Значението и мястото на иконите в християнския дом

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
 altНа иконата е изобразен образът на Спасителя, на Неговата Света майка, на светците, които са били благословени от Бога. Чрез иконата невидимото става видимо, недостъпното се оказва близо до нас. Иконите се появяват още от началото на християнството и именно апостол и евангелист Лука рисува първите икони на Богородица след Петдесетница. Можем да приемем това като насърчение, като уверение, че това е било началото, че иконата е нещо, което е угодно на Бога.

Думата "икона" идва от гръцки език и означава - образ. При това иконата е образ, създаден не за очите и ума, а за душата и сърцето. 
Днес искам да напиша едно полезно слово за иконите в нашите домове. Първо искам да кажа защо християните поставят икони в домовете си. Иконата не може да липсва в дома на християнина. Присъствието на иконата показва, че домът е християнски, че семейството, което живее в него, е християнско семейство.

Иконата в дома е изповед на вярата в Бога, Спасителя Христос, Божията майка или светците.

Както снимката или картината на любим човек ни връща към него, така и иконата ни връща към изобразения на нея човек. 
Иконата ни помага да се молим по-добре. Бих искал да насоча вниманието ви към няколко неща, свързани със светите икони: 
  • altИконата трябва да бъде изработена от дърво според църковния устав. Но тя може да бъде изработена и от други материали. 
  • Иконата трябва да е истинска, а не религиозна картина. Истинската икона е тази, която ни показва божествения образ на Спасителя, Божията майка и светците, а религиозната картина е тази, която показва само техния човешки образ. 
  • Преди да поставите иконата в дома, тя първо трябва да бъде осветена. 
  •  Мястото на иконата в дома е на източната стена. На стената с иконата не трябва да се поставя нищо друго, за да не се привлича вниманието ни към нещо друго, когато се молим пред иконата. Поставяме иконата при изгрев слънце, защото винаги се молим с лице към изгрева, както в църквата, така и вкъщи. Изгревът, мястото, от което идва нашата светлина, е знакът на Бога, на Спасителя Христос, наричан в молитвите на Църквата "Изгряващото слънце", "Слънцето на справедливостта" и т.н.. 
  •  Добре е във всеки дом да има специално обособено място, кътче за молитва. То е в по-уединена част на дома, разбира се, все още от източната страна, около икона. Тук се държи голямата светена вода, светената вода от свещта, амфората, тамянът, свещите, босилекът, върбовото или ореховото листо, донесени от църквата на Цветница или Петдесетница.
  • Â В молитвения кът трябва да има свещ. Във всяка къща трябва да има поне една свещ. Нека не забравяме, че иконата в дома е свидетелство за вярата в Бога. Мога само да кажа, че целият ни живот трябва да бъде в тясна връзка с Бога.
         

    ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Значението и мястото на иконите в християнския дом - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: