Дори и често да се оказваме странични жертви при подобен подход в зависимост от ситуацията, човекът, когото обичаме, в такива контексти има нужда да чувства, да знае, че сме в състояние да го задържим, независимо от "тежестта", с която ще дойде при нас.
 • Да общуваме. Непрекъснато. Общуването е един от най-важните елементи на една връзка. Комуникацията предотвратява подозренията и предположенията и помага за изясняване на недоразуменията. Комуникацията кара и двамата партньори да осъзнаят своите недостатъци и качества и така те избират да продължат напред.
 • Нека се откажем от критиките и коментарите. Нека бъдем по-мъдри, когато почувстваме импулс да привлечем вниманието, и да останем в тази поза на саморефлексия, за да разберем точно дали това, което искаме да кажем, е свързано с определени неща, които партньорът ни прави, или ситуацията поставя огледало на онези части от нас, които ни е трудно да приемем.
 • Да се забавляваме с партньора си по всеки възможен начин. Двойките, които могат да се забавляват и да се смеят много заедно, остават заедно.
 • Нека бъдем гъвкави! Гъвкавостта е от съществено значение и изисква да се занимаваме с дейности, които може да не ни интересуват, но са важни за партньора ни. Разбира се, те не трябва да приемат формата на компромиси, защото тогава говорим за отказ от важна за нас част и всеки компромис, който правим, може да стане опасен, ако не сме готови да го приемем.
 • Вярвайте, че нашият партньор, т.е. нашият приятел, има предвид нашите интереси и инвестира в приятелството, което ни свързва. Близките дългосрочни приятелства винаги се основават на доверие и ангажираност.
По този начин ние поддържаме връзката и поддържаме приятелството, като имаме здравословна динамика, в която се фокусираме и върху двамата - ние, аз и ти, върху уникалността и нуждите на всяка от страните. И трите страни ще бъдат взаимосвързани, ще се наслаждават и ще се подкрепят взаимно в настоящия план.
 
 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как да създадем и поддържаме приятелство в двойката? - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: