Киселото вино - срам за стопанина

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

Как да озаптим ферментацията
Избягвайте да съхранявате дълго време вино в пластмасови бидони и бутилки, защото то променя цвета и вкуса си и изветрява. Откъснато от бъчвата, нестабилизираното вино няма трайност. Затова веднага го прелейте в стъклени шишета. Ако желаете да го запазите за по-дълго време, към всяка бутилка прибавете по 1 супена лъжица ракия или винен спирт. Можете да го стабилизирате и по други традиционни начини: с оризови зърна, щипка захар и пр.

Стабилизиране чрез нажежена подкова

Ако напитката на Бакхус започне да се вкисва, не я изхвърляйте, а се опитайте да я спасите. Прелейте я в друг съд, като наливате от високо. След преливането - за предпочитане е това да стане в дървено буренце, се опитайте да предизвикате вторична ферментация чрез многократно потапяне във виното на нажежен до бяло железен предмет, примерно подкова или маша. По този начин виното се затопля и се подновява "тихата" ферментация. Киселият вкус намалява значително или съвсем изчезва. Но тъй или инак, не се бавете да го изпиете.

Оцет, но затова пък екстра класа

В случай че въпреки усилията виното не се оправи, не се ядосвайте, а го оставете да вкисне. Ще получите разкошен домашен оцет, което все пак е от полза за семейния бюджет.

Източник: в-к Пътешествие бр. 1
ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Киселото вино - срам за стопанина - 2.3 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: