Бистрене на ракията в домашни условия

( Votes )
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Когато се добави повече вода и особено ако тази вода е твърда, ракията помътнява. Но това не е единствената причина за смяна на бистротата. Помътняването може да е предизвикано и от наличието на неорганични вещества: желязо, мед /бакър/, калций. Тези метали придават и различно оцветяване на ракиите: желязото - в синьо; медта - ръждивокафяво със зеленикав отенък. Помътняването от органичен произход пък се причинява от завишеното съдържание на танин, етаноллигнин, декстран и други съединения.
Бистренето на ракията в домашни условия е трудно. Има няколко начина: с желатин, с яйчен белтък или с бентонит. В домашни условия се препоръчва яйчният белтък, тъй като другите по-трудно се намират и технологията е по-сложна.

С яйчен белтък. За 100 л ракия са достатъчни два-три белтъка от пресни яйца.. Белтъците се разбиват в 100 мл хладка вода до получаване на пяна. След това към пяната се прибавя малко ракия. Сместа се разбърква добре и се внася в общото количество при непрекъснато разбъркване. Оставя се за избистрене в продължение на 6-7 дни и след това се декантира.
Думата "декантира" е френска и буквално означава "отделяне на утайката чрез отливане или центрофугиране". В домашни условия няма възможност за използване на центрофуга, затова се пристъпва към отливане. Привързва се маркуч към дървена летва или пръчка, чийто долен край /на маркуча/ трябва да е с няколко сантиметра по-къс от края на летвата. Така утайката няма да се размъти и всмуче при източването.Прехвърля се цялото количество ракия в чист съд или се налива направо в бутилки, ако е отлежала. Останалата на дъното утайка се филтрира и бистрата ракия се смесва с другата.

Бяла ракия понякога излиза при варенето. Не съвсем бяла, по-точно е да се каже помътняла в бяло, защото е нещо като мъгла в есенен ден, нещо като сапунена вода, нещо като суроватка, изобщо като нищо на света. Не е много приятна за пиене. Прясна ракия рядко е приятна за пиене, но тук се притуря и мътилката. Причината за това белосване е повече в плодовата каша, отколкото в режима на дестилацията, но може да е и от двете. Такава ракия не се бистри. Оставя се да отлежи в дървен съд и след месец белилката изчезва. Ако ракията се държи в стъклен съд, задължително в него трябва да се сложи треска от черница, акация или дъбов чипс. Ако и тогава не изчезне, преварява се - хем става по-бистра, хем и по-пивка.


Източник: "Избрани техники за производство на ракии"


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Бистрене на ракията в домашни условия - 3.8 out of 5 based on 10 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: