КАКВО ДА ПРАВИТЕ, КОГАТО ДЕТЕТО ВИ СКУЧАЕ?

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

alt"Мамо, скучно ми е, какво да правя?" Какво да направите, когато детето ви скучае? Противно на общоприетото схващане, да ти е скучно е хубаво, но какво да правите, когато детето ви не знае какво друго да прави?
 
В днешния забързан свят на скуката се гледа като на нещо лошо. Децата обаче скучаят и вие не можете да спрете това. Но имам добра новина за вас: скуката е полезна за вашето малко дете и понякога незнанието какво да прави е абсолютно здравословно. Превърнали сме се в общество, което очаква незабавно удовлетворение, и децата започват да изпадат в паника, ако нямат какво да правят.

Защо децата мразят да им е скучно?

Технологиите и огромното нарастване на извънкласните дейности, като спорт и всевъзможни занимания, които се провеждат преди или след училище, създадоха свят, в който малчуганите водят много структуриран живот. С малко време да не правят нищо и малко време да измислят какво искат да правят. В общи линии те нямат време да мислят какво да правят след това.
 
 
Тъй като в повечето семейства и двамата родители работят, това също е важен фактор. Защото децата прекарват повече време в организирани дейности. За разлика от поколенията, които прекарваха следобедите с приятели на улицата, мислейки и измисляйки игри. Днес дори игрите навън, на улицата или пред блока, вече не са популярни. Тя често представлява или се възприема като възможна опасност. Много малко родители имат смелостта да оставят децата си да играят навън без надзор.
 
Нещо повече, тенденцията да се следи животът на други семейства в социалните мрежи може да повлияе на начина, по който организирате собствения си семеен живот. Понякога може да ви се струва, че не натоварвате достатъчно графика на децата си. Но далеч не е нещо лошо, моментите на скука, когато децата трябва да разчитат на себе си, на собствените си идеи, за да се забавляват, са от съществено значение за здравословното детство. Не е нужно да им предлагате всичко. Оставете го да се предизвика.

altКакво да правите, когато детето ви скучае? Скуката насърчава въображението и творчеството

Когато децата са оставени сами, те са принудени да бъдат по-креативни и имат много по-богато въображение в намирането на начини да се забавляват.
 
Даването на възможност на децата да опитват неща по своя инициатива засилва чувството им за откривателство и любопитство. И им помага да изследват, което ги прави щастливи. Освен това им носи удовлетворение от това, че са успели да намерят нещо, което да правят, без помощта на възрастен отвън. Всъщност изследванията са установили, че хората, на които е дадена серия от досадни задачи за изпълнение, проявяват повече въображение, когато са помолени да участват в дейност с творческо мислене.
 
 
Децата трябва да се научат да поемат инициатива и да мислят за начини да се грижат за себе си, които не са продиктувани от някой друг. Това със сигурност е важен стимул за тяхното въображение и творчество.

Скуката развива у децата умения за решаване на проблеми

Очаква ли детето ви винаги да му дадете нещо за правене, когато му е скучно или няма нещо предварително определено? Ако случаят е такъв, трябва да спрете да се намесвате, тъй като скуката ще му помогне да развие уменията си за решаване на проблеми. В свят, в който децата са постоянно стимулирани, те могат да се чувстват некомфортно, ако нямат какво да правят. Но това насърчава инициативността и решаването на проблеми. Защото те трябва да разчитат на себе си, за да се справят с "проблема" на скуката.
Неструктурираното време за игра с други деца ще помогне на детето ви да развие междуличностни умения, които се губят в това обсебено от технологиите поколение. Когато на децата се предоставят време и пространство без разсейващи фактори, това им помага да преговарят. Сътрудничат помежду си и разработват дейности заедно.
 
Те се научават да общуват, да установяват контакт с очите и да разчитат езика на тялото. Неща, които могат да се научат само от опита.

altСкуката изгражда увереност

Когато детето има възможност да се грижи и успява да го прави, самочувствието му расте. Когато децата разполагат със свободно време, те могат да опитват нови неща, да тестват границите си и да поемат рискове. Това ще изгради тяхната увереност.
 
Днешните деца (както и днешните възрастни) са склонни да бъдат толкова заети, че в крайна сметка им остава малко време да седят спокойно и да оставят мислите си да блуждаят. Отделянето на време, за да разберат, че са отегчени от липсата на неща за правене, им дава възможност да помислят и да се опознаят по-добре. Проучванията показват, че даването на време на ума да се разхожда, вместо да се съсредоточава непрекъснато върху дейности, е много важно за психичното здраве.
Неструктурираното време дава на децата не само време за размисъл, но и по-голямо чувство за принадлежност към общността. Важно е обаче те да имат възможност да взаимодействат със заобикалящата ги среда. Така че да изпитват чувство на принадлежност към мястото, на което живеят.
 
altСкучно ли е детето ви? Позволете му да бъде и му обяснете, че тази скука всъщност може да направи детството му по-щастливо (като цяло). Ако детето ви е свикнало да има много добре организирано време, преходът към начин на живот, при който то отговаря за избора си на свободно време, може да бъде труден.
 
Да, отначало ще е трудно, защото децата не знаят как да го направят. Ще трябва да бъдете треньор по въображение на детето си, но след като искрата бъде запалена, ситуацията ще се подобри.


 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

КАКВО ДА ПРАВИТЕ, КОГАТО ДЕТЕТО ВИ СКУЧАЕ? - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: