Коликите

( Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 

При тях действа правилото на тройките - започват през третата седмица и продължават 3 месеца

Думата колики идва от гръцката дума kolikos, която означава болки в колона (част от дебелото черво). Сред лекарите няма единно мнение за това какво точно представляват коликите и кое ги предизвиква. Сигурни са само две неща: Първо, бебето изпитва болки в червата и има газове. И второ, бебето става изключително раздразнително. Известно е дори шеговитото обяснение, че колики е шестбуквена дума, използвана от лекарите, за да не кажат "не знам".

Ако се чудите дали вашето бебе има колики, значи няма. Когато те започнат, детето след хранене става неспокойно, плаче силно и пронизително. Свива крачета и стиска юмручета, присвива очи и бърчи чело.

 

 

 

Тогава коремчето му е подуто, а червата къркорят. Често бебето жадно търси да суче, но веднага след това извръща уста от майчината гръд и продължава да писка. Успокоителното е, че коликите са често срещани, но не предизвикват увреждания у малкото същество. По принцип пристъпите са всекидневни, но има и периоди на затишие. При тях важи т.нар. правило на тройките:
* Те започват през третата седмица от живота на бебето.
* Продължават поне три часа на ден.
* Проявяват се поне три дни седмично.
* Приключват докъм края на третия месец.
За това какво точно причиняват коликите има различни теории. Според една от тях газоотделянето води до конвулсивни присвивания на недоразвития храносмилателен тракт, което пък причинява болките. Според друга коликите са свързани със стомашно неразположение, причинено от алергия или свръхчувствителност към съставката в адаптираното мляко или пък в кърмата на майката. Други обяснения са свързани с наличието на усложения през бременността на майката или пък ако майката е притеснена. Има и теория, според която бебето се ражда с вътрешен защитен механизъм, който изолира прякото нахлуване на външни дразнители, а това му помага да спи и да се храни, без да се впечатлява от околната среда. Към третата седмица обаче този механизъм изчезва и новороденото се "отваря" за нови впечатления - миризми, образи, звуци и т.н. То обаче вече няма сили да ги блокира и в резултат на това се превъзбужда и уморява сериозно, което го кара да плаче силно. Някъде в края на третия месец бебето вече изгражда умения да регулира напора от впечатления и с това слага края на коликите.
Добре е да се има предвид и цигареният дим в дома на кърмачето, защото това определено влошава нещата.
И все пак ако коликите продължат и след като бебето стане на 4-5 месеца, а то видимо страда, е възможно да има някакъв здравословен проблем, който да е причина за плача. Ако коликите се влошават, вместо постепенно да намаляват и бебето наддава по малко или често има дихателни и/или храносмилателни проблеми, непременно се консултирайте с педиатър.


Как да облекчим страданията?

* Хранете бебето по-често. Така малкото човече няма да суче лакомо и ще поглъща по-малко въздух, а коремчето му ще е по-спокойно. Докато се храни, го оригвайте няколко пъти, за да излезе въздухът, поет при сукане. Когато бебето се храни с шише, изберете най-малкия отвор на биберона.
* Масажирайте коремчето по посока на часовниковата стрелка (към червата) и около пъпчето. От време на време повдигайте бедрата на бебето към корема, за да излязат газовете.
* Спазвайте диета. Избягвайте газираните напитки, както и варивата (боб, леща), зелето, царевицата. Хубаво е да не прекалявате с млечните продукти, особено с прясното мляко. Ограничете също така фъстъците, соевите продукти и цитрусите, шоколада, кафето и колата.
* Загрейте го - за целта може да използвате пеленка, която сте затоплили с ютията, слаба струя на сешоара и дори бутилка с топла вода. Гушнете го с корем към вашето тяло.
* Поставете го в люлка или количка. Движенията имат успокояващ ефект. Ако колата ви е под ръка, направете няколко кръгчета, защото вибрациите на движещия се автомобил също успокояват.
* Пробвайте с биберон. Сукането действа успокояващо.
* Чайчета и капки срещу коликите давайте след консултация с педиатър.
* Лекарите се шегуват, че последното средство, което опитате, със сигурност ще помогне. Истината е, че най-вероятно бебето е израснало и коликите са преминали.

 

 


новинар.нет

ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Коликите - 4.0 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: