Как да мотивирате детето си да учи

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
alt Как да мотивираме детето си да учи - пет принципа за подпомагане на деца с този често срещан, но често труден проблем. 
Когато родителите питат - "защо детето не е мотивирано? Защо не му пука?", отговорът почти винаги е: "защото е обезкуражено и е по-лесно да се преструва, че не му пука".

Мотивацията започва с интерес

Там, където има интерес, има любопитство и желание да се учи, да се знае повече.

1. Решението на проблема с липсата на мотивация у детето започва с ентусиазиран интерес към интересите му.

Дори ако това не са интересите, които вие като родители бихте избрали!
Те може да гледат жадно документални филми по Discovery, но няма да прочетат книга по история или наука, , когато трябва да си пишат домашното, или няма да прекарват часове в търсене на информация онлайн, когато трябва да учат. Може да не сме съгласни, но това са техните интереси.
 
"Когато питам децата за техните интереси, те обикновено с удоволствие говорят за тях. След това, стига да уважаваме тези интереси и да не ги осъждаме, те обикновено са готови, а често и нетърпеливи да чуят нашата гледна точка. Искат да знаят какво мислим".

alt2. Открийте източника на тяхното разочарование и обезсърчение

Когато децата са обезкуражени, те често казват, че мразят училището или че мразят домашните работи. Или че е "безполезно" и неуместно да учат тези неща.
Дефицитът на вниманието и затрудненията в ученето са най-честите причини за обезкуражаване и липса на постоянни усилия при децата и юношите. От съществено значение е както родителите, така и учителите да разберат въздействието на тези трудности. Дори леки или съвременни проблеми с вниманието и ученето могат да бъдат източник на тревога и разочарование за децата, което води до обезсърчаване, песимизъм и отказване.
Признайте тяхната неудовлетвореност, обезсърчение и разочарование. Нека знаят, че разбирате чувствата им, защото и вие сте били разочаровани и обезкуражени. Особено за малките деца, повече от всичко друго, може да им помогне да знаят, че и ние сме изпитвали тези чувства.

3. Как да мотивирате детето си да учи: Непрекъснато го насърчавайте!

Признавайте всяко тяхно израстване и усилие, дори когато резултатът не съответства на целта ви. Изразявайте увереността си в техния успех. Това може би е същността на насърчаването: забелязвайте напредъка на детето си, а не неговите грешки.
 
altНапомняйте им за добрите неща, които правят, но и за ролята на неуспеха. Всеки има неуспехи, от тях се учим да бъдем по-добри. Помогнете им да разгледат неуспехите в перспектива - независимо дали става въпрос за социално отхвърляне, академично разочарование, спортен неуспех или провал в някоя област на дейност. Следващият път ще бъде по-добре!

4. Научете ги да се фокусират върху силните си страни

Помогнете им да изградят различна представа за себе си. Силните им страни трябва да са в центъра на картината; трудностите и разочарованията им трябва да са в ъгъла.
 
Дори децата със значителни затруднения в ученето демонстрират, че има области, в които са отличници, и това трябва да бъде източник на вътрешна гордост и основа за бъдещите им успехи. Тези силни страни трябва да бъдат признати и подкрепени.

5. Дайте им време!

Не се отказвайте. Решаването на проблема с мотивацията изисква време. Деморализацията се развива с течение на времето. На детето ще му е необходимо време, за да се научи да преодолява песимизма и съмненията си в себе си и да се откаже от циничните и предизвикателни нагласи. С течение на времето то е станало чувствително към разочарованията и остава в моменти на неудовлетвореност. Необходимо му е време, за да може да се освободи от тези състояния самостоятелно.ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: