Задачи за деца по възраст. Как можете да ги научите да бъдат отговорни

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altДецата обичат да помагат на родителите си, така че е добре да намирате неща, с които да се занимават, когато пораснат. Открийте идеи за задачи за деца, които са идеални не само да ги занимават, но и да ги научат на полезни неща.
Експертите твърдят, че всяко дете трябва да има малки задължения вкъщи, защото това е най-добрият начин да се научи на отговорност. И тези неща трябва да се правят, без да му се плаща. Но това не означава, че то не може да работи за парите си. Някои семейства разделят домашните задължения: основните, които не се заплащат, тези, които вършат заедно с родителите си, и допълнителните - за които могат да получат пари.

Задачи за деца: как да не ги караме да ги изпълняват

Ще трябва да напомняте на детето си за тези задачи, но ето как можете да го направите, без да му досаждате:
 
  • Вие сте най-добрият модел за подражание за него. Ако вие не почиствате след себе си... кой ще го направи?
  • Насърчавайте го, след като изпълни задачите;
  • Намерете задачи, които са подходящи за неговата възраст.
  • Оставете нещата да се случват. Забравило ли е детето ви да сложи любимата си тениска в пералнята? Тогава то няма да я облече, когато иска.
  • Отложете даването на награди или отнемането на привилегии, ако видите, че задачата, която е казало, че ще свърши, не е изпълнена.

alt2-3-годишна възраст: прости задачи и похвали

Задачите за деца са добър начин те да усвоят умения, които ще им помогнат в живота. Да не говорим за малко помощ, но и за това, че можете да ги занимавате за известно време. Около 2-3-годишна възраст можете да ги научите да слагат дрехите в коша за пране, да избърсват, ако разлеят храна на масата, да отнасят това, което им е необходимо, до кошчето за боклук или да поставят играчките на пода в по-големи кутии.
 
Не ви ли се струва, че той е твърде малък, за да изпълнява подобни задължения? Всъщност 2-3 години е идеалният възрастов диапазон, когато можете да започнете да го учите.  Вашият малчуган не само ще се чувства по-добре, когато свърши задачата, но и ще усвои нови двигателни умения. Важното е накрая да не забравяте да го похвалите за усърдната работа.

Задачи за деца - 4-5 години: включете ги в работата си

На тази възраст детето може да се научи да слага храна за домашните любимци на масата, да подрежда дрехи, да съчетава чорапи, да носи чисти дрехи в спалнята, да помага при подреждането на масата и дори да полива растенията. През предучилищния период се появяват различни чувства и детето изпитва нужда да бъде необходимо, способно и независимо. Съсредоточете се по-малко върху резултатите и повече върху включването му в домашните задачи. Свършило е с храненето, сложило е чиниите в мивката, но не му се иска да ги измие? Кажете му, че ще му бъде от голяма полза, ако направи това, а след това може да отиде да си играе.

altНа възраст 6-7 години: не искайте съвършенство

На тази възраст децата могат да се уверят, че домашният ви любимец има храна и вода, да ви помагат, когато готвите, да се научат да си оправят леглото (важно е намерението, а не как изглежда), да избършат мивката, да извадят храната от мрежата, след като се върнете от пазаруване, и да изнесат торбата с боклука до контейнера. Подобни задачи за децата са добър начин те постепенно да се научат да бъдат отговорни. Те могат да правят повече, отколкото си мислите, важното е да намерите време да ги научите.

Задачи за деца - 8-9 години: нека забавлението започне

Обикновено приготвяне на храна, избърсване на кухненския плот, поставяне и почистване на масата, сгъване на дрехи, подмяна на тоалетна хартия и почистване с прахосмукачка са само някои от задачите, подходящи за възрастта на децата. Не е задължително да е скучно, когато се извършват такива дейности. Затова насърчавайте детето си да пуска музика, да пее и да танцува, докато помага вкъщи.

10-12-годишна възраст: възможности и награди

altВъв възрастовия диапазон 10-12 години детето ви може да почиства чинии и тигани, да мие с моп, да пренася покупките в колата и дори да ви помага, когато миете колата. Оставете го да реши в какво смята, че е добро, и се редувайте да участвате в домакинските задължения. Полезно е също така да му направите списък с тези задачи и да го залепите на място, където може да го вижда често.

Задължения за деца - от 13 години: подгответе го за истинския живот

Детето може да помага на по-малките си братя/сестри с домашните, да приготвя вечеря веднъж седмично (прости ястия), да разхожда кучето и да чисти в колата. Домашните задължения, които изпълнява в къщата, го учат на неща, които ще са му необходими в бъдеще. Добре е да не го учите, че някои задачи са строго за жени, а други - за мъже. Момчетата също могат да готвят или да гладят пране, точно както момичетата могат да удрят с чук или да сменят маслото в колата.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: