Как да научите детето си да бъде ефективно и организирано?

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 

altОрганизация на времето

Времето е един от най-ценните ресурси, с които разполагаме днес, а също и един от най-често срещаните проблеми, с които се борим.

Добрата организация на времето води и до повишаване на производителността и до решаване на повече проблеми.

Често отлагаме или не успяваме да свършим навреме това, което трябва да направим, защото нямаме енергия да го направим.

Целта на това да се научим да бъдем организирани е да свършим дадена задача възможно най-добре и най-бързо.

Децата имат нужда от вас като родител, за да им помогнете да се научат да управляват собствената си енергия.

Един от начините за постигане на баланс е да научите детето си на някои техники за управление на времето, които да използва ежедневно.

Децата усвояват умения за управление на времето още преди да могат да определят времето, ако им помогнете да разберат как минава времето.

altНапример: когато му кажете, че трябва да бъде в леглото в 21:00 ч., готово за сън. Ще трябва да се уверите, че то изпълнява това, в противен случай ще се научи, че може да отлага и да ви манипулира, за да остане само няколко минути повече, а оттам ще разбере, че външните времеви граници не са важни и собствените му нужди могат да влияят на домашния график.

На 6-годишна възраст децата могат да бъдат въведени в основите на управлението на времето чрез дневен план, в който заедно ще попълвате дейностите, които то иска да прави.

Тази програма ще помогне на децата да разберат значението на определянето на приоритети, оценяването на времето, което ще отнеме изпълнението на дадена задача, нейното завършване и оценяването на крайния резултат.

Така че управлението на времето е умение, което трябва да се усвоява от ранна възраст.

Как да научите детето си да бъде ефективно и организирано?

  • Говорете с него и му обяснете защо трябва да бъде организирано

Всеки път, когато почиствате стаята му и подреждате книгите или определяте график за различни дейности, използвайте възможността да обясните защо трябва да направи тези неща.

  • Бъдете пример за организираност

Стига да имате организиран и добре подреден живот, детето ви ще ви подражава. То ще възприеме начина на живот, който сте възприели. Затова се дръжте така, както искате да се държи детето ви.

  • altНаучете ги да правят списъци и да организират собствения си график

Списъците с всички дейности за деня са най-ефективният начин за организиране, когато имате много работа.

Свикнете да правите списъци и научете детето си да прави същото. В края на деня, когато детето ви забележи, че е успяло да свърши всичко, което си е поставило за цел през деня, то изпитва чувство на удовлетворение.

  •  Създаване на график на къщата
Спазвайте един и същ час за вечеря или лягане всеки ден. Това ще помогне на детето ви да влезе в рутина.
 
Децата, които спазват определен час за лягане, отиват на училище по-отпочинали. Опитайте се да ограничите времето за гледане на телевизия или работа с компютър до определено време от деня.
  • Определете ден за почистване
Насърчавайте детето си да почисти стаята си, да прегледа тетрадките си, да изхвърли документите, които вече не са му необходими и да постави тестовете или други работи в отделна папка.
  • altПодредете заедно училищните пособия и им помогнете да ги организират.
Помогнете на детето си да държи  тетрадките, книгите и документите си на специално място. Така ще му е по-лесно да намери всичко и да завърши по-бързо домашните си.
  • Осигурете му място, където може да работи
Не е добре да му налагате изцяло своите организационни критерии. Дайте му пространство, в което да може да работи, в което да царят собствените му критерии. дори на пръв поглед да не изглежда, че те съществуват, в съзнанието му те със сигурност съществуват.
 
Оставете го да организира собствената си стая, както намери за добре. Дори да ви се струва, че в нея цари пълен хаос, оставете му тази свобода.
 
Ако преодолеете закостенялостта на мисленето си, може да откриете, че той действително ще организира стаята си в стил, който изразява собствения му начин на мислене.
  • Не преувеличавайте
Строгият график, при който детето ви знае от сутрин до вечер какво и как да прави, само ще "убие" въображението му.
 
Рискът е особено висок за родители, които имат различни мании, като например почистването. Те искат детето им да прави същото, винаги да прибира всеки предмет, който използва.
 
altНо това, че не могат да понесат да видят книга, оставена на бюрото, или чаша на масичката за кафе, не означава, че детето им изпитва същите чувства.
 
Тези детайли може изобщо да нямат значение за тях. То може да е загрижено за съвсем други неща. Умът му може да е организиран по друг начин, при който подреждането на къщата няма значение.
  • Помолете го за помощ
Накарайте детето да се почувства важно, като го помолите за помощ, когато съставяте списъка за пазаруване.
 
Проучете заедно най-бързия маршрут до дома от града, за да се уверите, че замразената храна не се е разтопила.
 
Научете го да дарява неща, които вече не са му необходими
Децата трябва да знаят, че мястото за съхранение е ограничено и когато вече започвате да изчерпвате пространството за съхранение, някои неща трябва да бъдат дарени.
Научете ги, че когато дарявате, помагате на хората, както и на планетата.
  • Научете го да дава на всяка играчка "дом".
altЗа да поддържате ред в играчките, обяснете, че всяка играчка се нуждае от собствено място и това място е домът на тази играчка, а всяка играчка заслужава да има свой дом.
Организационните умения са важни за децата - не само поради основни причини, като поддържане на чистота в стаята, но и за ориентиране в натоварения график, включващ извънкласни дейности, домашна работа и време за семейството и приятелите.
 
В идеалния случай децата трябва да започнат да усвояват умения за организация и учене още в началните класове. Никога обаче не е късно да помогнете на детето си да развие тези умения.
 
Всяко семейство е различно и това, че знаете какво е важно за вашето собствено семейство, ще ви помогне да приоритизирате тези организационни инструменти и да изберете заедно с детето си нещата, които биха могли да бъдат най-ефективни във вашия дом. Помислете как искате детето ви да вижда дома ви и заедно направете тези неща, за да бъдете в хармония всеки ден.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как да научите детето си да бъде ефективно и организирано? - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: