Рисуване по номера: съвети за оцветяване, методи и съвети за рисуване

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 alt"Всеки може да стане художник!" - днес този девиз е по-актуален от всякога. Да, не се учудвайте, в днешно време всеки може да се почувства като изобретателния Леонардо да Винчи или експресивния Ван Гог. В края на краищата, някога, за да нарисувате своя собствена картина, трябваше да учите години наред в художествено училище или поне да посещавате скъпи курсове по рисуване.
 
А сега всеки, независимо от пола или възрастта, може да създаде свой натюрморт, портрет или пейзаж само за 3-5 дни - точно като истински майстор в прочутите изложби в галерията. Каква е причината за този феномен? Картините по номера, които през XXI век стават все по-популярни. В крайна сметка те позволяват на всеки, който иска да развие творческия си потенциал, дори и да няма достатъчно опит или свободно време. Ние се основаваме на принципа на "всеобхватността".
 
Това, което е особено хубаво, е, че всеки комплект за рисуване по номера вече включва всичко необходимо: номерирани кутии с бои, една или повече четки, инструкции, контролен списък за проверка на нюансите, разделени на сектори и обозначени с номера върху платно с носач, както и стойки за стена за готовата картина. Можете да започнете да творите веднага! Но първо трябва да изберете желаната основа за вашата картина и да се запознаете с триковете за рисуване.

По правилата или не?

altРазбира се, в съвременното изкуство отдавна няма ясни насоки за това какво е "позволено" и какво - "непозволено", а правилата на модерното изкуство съществуват само за да бъдат нарушавани. Но за тях трябва да се знае нещо, затова преди да започнете да разопаковате така украсената си кутия с боички и боички, си струва да проучите енциклопедиите в интернет, за да научите или да опресните паметта си за понятията светлина и сянка, линия и сянка, перспектива и плоскост, лице и фон, цветоотделяне и контраст...
 
А ако сте начинаещ и нямате опит в създаването на картини върху номера, то най-добре е да следвате точно инструкциите за всеки комплект. А когато усвоите основните техники на този вид живопис, вече ще можете да развиете свои лични техники и похвати за рисуване. Нещо повече, не са чак толкова много основните техники, които правят рисуването значително по-лесно.

4 чудесни начина за рисуване на картини по номера

Съществуват 4 принципа за рисуване на картина. Ще ги запомните без затруднения, защото са необичайно логични и функционални, а здравият разум и удобството така или иначе ги определят.

От светло към тъмно

Като боядисате отначало белите, жълтите, сините или розовите зони, ще избегнете случайни петна. В края на краищата е много по-лесно да изтриете или да наложите пастелен нюанс с друг цвят, отколкото ярък или тъмен цвят.

altОт по-голямо към по-малко

Ако отначало нарисувате всички големи детайли на изображението, тогава не само ще избегнете грешките и петната, споменати по-горе, но ще можете да поставите правилно нюансите и да нарисувате най-малките детайли, да размажете правилно цвета и да подчертаете. Така по-лесно ще сравнявате "дреболиите" с основните смислови петна на изображението: трябва да признаете, че след като сте нарисували вазата и трите големи пъпки в нея, ще ви е по-лесно да поставите в близост малките цветя и листата на букета.

От центъра към краищата

Като рисувате в тази посока, със сигурност няма да размажете вече нарисувания модел по ръба с ръкава на ризата или лакътя си. По правило класическите художници поставят основното изображение в центъра на картината, независимо дали става въпрос за колиба в пасторален пейзаж или купа с плодове в апетитен натюрморт.

От горе до долу

Този начин на рисуване по платното също така ще ви позволи да не изтривате вече нанесената боя с лактите си, те ще изсъхнат в процеса на нанасяне, а когато стигнете до долния край, горната част на картината ще бъде почти суха.

Как да държим четката при рисуване?

Най-лесният и удобен начин за държане на четката е същият, както при държането на химикалка. В същото време ръката ви трябва да е подпряна на нещо. Това е достатъчно, за да не се изморявате и рисуването ви да е чисто. Като начало трябва да овладеете обичайните мазки: просто се опитайте да нарисувате всеки номериран фрагмент възможно най-равномерно, като правите плавни движения с четката от ляво на дясно (ако сте десничар), поставяйки боята на слой с еднаква дебелина, без да преминавате през контура. След като овладеете това, можете да експериментирате с дебелината на слоя, шаблонирането и дори защриховането, ако художественият ви замисъл го налага.
 
 Например, ако трябва да нарисувате дъждовен облак, обилно наситен с вода. Долната му страна е грапава и тъмна, което добре се предава с малки вълни от точки, а дъждовните нишки, най-лесно се имитират с къси наклонени штрихи.

altСветлинна смес: как да смесваме цветовете правилно?

По правило боите са вече смесени в комплекта, затова в него има толкова много цифри, защото всяка от тях определя определен нюанс, който понякога се различава само с част от тона от предишния. Ако в процеса на боядисване желаният цвят ви свърши, напълно възможно е да го смесите сами от вече съществуващите бои. Обикновено светлите тонове се довършват по-рано, тъй като на картината обикновено има повече светли петна, отколкото тъмни, и затова е необходимо само леко да разредите с бяло най-близкия до необходимия ви нюанс тон. Най-добре е да направите това върху палитра или лист картон, а не директно в шишенцето с боя, за да не развалите случайно цялата маса боя.

Ефикасно и ефективно: размажете ръбовете

Удивително е, но само с два метода - създаване на ясни или размити граници - можете да придадете на изображението си дълбочина, изразителност и професионален вид. За да разберете къде си заслужава да направите очертанията най-ясни и къде леко да размиете краищата, просто разгледайте внимателно тези места на вашето копие за възпроизвеждане.

За блясъка: 3 уникални лака

Когато картината е готова, вероятно ще ѝ придадете блясък и ще я предпазите от прах, пукнатини и избледняване, като я покриете с прозрачна защитна основа. Акрилният матов лак е добър с това, че изсъхва необичайно бързо и също така придава на боята допълнителен блясък. Буквално в рамките на 6-8 часа след покриването на изображението можете гордо да го окачите на стената си и да поканите семейството и приятелите си на собствена изложба.
 
Блясъкът, както подсказва името, придава на изображението особен блясък и гладкост. Това е плюс, ако искате да изгладите всички неравности, но минус, ако искате да подчертаете обема. За придаване на текстура споменатият матов нюанс се справя по-добре.
 
Ефектът на крекинг е наистина вълшебен: Той ви позволява в един момент благородно да състарите напълно нов образ, покривайки повърхността с мрежа от причудливи пукнатини с паяжина, превръщайки новосъздадения портрет или пейзаж в елегантен антиквариат.
 

altПомощни материали

Преди да започнете работа, трябва да покриете масата с вестник или фолио, да поставите ярка, но не заслепяваща светлина и да се снабдите с клечки за зъби и памучни тампони. Първите ще ви помогнат да нарисувате и най-тънките линии, а вторите ще са ви полезни за отстраняване на излишната боя. Може да ви е необходим и комплект от най-качествените четки с различен диаметър, палитра и дори статив, ако ще рисувате на открито или на вилата. Но не бързайте да отваряте веднага всички кутии с боя: акрилът се сгъстява бързо, затова ги отваряйте поетапно, номер по номер.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: