Ракът е лечим, ако навреме се постави точна диагноза

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Проф. Григор Велев е ръководител на Международния онкологичен консултативен център

- Проф. Велев, по света е утвърдена практиката при лечението на различни заболявания задължително да се търси второ лекарско мнение. Защо у нас второто мнение по-трудно си пробива път?
- Преди 20 г. в България имаше друга медицинска доктрина. А днес членството в ЕС изисква да се съобразяваме с европейските практики. Критериите за прецизност на лекарския труд в Европа са много високи. Има една сентенция, изписана във всеки кабинет: „Лекарят няма право на грешка”. А за да не се получават грешки, най-сигурният начин е второ мнение. Всеки лекар трябва да има доблестта, особено при тежки, хронични и сложни заболявания, да търси мнението и на други специалисти. Второто мнение е качествено, когато още поне двама лекари прегледат болния или документацията.

- Не се ли получава едно засягане на чест, когато един лекар праща своя пациент при свой колега?
- Тъй като европейската и световна доктрина за второ мнение се налага тепърва в България, някои лекари приемат ревниво системата. Част от колегите се опасяват, че ако препоръчат на своя пациент да се потърси второ мнение, това ще „подбие” професионалния им авторитет. Трябва категорично да кажа, че няма място за обида, когато става въпрос за човешкия живот и здраве.

- По света търсенето на второ мнение не е ли мотивирано и от много строгите последствия при лекарски грешки?
- У нас през последните десетилетия има единични случаи на дела за лекарски грешки, а в развитите държави това е рутинна практика. Съдът там налага огромни парични обезщетения за пострадали пациенти, понякога лишава медиците от права, а има случаи и на лишаване от свобода. Точно затова в напредналите страни всеки лекар търси гаранция за своите действия чрез осигуряване на второ мнение. Така се избягват случайни пропуски, елиминират се прояви на некомпетентност и дори на технически грешки.

- Чия трябва да е инициативата за търсене на второ мнение – на лекаря или на пациента?
- За лекаря второ колегиално мнение е гаранция, а и начин за повишаване на квалификацията – да сравниш своята диагноза и лечение с по-опитни професионалисти. От друга страна второто мнение може да се иска и от самия болен.

- При кои заболявания е най-наложително да се търси второ мнение?
- По принцип при всички заболявания. Но има една област – онкологията, в която характера на заболяванията е такъв, че ако не се открият и лекуват навреме, последиците са фатални. При това е важно не само да се открие навреме един злокачествен процес, но и да се диагностицира абсолютно точно като вид, разновидност, стадий и т.н. Борбата за ранна диагностика осигурява перфектен лечебен ефект в І и началото на ІІ стадий на рака. При по-напредналите стадии вече се борим за месеци и дни, а не за дефинитивно излекуване.

- Как е организирано даването на второ мнение в Международния онкологичен консултативен център, който вие ръководите?
- На първото ниво поставяме правилна патоморфологична диагноза на туморите. Имаме патоморфологичен експертен комитет, в който са включени 12 професори и доценти – най-подготвените патолози в страната. Екип от този комитет преглежда биопсиите на нашите пациенти и съответно потвърждава, изменя или дава нъпълно различна от първоначалната диагноза. На второто ниво даваме експертно мнение по отношение на лечението. Ние предлагаме и консултация със световноизвестни специалисти, напр. проф. Дженари застъпва последните новости в европейската медицина при борбата с рака на гърдата – нови оперативни техники, интраоперативна лъчетерапия и др. Други наши изтъкнати консултанти са проф. Дояр, директор на Националния онкологичен център на Франция и проф. Мейе от същия институт, специалист по лъчетерапия.

хелтх.бг


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: