За домашните майстори на ракийка - СЪДОВЕ

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Сега вече нагазваме в големите проблеми. Най-добре ракията отлежава в дъбови бурета. Може и в дъбови, и в акациеви, но авторът на това тънко книжле, препоръчва черничево буре. Може да не използваш бурета, но си длъжен да знаеш нещо повече за тях. Ето кратка информация.

Буре. Трябва да знаеш, че няма единно мнение по това от какво дърво да е бурето за ракия: едни специалисти препоръчват черницата, други -акацията, трети - черешата или дъба. Колкото майстори, толкова съвети. И ние няма да останем по-назад - препоръчваме черничева бъчонка. Ракията най-добре старее в бъчва, но не във всяка придобива желания кехлибарен цвят. В черничево буре тя придобива мек вкус и приятен цвят. За няколко дни цветът преминава от жълт в светлокафяв /конячен/ и ако искаме ракията да има сламеножълт цвят, следва да я държим малко време в съда. Но за това ще пишем и по-късно, сега да видим какво да правим, щом не искаме тежки съдове.

Дамаджана. Като няма къде да сложиш бурето, помисли за дамаджана. Имам, двадесет литрова, плетена, стои отдавна в мазата! Видя ли, сега една туба ти трябва за по-кратко време. И туба имам, двадесет литра, за бензин я бях приготвил. Миризлива ли е, не става. Ама не съм слагал бензин в нея, не съм изобщо я ползвал. Тогава става, видя ли, давай следващото.
Най-добра работа вършат 100-литровите бидони: събират плодове за един казан, имат широко гърло за наливане и изливане, леки са за пренасяне и почистване, стига да не са употребявани за миризливи вещества - бензин, нафта, газ или токсични киселини и основи. Имам такъв бидон на терасата, зеле правя в него. Остави го за зеле, купи си нов, на всеки магазин за бита продават такива чисти и здрави съдове от полиетилен. Не е нужно да бъде с канела, няма да точиш вино от него, ще го използваш за по-гъста течност, наречена мъст или каша, която се вади от широкото гърло на съда. И гледай да е с капак, който се пристяга, ще ти потрябва, когато се наложи да запазиш кашата за по-дълго време.

Кофа. За събиране на плодовете, за пренасяне на плодовата каша от бидона до казана, за доливане на вода, изобщо за много работи трябва кофа. Дори две, задължително две: да не се разкарваш до бидона с празна ръка; ако се повреди дръжката или прегори от слънцето едната, да я замениш с другата; да оставиш другата на помощник, който да събира окапалите плодове. Препоръчва се кофите да са от лека материя, да не тежат, когато ги носиш с плодове или течности. За брането на грозде ще са нужни и кошници, и касети, и кораби, които първо са предназначени за вино, после за ракия.

Помощни съдове. На тях обикновено не обръщаме внимание или се сещаме за тях, когато ни потрябват. Но за какво става дума? За най-обикновена фуния, която ще ни е нужна за преливане на ракията от кофата, в която се събира при изваряването, за наливане в дамаджаната или тубата. Наливането от кофа в дамаджана, дори и да става с фуния, е несигурна работа. Това не е вода да я разливаш, без да ти е грижа за количеството, това е скъпа течност, благодатна житкост, светена вода и не може да си позволим разточителство. По-лесно става с канче. Има ги във всеки магазин за домашни потреби, с различна вместимост, дори и с посочена скала при всяка промяна.

Спиртомер е другата необходима вещ за всеки стопанин, решил да вари ракия. Това е уред за измерване на градусите на ракията. Захаромер пък е нужен за проверка на готовността на плодовата каша за варене. Продават се в аптеките или санитарните магазини, но могат да се намерят и в новите гиганти "Практикер" и "Бриколаж". От тях могат да се закупят и посочените по-горе съдове: фунии, канчета, кофи, бидони, туби. Да, и туби, които са нужни за пренасяне на ракията от казана до дома.
Внимателно с пластмасите. Много от досега изброените съдове са от пластмаса. Посочихме, че те са леки и удобни за работа. Но трябва да се знае, че това са все пак съдини и прибори, получени по химичен път и много от тях при определени условия стават токсични: при изгаряне; при контакт с други химически вещества. Дали ще са от пластмаса, от бакелит, найлон или галелит, няма значение, в някой моменти могат да станат опасни за здравето на човека, който работи с тях.
Може да се използват за пренасяне на ракия, дори и за по-продължително съхраняване, но само ако са от специална пластмаса, издържлива на алкохол. Знаем че няма такива съдове, специално произведени за ракия, но нищо не ни пречи да използваме доказалите се вече на пазара бутилки от газирани напитки, от кока кола, пепси кола и бира. Те са проверени, изследвани и няма опасност ракията в тях да се повреди. Все пак не е препоръчително ракията да стои дълго време в тях. По-добре е да се прехвърли в стъкленици. А изпразнената бутилка от пластмаса не бива да се хвърля върху огъня - димът й е токсичен, най-добре е да се смачка и зарови на подходящо място или да се изхвърли в определените за това контейнери. Толкова за пластмасите.

Помещение
За виното се нарича винарска изба, за ракията няма подобно място. То може да бъде в градско жилище част от сутерен, по-широка тераса, в краен случай и таванско предверие; в селски двор - пищник, сайвант, изоставен обор или най-обикновена маза. Но във всички случаи такова хранилище, стряха, както и да го наречем, трябва да отгова¬ря на няколко условия: да е чисто от вехтории; да е близо до водоизточник; да е достъпно за пренасяне на плодовете и достатъчно широко за обработването им.
Не на последно място това помещение трябва да е затворено. Първо, за да може плодовата каша равномерно да ферментира. Оставена на слънце, тя бързо кипва, през нощта - рязко стихва и това нарушава целия производствен процес.Нещо повече - през есенните дни, когато най-често се събират плодовете, нощно време температурата понякога спада до нулата и тогава ферментацията съвсем прекъсва. А това не бива да се допуска. Второ, затвореното помещение предоставя по-нормална работа на стопанина - не го духа вятър, не го пече слънце, дъжд не го вали.Трето, служи и за по-доброто съхраняване и опазване на всички тези съдове, които изброихме по-горе.

Източник:"Избрани техники за производство на ракии"
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

За домашните майстори на ракийка - СЪДОВЕ - 2.3 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: