Причините, поради които косата пада. Колко опасен е косопада?

( Votes )
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 

 косопад причини и лечение

Според специалистите е съвсем нормално да падат по 60-100 косъм на ден и това не бива да Ви тревожи, тъй като на мястото на падналия косъм ще порасне нов.Падането u растежът на косата са естествени процеси, при които организмът сменя старите клетки с нови.  Когато обаче забележите голямо отклонение от нормата, трябва да се консултирате със специалист за евентуално лечение и специални грижи, с които да предотвратите проблема.

Ако имате съмнение, че косата ви пада извънредно силно и се чудите дали да потърсите консултация със специалист може да направите следният лесен тест, като разгледате един паднал косъм.


 Ако на края му няма тъмна „торбичка", Значи всичко е наред. Ако има, опитайте да не миете косата си три дена. След това прокарайте ръка през нея - опънете малко по-силно един кичур на слепоочието и един на темето. Ако в ръцете ви останат повече от пет косъма, всеки път, когато правите този опит, значи имате проблем. В този случай ви е нужно лечение.

Фризьорката не е специалистът, който ще ви постави диагноза. Трябва да се срещнете с ендокринолог и да ви бъдат направени някой изследвания. Посъветвайте се с личният си лекар и той ще ви ориентира какво и при кого трябва да направите.

Най-важното за лечението е да бъде определено правилно защо косите ви падат. Причините могат да са различни.Недостиг на желязо в организма
При жените това се случва по време на месечния цикъл. Освен това до недостиг водят и някои от съвременните модни диети. Признаците са бледа кожа, слабост, сънливост, вялост. Анализът на кръвта може да потвърди или да отхвърли тази причина. Ако тя се потвърди, трябва да се яде повече месо или да се приемат специални добавки.

Силен стрес
Навярно сте забелязали, че когато сте нервни, веднага Започват проблемите с косата. Ако стресът е постоянен, той предизвиква свиване на кръвоносните съдове, захранващи кожата на главата и падането на косата става хронично. Когато стресът не е постоянен, падането на косата бързо влиза в норма (60-100 косъма на ден).

Причини за косопада

Нарушение на кръвоснабдяването на главата
За това допринася честата употреба на кафе, което рязко свива кръвоносните съдове и рязко ги разширява. А ако в кафето е добавен коняк или ликьор, силата на негативно въздействие върху косите се увеличава.

Различни болести
Проблеми със щитовидната жлеза, анемия, диабет, възпаление на яйчниците, венерически заболявания, бронхопневмония, увеличение на надбъбречната жлеза влияят пряко на количеството и здравината на косите.

Като реакция на приемани лекарства
Днес са известни стотици такива лекарства. Това са противозачатъчните средства, хапчета срещу високо кръвно налягане, пикочогонните средства, антидепресантите и дори аспирина. Погледнете противопоказанията на лекарствата, които приемате, и ако е отбелязано падане на коса, се посъветвайте с лекар.

Като страничен ефект на препарати за отслабване
Сред тях са такива, които сдържат селен, екзотични билки или тежки метали.

Неправилна грижа
Честото боядисване, студеното къдрене, машите, сешоарът повреждат косъма и причиняват падане. Ако не можете да се откажете от тяхното използване, то поне го намалете. Откажете се и от ластици и шноли, кoито силно опъват косата.

Поради излишък на тестостерон
Често по време на пубертета и бременността падането на косите е причинено от излишък на тестостерон - мъжкия полов хормон. Това е най-сложният случай и нерядко се предписва хормонотерапия като лечение. Подобна диагноза и адекватно лечение може да ви предпише само лекар – ендокринолог и гинеколог.

 

 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Причините, поради които косата пада. Колко опасен е косопада? - 3.8 out of 5 based on 10 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: