Лечение на разширените вени с хомеопатия.

( Votes )
Оценка на читателите: / 15
Слаба статияОтлична статия 
altЗа основоположник на хомеопатията като метод на лечение се счита немският лекар САМЮЕЛ ХА-НЕМАН (1755-1843 г.), виден токсиколог и химик, работил в Университета в Лайпциг. След дългогодишни наблюдения и експерименти той установил, че вещества, които в измерими дози могат да причинят болест, в безкрайно малки дози могат да излекуват болест, протичаща с подобни симптоми. От тук идва и името хомеопати (homeos -подобен и patos -болест).
 
Интересно е да се отбележи, че още през IV век преди новата ера бащата на медицината Хипократ е забелязал, че „нещата, които са причинили заболяването, могат да го излекуват". Водейки се от това схващане той лекувал с голям успех холера, използвайки безкрайно малки дози от растението бяла чемерика. В същото време, ако субстанции в измерими дози от това растение попаднат в човешкия организъм, те предизвикват симптоми, приличащи поразително на тези на холерата: разстройство, болки в корема, изпотяване, колапс и др.
Нека дадем за пример и така познатия на всички ни обрив, дължащ се на ужилване от пчела. Лекарите хомеопати използват пчелната отрова, но вече като хомеопатично лекарство, т. е. в безкрайно малки дози, за лечение именно на последствията, дължащи се на пчелното ужилване. Нещо повече, с хомеопатичното лекарство, получено от пчелна отрова, се повлияват и всякакви други обриви, имащи характеристиката на този, получен след пчелно ужилване: парещи, сърбящи и облекчаващи се от налагане със студено. Такива обриви могат да се получат като следствие, например, на алергия към храни, към altмедикаменти, към синтетични продукти и т. н. Освен с принципите на подобието и на безкрайно малките дози лекарите хомеопати се съобразяват и с друг много важен принцип - принципът на индивидуалния подход към болния. Това означава, че не се лекува болестта, а болния след съобразяване с неговите индивидуални особености (физически, психически и душевни), а също и на базата на неговите болестни тенденции и предразположения.
 
Днес, два века след публикуването от Ханеман на първите му научни трудове, хомеопатичният метод на лечение е уважаван в целия свят. Хомеопатия се преподава в много от медицинските университети (само във Франция те са осем), а броят на лекарите, които я практикуват, непрекъснато расте. Проучвания в областта на хомеопатията се публикуват в най-престижни медицински списания, а здравните каси в страни като Франция, Германия, Великобритания и др., изплащат както хомеопатичния преглед, така и назначените от лекаря хомеопатични медикаменти.
 
Непрекъснато расте и доверието на хората към хомеопатичния начин на лечение, като във Франция, например, близо половината от пациентите прибягват редовно към хомеопатични медикаменти. Това е съвсем обяснимо, тъй като освен че са високо ефективни, те не притежават никакви странични действия и противопоказания. Ето защо хомеопатията е предпочитан метод за лечение както на бременни жени и на кърмачета, така и на деца, на възрастни и на болни с бъбречна и чернодробна недостатъчност, а също и на хора с алергии. Счита се, че докато повечето от алопатичните лекарства потискат болестта, хомеопатичните такива представляват специфичен сигнал за стимулиране и отключване на потенциала, заложен във всеки организъм да се справи с възникнал в него болестен процес.
 
altЕто и някои от основните хомеопатични медикаменти, които лекарят хомеопат прилага най-често за лечение на разширените вени.
 
„Хамамелис". Този хомеопатичен медикамент спомага за намаляване и премахване на отоците и на чувството за тежест и за разпъване в областта на подбедриците, които често ги съпровождат. Допълнителна индикация за използване на „Хамамелис" е склонността към лесни кръвоизливи и кръвонасядане, дори и при най-лек удар.
 
„Арника". Когато чувството за тежест се придружава от силна болезненост и от чувство за напрежение, „Арника" може да бъде направо безценна. Това хомеопатично лекарство също се предписва при склонност към лесно образуване на кръвоизливи и насинявания по кожата и в много от случаите представлява добро допълнение към „Хамамелис".
 
„Апис мелифика". Mного бързо премахва зачервяването, подуването и чувството за парене в областта на разширените вени, особено ако тези оплаквания се облекчават от налагане със студено.
 
„Ескулус". Този хомеопатичен медикамент, получен на базата на дивия кестен, е особено подходящ за приложение, когато разширените вени са болезнени и напрегнати и се придружават от болезнени хемороиди, с усещане за убождане.
„Ескулус" е добро лечебно средство и в случаите, когато разширените вени са усложнени с образуване на варикозна язва.alt
 
„Карбо вегетабилис" е препоръчителен, когато е налице периварикозно възпаление на подкожната мастна тъкан с посиняване на крайниците. Това състояние често е усложнено от трудни за лечение варикозни язви, с парещи болки и обек­тивно студена кожа.
 
„Виперареди". „Випера реди" е класическо хомеопатично лекарство за лечение на тежестта, болката и отока в областта на подбедриците, които се засилват, когато краката висят надолу, и се подобряват при повдигнати крака.
 
Изброените дотук хомеопатични лекарства се предписват в дозировка по пет гранули под езика, от един до няколко пъти дневно, в зависимост от тежестта на оплакванията, в разреждане 5 или 9 СН.
 
Желателно е леченито да бъде назначено от специалист хомеопат и следено също от такъв.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Лечение на разширените вени с хомеопатия. - 4.7 out of 5 based on 15 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: