Какво ли ми има?Боли ме корема!

( Votes )
Оценка на читателите: / 23
Слаба статияОтлична статия 
Коремните болки са най-често срещаните болки при вътрешни заболявания. И това е лесно обяснимо. В тази област са разположени много органи, които могат да бъдат източници на болка — стомах, жлъчни пътища, задстомашна жлеза, черва, вътрешни полози органи. Самата тъкан на коремните органи не е чувствителна, а болката се обуславя от възпаление, разтягане на обвивки, спазми. При обсъждане на болката в корема трябва да се имат пред вид нейната локализация (под лъжичката, около пъпа, в дясното подребрие, ниско в корема), характера й (остра, тъпа, коликообразна), излъчването и зависимостта й от храната и положението на тялото.

Най-често болката в корема се локализира под лъжичката или около пъпа. В тези случаи тя обикновено се дължи на гастрит — остър или хроничен.

 

 

Силна, постоянна болка (често до загуба на съзнание) е свойствена на гастрита при изгаряне на стомаха с киселини, основи, горещи течности, някои химикали и медикаменти. Често в тези случаи се явява и повръщане на кръв.

Силна, режеща болка под лъжичката
се наблюдава при преяждане, употреба на развалени храни, силни подправки. В тези случаи състоянието се подобрява след повръщане.

Острият медикаментозен гастрит (след употреба на ацетизал, сулфонамиди, противоболкови средства, надбъбречни хормони, понижаващи кръвното налягане лекарства) се характеризира със силна болка под лъжичката, която не се облекчава след повръщане.

При хроничния гастрит истинска болка често липсва. Болният се оплаква от тежест и пълнота под лъжичката, засилващи се след нахранване и облекчаващи се след оригване или повръщане.

Медикаментозните хронични гастрити често се изявяват със силни пристъпим болки, гадене и повръщане. Те се поддават трудно на лечение.

Язвената болест на стомаха и на дванадесетопръстника е една от честите причини за болка под лъжичката и около пъпа. Болката в тези случая най-често се явява през пролетта и есента и има различна сила и характер. Обикновено тя не е много силна, но се отразява зле върху самочувствието на болния. Болката при язвена болест в повечето случат показва подчертана зависимост от храната — явява се 2—3 часа след нахранване и зависи от поетата храна. Особено силна е след консумацията на подправки, пържени храни, консерви, газирани течности.

Много тягостни са нощните болки (около 2—3 ч. прел нощта), които събуждат болния. Болката се засилва при неприятни преживявания, конфликти. Тя често се излъчва към кръста или сърдечната област. Поемането на чаша мляко или 1—2 бисквити обикновено успокоява болката. Язвената болка често се придружава от киселини и оригване (рядко от повръщане). Ако се появят повръщания на застояла храна, трябва да се подозира стеснение на пилора.

Силна, остра, дълбаеща болка е чест симптом на т. нар. пептична язва, която може да се появи след операция на стомаха.

Внезапна, силна, остра болка като „пробождане с нож" е характерна за пробив на язва. Тази болка обикновено е съчетана с шоково състояние — бледост и изостряне на лицето, студена, лепкава пот, ускорен пулс. Коремните стени са опънати като дъска и не позволяват опипване.

Ракът на стомаха често протича без болка. Свойствени за тези случаи са тежест под лъжичката, чувство на разпъване на стомаха, загуба на апетит, гадене, слабеене.

Тъпа, теглеща болка, излъчваща се към сърдечната област и облекчаваща се след оригване се наблюдава често при херния на диафрагмата.

Смъкнатият, спаданал стомах дава тъпа, теглеща болка под лъжичката, която се засилва след поемане на обемисти храни и газирани питиета и се облекчава след оригване и в легнало положение.

Болка около пъпа и малко вляво от него е характерна за заболяванията на задстомашната жлеза.

При остър панкреатит болката е силна, непоносима, съпроводена с неспирни повръщания, излъчва се към кръста и нерядко към сърдечната област (в последния случай може да се сбърка с инфаркт на сърцето). Болният бързо изпада в шоково състояние. При някои случаи с хроничен панкреатит се наблюдават болкови пристъпи, които напомнят остър панкреатит, но са обичайно по-слаби и краткотрайни.

Ракът на панкреаса (специално на тялото на жлезата) дава непрекъсната, силна болка, която се успокоява само в колянно-лакътно положение.

Различна по сила болка под лъжичката и около пъпа често съпътствува редица заболявания извън корема (напр. инфаркт на задната стена на сърцето). С болка под лъжичката често протичат острият и хроничният апендицит и жлъчнокаменната болест.

Болката в дясното подребрие най-често се обуславя от жлъчнокаменната болест. При колика тази болка е силна, присвиваща, съпроводена от повръщане, втрисане, явява се най-често нощем след консумация на определена храна — тлъстини, яйца, запръжки.
Болката се излъчва към дясното рамо и кръста
. Нерядко жлъчна колика се предизвиква от нервни напрежения, отрицателни емоции, къпане в студена вода, преди менструация. Между пристъпите болният се оплаква от тежест и тъпа болка в дясното подребрие, лош вкус в устата, подуване на корема. Постоянната болка е свойствена за възпаление на жлъчния мехур.

Болка в дясното подребрие дават и някои заболявания на черния дроб — ехинокок (кучешка тения), рак, абсцес, застой при сърдечна слабост. С дълготрайна болка в чернодробната област може да протече и хроничният апендицит.

В много случаи болката се усеща в целия корем. Най-честа причина за подобни болки са чревните колики. Те се характеризират с пристъпи от присвиващи болки около пъпа (когато изхождат от тънкото черво) или в долната лява и дясна област на корема (когато изхождат от дебелото черво). Чревните колики обикновено са краткотрайни и се облекчават след поставяне на топло върху корема или изпускане на газове. Чревните колики могат да бъдат резултат на някои диетични грешки — преяждане, консумация на развалена или несвойствена храна, чревни инфекции (дизентерия, салмонелоза, глисти), някои отравяния (медикаменти, олово, гъби). Много често след коликите се появяват диарии.
Силна, постоянна болка в корема е свойствена за острия перитонит. Тя се усилва при движение, дишане, кашлица. Коремът е подут, силно болезнен. Общото състояние е влошено. Болният често колабира. Газове и изпражнения липсват.

С внезапна, остра, присвиваща болка около и под пъпа протича запушването на червата — заклещена херния, стеснение, притискане от тумори.
Внезапна, непоносима и неотзвучаваща болка е характерна за запушване на чревен кръвоносен съд. В тези случаи бързо настъпва шоково състояние.

Болка в долната част на корема у жени се обуславя често от заболяване на вътрешните полови органи — възпаление на тръбите, извънматочна бременност, завъртане на киста.

При всяка болка в корема трябва да се мисли и за апендицит. При него в началото болката обикновено е по целия корем, но бързо се локализира в дясната долна част. Болката е постоянна, дълбаеща и се засилва при дишане и кашлица. Коремът е подут, липсват газове, уринирането е затруднено. Болката често се излъчва към десния крак.

В някои случаи болката в корема може да бъде изява на сравнително леки заболявания. Нерядко обаче е указание за сериозно, заплашващо живота състояние, поради което изисква сериозно отношение от болния и околните. При всяка коремна болка болният трябва да бъде обездвижен на легло, да не се слага нито топло, нито студено на корема, да не се дават никакви лекарства (особено болкоуспокояващи и очистителни). Трябва спешно да се извика лекар. За уточняване същността на болката в корема е необходимо да се извършат някои изследвания — урина, кръв, рентген, които в редица случаи могат да се проведат само в болнична обстановка.

Прочетете повече за СТОМАШНИТЕ ПРОБЛЕМИ

 

 


как-да.комПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Какво ли ми има?Боли ме корема! - 4.1 out of 5 based on 23 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: