Фитотерапия за дезинтоксикация на черния дроб

( Votes )
Оценка на читателите: / 2
Слаба статияОтлична статия 
Черния дроб е главната пречиствателна станция в нашия организъм. Всичко което попада в кръвния ток чрез храна, лекарства, заобикаляща среда, в края на краищата се представя в черния дроб и ако е опасно за организма, бива неутрализирано. Черният дроб е единствен орган и ако нещо се случи с него, няма друг който да го замени. А твърде много са факторите, които изискват неговата постоянно активна функция, което ежедневно и в продължение на годините го натоварва твърде много.  Затова напоследък зачестиха случаите на поява на твърде сериозни заболявания на черния дроб привидно без някакво съществено предварително боледуване, без конкретна причина и без каквито и да било оплаквания. Всичко това налага да се замислим по-сериозно за това, как живеем, с какво се храним, почиваме ли достатъчно, за да можем да осигурим добър комфорт в дейността на черния дроб.

При хора с професии, налагащи присъствие в токсични среди, и такива, които чрез хранене, пиене, тютюн са замърсили твърде много средата си , препоръчваме следната детоксикираща фитопрофилактика, която в отделни случаи може да играе роля и на терапия.

***Вземете 100г изсушени ситно нарязани корени от глухарче. 30г стръкове от змийско мляко, може и пресни или скоро изсушени и 50г стръкове от пчелник и плод от шипка. В 600мл кипяща вода се поставят 2 супени лъжици от сместа. Ври 3-5 мин. и се оставя да изстине, след това се прецежда и се пие 6 пъти дневно по 100мл 15 мин.преди и 30 мин. след храна.

***Друга билкова комбинация, която помага за прочистване на черния дроб е, 100г цвят от невен и 50г сухи стръкове от цикория (синя жлъчка), листа от мента, стръкове от камшик.Приготовлението е по-същия начин. Могат да се пият и отделно чайове от лайка, жълт кантарион и шипка. Напоследък науката установи извънредно силен ефект на семената от белия трън върху черния дроб. От него започнаха да се произвеждат и медикаментозни препарати, но употребата на една чаена лъжичка семенца сутрин на гладно е изключително полезна, както за профилактика, така също и за лечение на хронични чернодробни заболявания.

Особено полезни са добре узрелите домати, морковите, ряпата, ябълките, сурови или печени (без захар) и цитрусовите плодове. Трябва да знаем, че растителните масла - слънчогледово, царевично, маслинено (зехтин) - не вредят на черния дроб, а напротив - подпомагат го. Обратния ефект имат месата, дори и крехките наглед, които имат много скрити мазнини, животинските мазнини и особено много свинската мас. Не е препоръчителна постоянната и в големи количества употреба на пълномаслено краве масло. Редовната употреба на необходимите за организма 6-8 чаши вода дневно, също е от голямо значение, за преодоляване на интоксикацията на черния дроб. Употребата на алкохол (даже и в малки, лечебни количества ), тютюн и кафе е опасна.

в."Агро пари"бр.46/96г.  

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Фитотерапия за дезинтоксикация на черния дроб - 5.0 out of 5 based on 2 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: