Гастроезофагеален рефлукс! Как се лекува ?

( Votes )
Оценка на читателите: / 20
Слаба статияОтлична статия 

Лекарите смятат, че при някои хора болестта се дължи на наличието на хиатална херния. в повечето случаи оплакванията от парене зад гръдната кост могат да се облекчат чрез диета и чрез промени в начина на живот, но при някои хора се налага медикаментозно или хирургично лечение.


Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е нарушение на гастроинтестиналния тракт, засягащо долния езофагеален сфинктер (ДЕС) - мускулен слой, сбързбащ хранопровода със стомаха.

Много хора, включително бременни жени, имат оплаквания от парене зад гръдната кост и диспептични оплаквания, причинени от ГЕРБ.
Какво представлява гастроезофагеалният рефлукс?
«Гастроезофагеален» означава, че се отнася за стомаха и за хранопровода (езофаг). «Рефлукс» означава обратен поток или

връщане. Следователно «гастроезофагеалният рефлукс» е връщане на стомашно съдържимо в хранопровода. Гастроезофагеален рефлукс се появява тогава, когато ДЕС е «слаб» или се отваря неадекватно, позволявайки по този начин връщането на стомашно съдържимо в хранопровода.

Диетичните навици и начинът на живот може да благоприятстват развитието на ГЕРБ. Някои храни и безалкохолни напитки, включително шоколад, мента, пържени и мазни храни, кафе или алкохолни напитки, може да доведат до рефлукс и до парене зад гръдната кост. Затлъстяването и бременността също могат да причинят заболяването.

Целта на лечението е намаляването на рефлукса и редуцирането на увреждането на лигавицата на хранопровода от рефлуктираното съдържимо.

Наднорменото тегло също утежнява симптомите. При много хора с повече килограми те се облекчават след отслабване.

Повдигането на горната част на леглото с 15 сантиметра или спането на специално легло намалява симптомите на рефлукс чрез използване действието на гравитацията за минимализиране на рефлукса на стомашно съдържимо към хранопровода.

На всички пациенти с ГЕРБ лекарите препоръчват промяна в, начина на живот и диетата. Трябва, освен посочените по-горе храни, да се избягват храни и напитки, които дразнят увредената лигавица на хранопровода, като например цитрусовите плодове и сокове, доматени продукти, черен пипер, лютиви храни.

Редовният прием на антиациди може да неутрализира кисело съдържимо в хранопровода и в стомаха и да облекчи временно симптомите. Много хора, използващи тези лекарства, продавани без рецепта, получават временно или частично облекчаване. Комбинирането на антиациди с гастропротектори (медикаменти, за които се смята, че образуват защитен слой върху лигавицата), може да помогне при някои страдащи.

Продължителното използване на антиациди може да доведе до странични ефекти, като диария, променен калциев метаболизъм (промяна в начина на използване и усвояване на калция), натрупване на магнезий. Повишеното количество на магнезия е особено опасно при пациенти с бъбречни заболявания.

Наложителна е консултация с лекар, ако се налага прием на антиациди повече от 3 седмици.

При хронични симптоми, свързани с рефлукс, лекарят може да ви предпише лекарства, инхибиращи секрецията на солна киселина в стомаха. Такива медикаменти са Н2-блокерите и блокерите на протонната помпа.

Ако симптомите персистират, може да ви се направи рентгенологично изследване с контраст на горните отдели на гастроинтестиналния тракт (хранопровод, стомах, дуоденум). Рентгено-логичното изследване е малко информативно по отношение на установяването на гастроезофагеален рефлукс, то може да ориентира в известна степен за наличие на други заболявания, например язва на стомаха и на дуоденума, гастрит, карцном на стомаха и на хранопровода, ахалазия и е ценно при диагностиката на хиаталната херния.

На малък, брой пациенти с ГЕРБ се налага оперативно лечение поради тежкия рефлукс и лошия „отговор" на медикаментозното лечение. Фундопликацията е хирургична процедура, която води до повишаване на налягането в долната част на хранопровода. все пак не трябва да се предприема хирургично лечение, преди да се опитат другите методи за повлияване на ГЕРБ.

Понякога болестта води до сериозни усложнения. Може да се появи езофагит, като резултат на агресивното действие на киселото стомашно съдържимо върху лигавицата на хранопровода. Езофагитът може да се усложни с кървене и с улцерация. въпреки че ГЕРБ може да влоши качеството на живот, рядко е животозастрашаваща. При адекватна диагноза и лечение голяма част от страдащите от болестта ще получат облекчение на симптомите и излекуване на лигавичните промени, ако има такива.
чик-чат.орг


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Гастроезофагеален рефлукс! Как се лекува ? - 4.6 out of 5 based on 20 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: