Защо хълцаме?

( Votes )
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
Хълцането се дължи на еластично свиване на диафрагмата и може да съпровожда редица заболявания на стомаха, червата, черния дроб и жлъчния мехур. Съществува и т. нар. епидемично хълцане, което се наблюдава често при грипни епидемии.

В някои случаи (специално у млади, невротизирани хора) хълцането може да се предизвика съзнателно.

Ето няколко начина да прекратите хълцането:

Изсипете в устата си пакетче захар/лъжичка захар и я отавете да се стопи.Пийте вода, но малко хора знаят, че не просто пиенето е важно, а стойката на тялото докато се пие водата. Най-добре е да има кой да ви държи и надига чашата към устата. Застанете прави. Хванете ръцете си зад гърба /стремете се дланите ви да обхваната лактите на другата ръка/. Хубаво изпъчете гърди и пристъпете към пиенето, но не малки глътки а на големи глътки и без прекъсване. Гледайте да не се задавите и вероятността да ви залеят е мнооого голяма :)

Бебетата много често хълцат. Някой хълцат като се охлади телцето им, а други след всяко пиене на водичка. Ако бебето ви се е разхълцало, проверете да не му е хладно /нослето и ръцете да са топлички/, предложете му шишето с вода и ако това не помогне изчакайте да премине. Знаете ли, че като се унесат бебетата /започнат да заспиват/ хълцането спира.

А вие какви начини за спиране на хълцането знаете и ползвате? Споделете и с нас в коментарите.


как-да.ком


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Защо хълцаме? - 2.8 out of 5 based on 12 votes
Коментари (2)
Хълцане
2 Неделя, 14 Февруари 2010г. 23:04ч.
Genoveva
Аз когато хълцам се удрям леко отзад по главата. Много помага!
Аз спирам хълцането си като...
1 Петък, 17 Юли 2009г. 10:13ч.
Bili

Аз спирам да хълцам когато... : 1) Вземам си въздух и се старая да не дишам, колкото мога по-дълго време;(на мен това ми помага най-много) 2)Казвам на някой да ме изплаши, когато най-малко очаквам :) 3)Или просто се старая да започна да мисля за нещо друго, не за хълцането.

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: