Видове ракии - Акациева ракия и Анасонлийка

( Votes )
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 

Няма единна класификация на видовете ракии. Едни автори ги разделят на силни и слаби, други - на цветни и безцветни, трети - на гроздови и плодови, четвърти - на ароматни и по-малко ароматни. Така е, защото ги подреждат по различни признаци: градус, цвят, мирис и прочие. Ако попитаме пияниците кое качество на ракиите харесват най-много, веднага ще ни отговорят - количеството. Като оставим шегата настрана, ще добавим, че и ние няма да направим кой знае какво откритие, като подредим ракиите по-най-елементарния начин - по азбучен ред на основната съставка.
Акациева ракия
В 100-литров бидон се наливат 40 л питейна вода, изсипват се 40 кг обикновена /цвеклова/ захар и се разбъркват до стопяване. Напълват се две кофи с оронени цветчета от бяла акация и се изсипват в бидона. Добавят се и 3 бутилки винен оцет, 3 калъпа хлебна май, предварително разтворена в 2 л хладка вода. Сместа се бърка всеки ден до приключване на ферментацията, която трая около 3 седмици. На слънце може и по-рано /за 12-14 дни/, но често процесът се нарушава при големи амплитуди между дневните и нощни температури. Най-добре е съдът да се държи в затворено помещение, където няма големи разлики между дневните и нощните температури. След приключване на ферментацията кашата веднага се дестилира. Първакът и патоките се отделят.

Анасонлийка
И още тук изпадаме в противоречие. Анасонът не е основна съставка, но понеже той определя името и характера на питието, започваме с него. Анасонлийка се приготвя чрез двойна дестилация на гроздова или плодова ракия със семена от анасон. Ракията се разрежда с вода до 30 алкохолни градуса и се налива в казана. Семето на анасона се поста¬вя в платнени торбички от по 300-400 г и се пуска в казана. Дозата е 1 грам за 1 градус алкохол. Пример: За да получим колко анасоново семе да сложим на 100 л 30-градусова ракия, умножаваме 100x30=3000, където 3000 грама са 3 кг.
При дестилацията водно-алкохолните пари увличат етеричното масло от семената и при втечняването то преминава в ракията. По време на варенето задължително се отделят първака и патоките. Следи се алкохолният градус на общото количество да не пада под стандартните 55 градуса. Ако се получи по-високо алкохолно съдържание, разрежда се с дестилирана вода до нужните стойности. Тази ракия не се нуждае от отлежаване. Достатъчни са 1-2 седмици. Някой стопани правят опити и слагат торбичка с анасоново семе в кашата, но ароматът не преминава в ракията при първата дестилация. Сполуката е при втората дестилация.


Източник: С.Дочев "Избрани техники за производство на ракии"


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Видове ракии - Акациева ракия и Анасонлийка - 4.2 out of 5 based on 5 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: