Лечение на разширени вени с билки - Част 1

( Votes )
Оценка на читателите: / 7
Слаба статияОтлична статия 
  altРастенията са били използвани за лечение на различни заболявания откакто човекът съществува. Повечето от тях се прилагат и сега, като разликата е тази, че днес ние вече знаем точните механизми на техния лечебен ефект. Много от най-известните в света фармацевтични фирми използват лечебни растения за синтезирането на лекарства в различни области на медицината. Тенденцията е към непрекъснато увеличаване на техния брой, и то в небивала конкуренция със синтетичните медикаменти. Растенията и лекарствата на растителна основа печелят с добрата си поносимост и липсата (в огромното мнозинство от случаите) на сериозни странични ефекти, като в същото време те са високо ефективни, особено що се отнася до хроничните заболявания.

 

Съвременните постижения на медицината и фармакологията позволиха на фитотерапията (наука за лечение с растения) да се превърне в авторитетна научно медицинска дисциплина, практикувана от милиони лекари по цял свят.

Интересно е да се знае, че растенията са в основата на ароматотерапията (лечение чрез аромати) и че много от тях се прилагат и във физиотерапията и в хомеопатията (като суровини за приготвяне на хомеопатични лекарства). Растенията заемат своето достойно място и в нутритерапията, а много от тях се използват и в източната рефлексотерапия.

В профилактиката и лечението на разширените вени се използват екстракти от растения, съдържащи флавоноиди, витамин С и витамин Р, за които вече стана въпрос, а също и кумарини.alt

Кумауините са вещества от растителен произход, които оказват няколко благотворни въздействия върху здравословното състояние на хората с разширени вени:

-   Кумарините спомагат за уплътняване на стените на кръвоносните съдове и за намаляване на тяхната пропускливост с последващо предотвратяване на образуването на отоци.

-   Ако вече има налице образувани отоци, то кумарините спомагат за тяхното елиминиране. Това се осъществява благодарение на способността на кумарините да разграждат високомолекулните белтъци, които от кръвта са преминали през съдовите стени и са попаднали в околосъдовите тъкани. Ако тези белтъци не бъдат разградени на по-ниско молекулни такива, които да се върнат обратно в кръвния ток, то те предизвикват привличане на течности и образуване на отоци. Използването на пикочогонни средства има временен ефект по отношение на отоците, тъй като тези средства предизвикват елиминиране на оточната течност, но високомолекулните белтъци, задържащи вода, остават в околосъдовите тъкани и много скоро отново се образуват отоци.

-.Кумарините спомагат за овладяване на отоците и благодарение на подобряване на лимфния дренаж.

-  Кумарините упражняват и „почистващ" съдовете ефект по отношение на свободните кислородни радикали, като по този начин предпазват съдовата стена от увреждане. Значителна роля за това има и потискането на продукцията на вещества, предизвикващи възпаление, каквито са простагландините и левкотриените.

- Не на последно място кумарините оказват благоприятно въздействие върху качеството на кръвта, като допринасят за повишаване на пластичността на еритроцитите, а също и поради антитромботичното си действие.

altОсобено ценна е комбинацията на кумарини с флавоноиди, каквато е налице в лекарственото средство „Веналот Депо", съдържащо екстракт от растението лечебна комунига. Тази комбинация прави „Веналот Депо" изключително ефикасен по отношение на лечението на разширените вени и хемороидите, а също и на усложненията, свързани с тях.

За целта е препоръчително 3 пъти дневно да се приемат по 1-2 таблетки от медикамента.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Лечение на разширени вени с билки - Част 1 - 3.0 out of 5 based on 7 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: