Видове ракии - Бадемова и Билкова ракия

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 
Бадемова ракия

Счукват се 200 г бадемови ядки, 100 г ядки от праскови и се смесват с 4 г канела, 4 г кориандър и 1 кг захар. Насипва се всичко това в 8-литров буркан и се залива с 4 л ракия. Бурканът се затваря плътно и се оставя за една седмица на стайна температура /20-22 0 С/. През това време бурканът се разклаща в продължение на 1 минута. След това се прибавя половин литър преварена вода. Пак се разбърква и се прецежда през рехав памучен плат. Бистрата ракия се налива в стъклени буркани и се затваря добре.Това е по-скоро бадемов ликьор, но да не го пращаме в друг раздел, нареждаме го тук с препоръката, че по този начин могат да се направят и ракии с друг аромат.

Билкова ракия

Много предприятия произвеждат ракия с марката "Троянска сливова", но тя няма почти нищо общо с истинското билково чудо, което от векове се произвежда в Троянския манастир. Такава ракия не се намира във всеки магазин. Дори и в самия град, чието име носи ракията, пак не ще случиш на "Билкова троянска ракия. И ако все пак искаш да не се връщаш с празни ръце, трябва да се поразходиш до светата обител. Монасите продават 700-милилитрова бутилка за 10 лева. Цената си заслужава, защото благата сливова, която се вари открай време в манастира, освен за изискана трапеза може да се използва и за лек. Тя успокоява стомаха, лекува гастрити, разширява кръвоносните съдове и с това облекчава работата на сърцето. Троянският елексир се прави от 40 билки, но тайната рецепта се знае от един човек в манастира. Той приготвя сместа от билките, той следи ферментацията и процеса на дестилацията. Помагат му няколко монаси, но и те не знаят пропорциите. Да се опиташ да откопчиш секрета на пивката троянска ракия е все едно да искаш от "Кока-кола" рецептата за световноизвестната напитка.
Все пак монасите повдигат малко завесата, като разкриват, че слагат джибрите да ферментират в огромни каци. Варят ги от края на ноември до Коледа. След това наливат ракията в черничеви бурета, които изпълняват ролята на активен въглен и отнемат остатъците метилов алкохол. Черницата придава мек и топъл аромат на питието. 40 дни продължава този процес. След това се прибавят билките. Важното е да са разтворени и смесени добре, за да се получи хомогенна смес, добавят още малко от тайната си монасите. После питието се налива в стъклени бутилки, слага им се стръкче жълт кантарион и се запечатват с червен восък. Етикетът се подпечатва лично от игумена на манастира, за да няма фалшификации. Отбелязва се годината на производството.


Източник: С.Дочев "Избрани техники за производство на ракия"


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Видове ракии - Бадемова и Билкова ракия - 3.7 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: