Дантелената история на сутиенът

( Votes )
Оценка на читателите: / 3
Слаба статияОтлична статия 

история на сутиена

Дреха, необходим аксесоар или част от сексуалността на дамите сутиен има в гардероба на всяка дама. Различни по форма, предназначение, материи и цвят те задоволяват вкусовете на всички жени. Мнението, че мъжете предпочитат нежния пол въобще да забрави за това бельо е грешно. Сутиенът е част от мистиката и загадъчността на дамите. С умелото му подбиране той допринася за красотата и сексапила на ползвателките си.
Сутиенът (през турски: sutyen от френски: soutien gorge — „поддръжка на гърлото“) е част от женското бельо. Служи за поддържане, оформяне или повдигане на бюста.


Сутиенът е разработен в края на 19 и началото на 20 век с цел да замести корсета. За официален изобретател на сутиена се смята френският стилист Пол Поаре, заради когото през 1907 година сутиентът е признат от модната индустрия. Така сутиенът става най-популярното женско бельо. През 1977 година е измислен и спорният сутиен, който подкрепя гърдите при активно движение.


Стогодишната история на сутиена е пълна със събития, започващи с неговото първо появяване на корицата на Американското издание на Vogue през 1907 г., преминавайки през 1913 г., когато американската светска дама Мери Фелпс Джейкъб (Mary Phelps Jacob) получава първия американски патент за него. Всичко това се случва 51 години преди Wonderbra да създаде своя прословут модел, който и след 30 години успя да разбуни духовете, когато Ева Херцигова (Eva Herzigova) изгря в ‘Hello Boys’ кампанията.

1907
Понятието “сутиен” се появява за първи път в америкаснското издание на Vogue. В Париж, моделиерът Пол Поаре (Paul Poiret) отваря своята модна къща. Революционният стил на обличане, който той налага убеждава поколения жени да захвърлят корсетите.

1913
Американската светска дама Мери Фелпс Джейкъб (известна по-късно като Карес Кросби /Caresse Crosby/) си купува прозрачна вечерна рокля и поради нежеланието си да носи корсет, създава нейно собствено бельо, състоящо се от две копринени кърпички, свързани с няколко ленти. За това свое творение тя получава първия американски патент за сутиен.

дантелен сутиен

1923
Руската имигрантка Ида Розентал (Ida Rosenthal) и нейният съпруг Уилям откриват формоването на чашките на сутиена. След година Ида Розентал инициира идеята за различните размери чашки и патентова закопчалката на сутиена.

1925
На пазара навлизат формованите сутиени: Kestos сутиенът, изработен от две триъгълни парчета плат има еластични презрамки, кръстосващи се на гърба, които се закопчават отпред за всяка чашка. Това предизвиква голям пазарен успех и както се оказва изглежда модерно и сега.

1935
Warner’s създава система за оразмеряване на чашките.

1957
Хауърд Хюгс (Howard Hughes) неочаквано “предсказва” бъдещето на модата в дамското бельо, създавайки безшевен повдигащ сутиен за Джейн Ръсел (Jane Russell), който тя да носи под стегната копринена блуза в The Outlaw. След време обаче този факт губи своето място в историята, поради по-късни изявления на Ръсел, че тя никога не е носила сутиена.

1959
Ученият Дюпон (DuPont) открива влакното известно днес като LYCRA®. Използването на тази еластична, синтетична нишка прави възможно удобното прилягане на сутиена към тялото без хлътване, издуване или загуба на формата.

1964
Канадската компания Canadelle създава модела Wonderbra, конструиран така че да “повдига и разделя” бюста. Той успя да шокира широката публика дори и след 30 години, когато Ева Херцигова изгря в кампанията ‘Hello Boys’.

1967
На пазара за първи път се появява сутиенът Triumph’s Doreen – поддържащ сутиен, без вградени банели. Той е все още най-добре продаващият се модел сутиен в света.

1967
Черният сутиен на Жанет Лай (Janet Leigh), с който тя се появява през 1960 г. във филма Psycho все още се смята за твърде непристоен, но през 1967 г. вече няма такива опасения. Ан Банкрофт (Anne Bancroft) показва своя дантелен сутиен във филма The Graduate – и тогавашното поколение загубва ума си по този вид сутиени.

1977
Хилда Милър (Hinda Miller), Лиза Линдал (Lisa Lindahl) и Поли Смит (Polly Smith) зашиват два бандажа един за друг и наричат това Jogbra. Това е първият спортен сутиен.

1990
“Бельото като горна дреха”: Жан Пол Готие създава конусообразен сутиен за голямото турне на Мадона “Blonde Ambition tour”. Това е бележит момент в модата.

1997
Италианският производител Santoni разработва циркулярната тъкачна машина, което позволява сутиенът да бъде изтъкан на един път и изцяло, вместо дотогавашната необходимост отделните му части да бъдат кроени отделно и съшивани впоследствие. Това води до днешните толкова разпространени безшевни сутиени.

2007
Зеленото е добро!... и шивашката индустрия за бельо взема това предвид. Hanro, Chantelle и Ballet са едни от най-известните запазени марки, които предлагат сутиени, изработени от екологично-чисти материи, съдържащи бамбукови влакна.

сутиен

Другите очаквания са за т.нар. “адаптивен сутиен” (“Flexi-bra”), който ще може да се приспособява към различни условия. Още една вероятна насока на развитие ще бъде появата на температурно адаптивен сутиен, който ще може да топли или охлажада, с цел визулно прикриване очертанията на зърната. Да не забравяме и още една възможност – т.нар. “I-сутиен”, който би представлявал един hi-tech мултимедиен сутиен с вграден MP3 player.


Дизайнерите не спират да ни изумяват със своите иновационни изобретения.

Вече има и златен сутиен, който носи името Middas. Осъществен е с нишка от 14 карата злато. Този сутиен бижуто предизвиква копнежи както у жените, които искат да го притежават, така и у мъжете, които го съзерцават.

Учените от университета Уолънгонг (Wollongong), Австралия направили умен сутиен. Той расте и се свива сам според обстоятелствата. Сутиенът е измислен за спортистки - при интензивни движения той повдига и стяга бюста, а щом положението се успокои, той сам отпуска хватката.

В Германия беше изобретен специален сутиен, който ще помогне да се спаси животът на хиляди полицайки. . "Заради силния удар на куршума металните и пластмасовите части на сутиена могат да се забият в тялото на полицая и да предизвикат сериозни наранявания" - разказва изобретателката. Новият защитен сутиен ще се носи под бронираната жилетка и ще предпазват гръдния им кош от нараняване.

Сутиени за травестити са най-новият хит на пазара в Япония. Предлага ги сайт за търговия с бельо за по 30 долара (2800 йени). Rakuten, голям японски шопинг портал, пуснал сутиените преди две седмици и до този момент са продадени повече от 300 броя.

Най-скъпия сутиен в света, оценен на 5 милиона долара. В допълнение само ще добавим, че сутиенът е направен от 3575 черни диаманта, 117 едно каратови кръгли диаманта и 34 рубина.

Силва Коен


Дантелената история на сутиенът - 2.3 out of 5 based on 3 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: