Помогни на детето си да отслабне

( Votes )
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
Помогни на детето си да отслабне
Като родители няма тест, който да ни покаже, че се справяме добре или зле. Няма оценки и състезания, които да печелим. Всяко наше действие сега, всеки полезен урок, който сме предали може да повлияе на бъдещето на детето ни дори тогава, когато нас ни няма.

Едно от предизвикателствата, които се изпречват пред родителите е да научат децата си да се хранят пълноценно и балансирано. Някои може и да смятат, че това е лесно, но в свят, където чипсовете, хамбургерите и захарните лакомства са на първата редица в магазините, определено не е така.

 

 

Пред телевизора и компютъра децата похапват висококалорична храна и процентът на пълничките деца е висок. Успокояваме се, че като „се издължат” ще балансират теглото си, но дали е така? Като родител всеки е задължен да помогне на детето си да отслабне. Това не е инвестиция или контрол на външния му вид. Вие може и да се радвате, че детето има апетит и похапва добре, но трябва да се замислите за опасностите, които го дебнат зад наднормените килограми. Децата с наднормено тегло често страдат от повишено кръвно и диабет. Дори и в детска възраст да не развият заболявания, подтиквани от килограмите им, то здравето им и за в бъдеще е застрашено. Дори и за доброто самочувствие на нашите наследници е нужно да се намесим, но не със забрани а с любов и внимание.

Не поставяйте пред малчуганите каквито и да било забрани над храните, които обичат. Единственото което ще постигнете е да ги накарате да ядат тайно от вас. Не забранявайте на децата и да се хранят когато са гладни, защото според вас са яли достатъчно или защото е рано за вечеря. Бъдете добър родител и контролирайте КАКВО яде детето като количество и качество.


Помогни на детето си да отслабне

Осигурете и проконтролирайте детето да има три основни хранения през деня и една следобедна закуска.

Във всяко едно от храненията трябва да присъства плод или зеленчук според предпочитанията на детето, както и малко количество въглехидрати.

Децата трябва да приемат при всяко хранене някакъв млечен продукт.

Минимум веднъж дневно предложете на детето не тлъсто месо или риба.

Закуската трябва да бъде богата и пълноценна и да съдържа хляб, млечен продукт и плод, а следобедната закуска да не се състои в чипс, кроасан, вафли и т.н.

В дневното меню на детето трябва да има сурови ядки, независимо дали прибавени към ястия или самостоятелно.

Налага се да отделите повече време в кухнята, но най-важното е да ограничите до минимум полуготовата и да включите в менюто на детето възможно най-много прясна и домашно приготвена храна.

Вашият личен пример в храненето е изключително важен.


Помогни на детето си да отслабне

Научете детето да слуша тялото си и да се храни само когато е гладно, а не когато види вкусотия пред очите си или когато някой го кара насила.

Като родител поощрете и участвайте в спортните занимания на децата си. Разхождайте се, правете преходи и пикници сред природата. Спортувайте с децата си или поне водете тях да спортуват. Времето, прекарано в този вид дейност, ще ви се възвърне хилядолетно под формата на добро здраве на децата ви и крепки отношения с тях.

Не на последно място – научете детето си да пие вода. Не става дума за сокове и газирани напитки, а чиста вода. Обезводняването на организма и недостатъчният прием на течности води до повишаване на апетита и натрупване на излишни килограми.


Силва Коен

 

 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Помогни на детето си да отслабне - 2.7 out of 5 based on 7 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: