КОЛИКИ! Колики!

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Коликите са едно от най-честите състояния при новородените, които безпокоят родителите. Характерно за „новите” бебета е , че те могат да ЗАПОЧНАТ ОЩЕ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДНИ СЛЕД РАЖДАНЕ.
Дължат се на спазми на мускулатурата на тънките черва, образуване на пяна в тях след постъпване на храната, по-голямо количество попаднал въздух при хранене и др.

Коликите се срещат по-често при бебета, които лакомо се хранят и пият вода.

 

 

Някои бебета са особено чувствителни и плачат силно. Други само пъшкат и мъркат, движат крачката и извиват телцата си. Класическа прояви на коликите са – силен плач и изпискване, особено след хранене, подуване на коремчето, активни движения на ръчички и крачка. Обикновено най-силни са през следобедните и вечерни часове. Понякога за тяхната поява има значение храната на майката – трябва да бъдат избягвани бобови храни, подправки, кофеин , какао и др. Най-честата грешка на родителите е ,че те смятат ,че бебето е гладно и зачестяват храненето – през един час или включват адаптирано мляко. Това е грешно , само може да доведе до бързото отбиване на детето. Какво да правим ? Не трябва да изпадаме в паника и в никакъв случай не трябва да намаляваме интервала на хранене и не трябва да внасяме адаптирано мляко. Медикаментите и средствата срещу колики трябва да ги прилагаме последователно:
Първоизберете си специално шише против колики – за пиене на вода и за хранене ако то е изкуствено.
След това търпеливо изчаквайте в нужната поза бебето да се оригне след нахранване.
Подходящи са специални чайчета срещу колики – съдържащи копър, лайка, анасон и др. Прави се отвара и се дават вместо вода.
Има три препарата под формата на капки – SAAB simplex, ESPUMISAN и BAYBINOS. Аз прилагам медикаментите в зависимост от начина на хранене. Ако детето е на естествено хранене започвам със SAAB – 15 капки 15 мин. преди хранене в малко вода. Може да се дават преди всяко хранене , но може само преди следобедните и вечерни хранения. Ако бебето е на смесено или изкуствено хранене предпочитам препарата Е SPUMISAN -20 капки в млякото. Ако не сме доволни от някой медикамент е желателно да ги сменяме след 10 дневна употреба. Последен включвам BAYBINOS – дозата е 3 пъти по 6 капки преди хранене.
Има добър хомеопатичен препарат, който можем да включим още в началото успоредно с един от класическите – MAGNESIA PHOSPHORICA 9CH - 10 гранулки разтваряме във шишето с вода за пиене и така даваме на бебето да пие по две-три глътки 15 минути преди хранене.
Докога ще продължат коликите? Обикновено се задържат до началото на втория месец. Някои бебета продължават да бъдат ревливи и чувствителни и през следващите месеци. Обикновено се „активират” при внасяне на нова храна, когато ги оставяме сами и при др. обстоятелства.

Повече за детските КОЛИКИ прочетете ТУК

 

 

д-рмарио.ком

ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

КОЛИКИ! Колики! - 3.3 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: