Организация на дома - 7 практични съвета за въвеждане на ред и хармония в дома ви

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
alt Организирането на дома не става чрез следване на определени правила. За всеки човек редът означава нещо различно и домовете, в които всичко е подредено и поставено в цветни кутии, не са по вкуса на всеки. 
 
Какво всъщност означава да имаш добре организиран дом? Накратко, да намираш бързо нещата, които ти трябват. Каквато и техника за организиране да изберете - метода на Конмари или подхода "стая по стая" - важното е да улесните живота си, да спестите време и да използвате пълноценно наличното пространство. 
 
Събрахме селекция от препоръки и практически съвети за организиране на дома ви, взети от професионални организатори. Адаптирайте ги към вашия дом и ще създадете своя собствена ефективна стратегия за организация, която отговаря на вашите нужди и начин на живот.
Подгответе комплект за организиране на дома 
Може да е многозначително да се каже "комплект", но със сигурност ще ви трябват няколко неща, за да поддържате реда без напрежение. 

Ето кои са те: 

 • Цветни етикети за буркани, кутии, чекмеджета, саксии
 • Залепваща лента
 • Пликове (за счупени бижута, касови бележки)
 • Гумени ленти (за химикалки, листове хартия)
 • Пластмасови карти
 • Отвертка с подвижна глава (за бързи ремонти)
 • Държачи за кабели и аксесоари
 • Рулетка
 • Маркери
 • Гумени ръкавици
 • Преди да купите кутии за съхранение, подредете нещата
 • Устойте на изкушението да купите десетки кутии за съхранение на всички неща, които сте натрупали през годините, преди да ги сортирате. 

altПреди да купите кутии за съхранение, подредете нещата

Запазете само наистина полезните предмети, тези, които имат сантиментална стойност, и тези, които допринасят естетически за декора на дома ви. Ако предпочитате драстичния подход на Мари Кондо, трябва да запазите само предметите, които наистина ви носят радост и които виждате като част от живота, който искате. 
Във всеки случай сортирането е абсолютно необходимо, защото целта ви не е да намерите нови начини за съхранение на ненужните вещи, а да поправите грешките, които са довели до безпорядъка. Едва след като сте направили това, можете да се чувствате спокойни при покупката на кутии за съхранение, както за съхранение на открито, така и за гардероби, гардеробни стаи или гаражи.

Внимавайте за местата, които привличат безпорядъка

Знаете кои зони са затрупани, защото винаги ги гледате с ужас, без да разбирате защо все още са пълни с вестници, книги, квитанции, чаши, дребни пари и други дребни предмети. Това са масичката за кафе в хола, конзолата в коридора и плотовете в кухнята. Като плоски, удобни за ползване повърхности, те неизбежно привличат безпорядъка. Какво можете да направите? 
 
Един от вариантите е да включите организирането на тези проблемни зони в ежедневните си ритуали. Ако смятате, че е по-лесно да предотвратите, отколкото да поправите, можете ефективно да блокирате тези пространства с декорации, синджири или вази с цветя. Например на масичката за кафе във всекидневната можете да създадете декоративна група, която да е достатъчно голяма, за да не оставя място за нищо друго.

altПодредете предметите според честотата на използване

Вещите, които използвате всеки ден, трябва да са на видно място, а тези, които ви трябват рядко, може да поставите на труднодостъпни места. 
Този съвет е интуитивен, но ще се изненадате, ако разберете, че не винаги се спазва. А когато се налага да тършувате из чекмеджета и рафтове в търсене на любимата си блуза или на блендера, с който си правите вкусно смути в събота сутрин, със сигурност ще стане неприятно. 
 

Съхранявайте хартията по дължина, а не по височина

Ако сложите папките в бюрото си една върху друга, ще виждате само първата страница на горната папка, а достъпът до долните папки ще бъде затруднен. 
 
Когато става въпрос за документи, за предпочитане е да ги съхранявате един до друг, а не един върху друг. Точно както бихте поставили книгите в библиотеката. Също така уверено използвайте папки, етикети и прозрачни пластмасови кутии, за да сортирате и поддържате документите в ред.

altИнвестирайте в органайзери

Не, не става дума за професионални организатори, чиято кариера се състои в подреждане на домовете и офисите на клиентите, а за дървени, пластмасови или текстилни органайзери за рафтове, чекмеджета, шкафове, врати или стени. Те са изключително прости предмети, които ви помагат да поддържате ред и да пестите място. 
Използвайте органайзери за аксесоари и гардероби в спалнята или коридора - за дрехи, обувки и чанти, в банята - за козметика, а в кухнята - за съдове за подправки, прибори за хранене, рецепти и други предмети.

Използвайте вертикални повърхности

Не се нуждаете от много квадратни метри подова площ, за да поддържате всичко подредено. Използвайте стените, страните и вратите на шкафовете. Необходими са ви само няколко закачалки, кукички, стенни органайзери, магнитни държачи и магнитни панели. 
 
Съхранението в кухнята ще се превърне в игра благодарение на многото стилни или забавни, определено полезни и лесни за сглобяване аксесоари, които предлагаме. Не се колебайте да съхранявате нависоко и в други помещения, за да освободите възможно най-много място на пода и да придадете на стаята ефирен вид.
 
Въпреки че организирането на дома ви може да изглежда сложно и отнемащо време, ако имате предвид нуждите си и следвате горните съвети, ще можете да поддържате дома си подреден дълго време и ще полагате по-малко усилия за разчистване всяка седмица. В крайна сметка времето, което ще отделите за организиране на дома си, ще ви донесе богати награди: комфорт, продуктивност и релаксираща атмосфера.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: