Греяни вина

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Греяните вина се приготвят лесно, но не трябва да се допуска виното да заври, защото губи ароматичните си и вкусови качества. Виното се загрява дотогава, докато започне да изчезва бялата пяна на повърхността вследствие на загряването.
Виното се загрява в огнеупорни стъклени съдове, емайлирани тенджери или чайници, но не и в метални съдове. Греяните вина
се сервират в т. нар. пуншови чаши. Това са ниски стъклени чаши, поставени в метални кошнички с дръжки. Преди наливане на виното чашите се затоплят предварително. Независимо от това, за да се избегнат спуквания, в чашите се поставят лъжички, по които се налива виното. Греяните вина са толкова по-вкусни, колкото по-горещи се консумират.

Бяло греяно вино
Рецепта за двама. Приготвя се от следните продукти: 200 мл бяло вино, 20 мл ликьор Мараскин, 60 мл портокалов сироп.
В чайник или тенджера се наливат виното и сиропът и се нагрява до завиране. Налива се в пуншови чаши, след което се добавя ликьорът. Сервира се горещо.

Червено греяно вино
Рецепта за двама. Приготвя се от следните продукти: 250 мл червено вино, 4 бучки захар или 2 средно големи супени лъжици ситна захар, 2 зрънца карамфил, 1 късче канелена кора, 1 парче лимонова кора.
В чайник или тенджера се налива виното. Прибавят се за¬харта, карамфилът, канелата и лимоновата кора. Нагрява се силно, без обаче да заври. Налива се в чаши за пунш и се сервира горещо.

Ананасово греяно вино
Рецепта за двама. Приготвя се от следните продукти: 200 мл бяло вино, 20 мл ликьор Мараскин, 20 мл лимонов сироп, 40 мл сок от ананас или ликьор Ананас.
В чайник или тенджера се налива виното. Прибавят се сиропът и сокът от ананас. Нагрява се силно, до завиране. Налива се в чаши за пунш. Добавя се ликьорът и се сервира горещо.
Когато се използва ликьор Ананас, той не се прибавя при нагряването. Ликьорите Ананас и Мараскин се прибавят в горещото вино и тогава се сервира.

Греяно вино с ром
Рецепта за двама. Приготвя се от следните продукти: 150 мл червено вино, 40 мл ром, 20 мл ванилов ликьор и 30 мл захарен сироп.
В чайник или тенджера се наливат виното и сиропът и се нагрява силно до завиране. Налива се в чаши за пунш, предварително затоплени. Прибавят се ликьорът и ромът и се сервира горещо.

Греяно вино с водка
Рецепта за двама. Приготвя се от следните продукти: 200 мл червено вино, 20 мл водка, 20 мл захарен сироп, 20 мл сок от боровинки.
В чайник или тенджера се налива виното. Прибавят се сиропът и сокът от боровинки. Нагрява се до завиране. Налива се в чаши за пунш, добавя се водката и се сервира горещо.

Греяно вино
Рецепта за шестима. Приготвя се от следните продукти: 1 бутилка червено вино „Каберне", 120 г захар, кора от 1 лимон, без бялото месо, 1 парче канелена кора, 2 зърна карамфил, 6 резенчета лимон, очистен от кората и бялото месо.
В малка тенджера се поставят захарта, лимоновата кора, канелата и карамфилът. Налива се виното и се нагрява до кипване. В момента на кипването се сваля от нагревателя и се налива в пуншови чаши, предварително затоплени и с поставени лъжички в тях. Гарнира се с по 1 резенче лимон и се сервира горещо.


"Производство на домашни ракии, ликьори и плодови вина" Д. Цаков
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: