Чернодробна цироза

( Votes )
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 

Черният дроб, който е най- големия орган в човешкото тяло играе незаменима роля при поддържането на нормалните жизнени функции. Той неутрализира многобройни токсини от кръвта, произвежда имунни продукти необходими за контрола на инфекциите. Синтезира протеините отговарящи за съсирването на кръвта, както и жлъчката, която подпомага усвояването на мастите и мастно- разтворимите витамини. Животът е невъзможен без нормално функциониращ черен дроб.

При чернодробната цироза, здравите клетки на този орган се заместват от “ мъртва “ съединителна ( фиброзна ) тъкан, като в допълнение се блокира и нормалното му кръвоснабдяванеЦирозата е осмата по ред причина за смърт при човека. Същевременно, това е и едно от най- скъпо струващите на отделната личност и здравеопазването заболяване.

Чернодробната цироза е резултат на протичащо дълго във времето чернодробно увреждане. Част от загиналите в резултат на действието на увреждащия фактор чернодробни клетки се възстановяват, но това става в неравномерно разположени по- големи, или по- малки възли. Заедно с разрасналата съединителна тъкан, тези възли нарушават нормалната структура на черния дроб, той става плътен и зърнист. Когато цирозата вече е оформена, състоянието е необратимо, дори ако се постигне овладяване на причиняващият я увреждащ фактор. При по- ранна диагноза е възможно известно забавяне на нейното развитие. При късно уточняване на заболяването по- често се наблюдават усложненията на чернодробната цироза. За съжаление нейните белезите, в ранните й стадии, са трудно доловими, или се подценяват.


Диагнозата много често се поставя, когато се проявят следните симптоми на твърде напреднало нарушение на функцията на черния дроб:

- Задръжка на течности


Тя е резултат в голяма степен на намалената продукция в черния дроб на протеини ( албумини ), които задържат телестните течности в кръвното русло. В резултат телесни течности се натрупват по долните крайници, които отичат, или в коремната кухина с формирането на т. нар. асцит.

- Жълтеница
Кожата и очите се оцветяват с жълто- зелен цвят, когато черния дроб вече не е в състояние в достатъчна степен да преработи и отдели един продукт ( билирубин ) на естественото разграждане на еритроцитите.

- Кожен сърбеж
Жлъчни продукти, които не могат да се елиминират чрез увредения черен, се отлагат в кожата причинявайки интензивен и често нетърпим сърбеж.

- Склонност към продължително кървене
Появява се като резултат на нарушена възможност за синтез на протеините необходими за нормално кръвосъсирване. Значение има и намаляването броя на кръвни телца ( тромбоцити ), участващи също в процеса на съсирването на кръвта.

- Патологично повишено налягане в съдовете доставящи кръв на черния дроб ( портална хипертония )
Резултат е на силно нарушената структура на черния дроб от разрастналата в него съединителна тъкан, която затруднява навлизането на кръв в органа. Постепенно се повишава налягането във венозните съдове на някои органи ( хранопровод, стомах, долната част на дебелото черво ); стените на тези съдове “ изтъняват ” и в определен момент могат да се разкъсат. Резултат на това може да бъде появата на черни изпражнения, или на живото- заплашващо кръвоповръщане. Тези усложнения изискват спешно болнично лечение.

- Нарушения в мозъчната функция
Една от най- съществените функции на черния дроб е да обезврежда многобройни токсични субстанции, генериращи се в организма в резултат на естествената обмяна на веществата. При много напреднал стадий на цирозата тази функция е съществено редуцирана и различни токсини лесно преминават кръвно- мозъчната бариера. В такива случаи оплакванията варират от промени в паметта, до нарушения в говора и съня, неадекватно поведение и нарушено съзнание до степен на кома. В началните и по- леки стадии на мозъчните отклонения те могат да бъдат коригирани временно с медикаменти и диета. Проявите на енцефалопатия често рецидивират, като в напреднала фаза на болестта един коматозен епизод може да завърши фатално.

- Чернодробен рак
При сравнително малък процент болни късен резултат на чернодробната цироза е развитието на чернодробен рак.


Заболявания които причиняват чернодробната цироза:
При възрастните това са най- често хепатит В и С, хроничният алкохолизъм, автоимунните заболявания на черния дроб( автоимунен хепатит,първична билиарна цироза ), продължително излагане на токсични фактори, или прием на някои медикаменти.
За ранната детска възраст по- честа причина са вродената непроходимост на извън чернодробните жлъчни пътища, вродени метаболитни нарушения в обмяната на веществата- например болестта на Wilson

Лечение на чернодробната цироза
Вече настъпилите увреждания са дефинитивни, но понататъшното прогресиране на заболяването може да се забави, или дори да се спре чрез прилагане на специфични за отделните приченители медикаменти. Например преустановяване на алкохолната злоупотреба и приемане на защитаващи чернодробните клетки медикаменти за случаите с алкохолна генеза на болеста; Interferon при вирус обусловената цироза; кортикостероиди при болните с автоимунни заболявания на черения дроб; медикаменти, които извличат натрупаните токсични количества мед при болестта на Wilson.
Съществуват възможности за контрол на усложненията на чернодробната цироза. Например при наличие на отоци по долните крайници и асцит се ограничава солта и се назначават медикаменти извличащи течност от организма. Чрез антибиотици се овладяват инфекциите, към които циротично болните са особено склонни; съществуват лекарствени препарати облекчаващи значително кожния сърбеж; при случаите с появили се мозъчни прояви се ограничават протеините с животиски произход и се прилагат специални схеми за намалено образуване на токсини в организма. Повишеното налягане в съдовете на черния дроб също може да бъде контролирано медикаментозно. При възникнало кървене от разширени венозни съдове на хранопровода в тях се инжектира съсирващи кръвта медикаменти.
Когато усложненията на чернодробната цироза вече не могат да бъдат контролирани единствена възможност остава чернодробната трансплантация. Вие можете научите повече за нея ако посетите страницата на Асоциацията на чернодробно трансплантираните в България.


гастроентероложи.фрисървърс.комПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Чернодробна цироза - 4.1 out of 5 based on 9 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: