Усмивка 24 карата

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 

 Усмивка 24 карата

Усмивката е начин за привличане и предразполагане на събеседника. Да се усмихва може всеки, макар не всеки да го прави. Да разтегнеш устните и покажеш зъби не е трудно, но определено не е достатъчно условие това да се превърне в усмивка.


За да имате красива усмивка е важно и какво е състоянието на зъбите ви. За съжаление не всеки се ражда с прекрасни зъби, стоматолозите и ортодонтите правят каквото могат, но без редовната самостоятелна грижа блестящата усмивка няма как да се задържи.

По-голямата част от хората забелязват, че зъбите им пожълтяват или помътняват. Това се дължи на влиянието на различни външни и вътрешни фактори.

Външните причини най-често са консумацията на кафе, кока-кола, чай, червено вино, пушенето на цигари, лошата хигиена, действието на зъбен камък, естественото стареене на организма.

Вътрешни причини са повишеното ниво на флуорид, който покрива зъбите с малки бели или тъмни точки, и прекалено честото лекуване с антибиотици. Жълтият цвят на зъбите може и да е предаден по наследство.

Малко са хората, които обичат да посещават зъболекарския кабинет. Но всеки би се радвал ако има ослепително красива и бяла усмивка. Има няколко правила, които ще спомогнат да посещавате зъболекаря си рядко и ще имате самочувствието да се усмихвате често:
- Четката за зъби трябва да се сменя на всеки три месеца, дори да изглежда като нова. Друг е въпросът, че не би трябвало да има такъв вид. Добре е да се избира модел, съответстващ на големината на устата. Най-подходящи са тези с найлонови косми и средна дължина.

- Пастата за зъби не бива да съдържа абразивни субстанции, тъй като при продължително използване те започват да рушат емайла. Също така не се препоръчват тези с подсладители, тъй като увеличават риска от кариес. Избелващите специални препарати се ползват през 15 дни, а не всяка сутрин. Тяхната роля е не толкова да придадат белота, колкото да отстранят натрупаните микроскопични частици.

- Всяка вечер почиствайте зъбите с конец. Така ще избегнете получаването на кариеси между два зъба. Това е задължително за хората с гъсто разположени зъби.

- Ако венците кървят често? Непременно посетете зъболекар! Парадонтозата може да се излекува или облекчи, но само ако е в начален стадий. Профилактично може всеки ден да се жабуркате с разтвор на прополис или сода с лимон.

 - При болка вследствие студена вода също незабавно потърсете зъболекаря. Възможно е болката да идва от венците. Има случаи на оголване основата на зъба в резултат на неправилно използване на четката.

- Пълнозърнестият хляб, твърдите зеленчуци и плодове са особено полезни за зъбите. Наблегнете най-много на ябълките, целината и морковите.

- Цигарите са сред основните източници на зъбна плака. Някои субстанции на никотина водят до увеличаване на бактериите, намиращи се в устната кухина.
 - Най-опасната храна за зъбите е захарта, тъй като причинява кариеси. Не е вредно обаче да се консумират сладкиши веднъж дневно, макар и в голямо количество. Проблемът е, когато се хапва през целия ден, пък било то и малко.

- Флуорът е полезен за децата. Той заздравява емайла и предпазва от кариеси.
Ако въпреки правилната грижа за зъбите смятате, че не са достатъчно бели и не искате да прибягвате до помощта на избелващите техники и химии ви предлагаме няколко метода за избелване в домашни условия:
- Сутрин се жабурете с по една лъжица зехтин, колкото се може по-дълго време. Той разгражда наслагванията по зъбите и създава около тях тънка предпазна обвивка, която не позволява полепването на вредни за белотата частици.

- Към сока на един лимон прибавете същото количество вода. Потопете четката си за зъби, за да поеме от сместа и започнете да търкате зъбите си. С течността, останала в чашата, изплакнете цялата уста, като я задържите за няколко секунди и жабурите през това време. Правете го не по-често от два-три пъти седмично.

- След като сте си измили зъбите, е добре веднъж седмично да ги търкате внимателно и със сода бикарбонат. Внимавайте да не прекалите с търкането, защото ще увредите емайла на зъбите си!

Според специалисти ще имате бели зъби, без никакъв зъбен камък само, ако ги търкате веднъж седмично със смес от по една лъжичка меден оцет и фина сол. Меден оцет можете да получите като му се прибавя само вода и се изчаква няколко дни под влияние на температурата и въздуха постепенно се размножават оцетнокисели бактерии, които довеждат до крайния резултат. Готовият оцет се прецежда през меки филтри (бихте могли да използвате и тампончета си за сваляне на грим). Течността се прелива внимателно от един съд в друг, без да се размътва утайката, за да се запазят качествата и цвета на продукта.

- След всяко хранене изяждайте по една ябълка! Препоръчваме ви да не я режете на парчета, а да отхапвате от сочния плод. По този начин едновременно ще почиствате и избелвате зъбите си!

Не бъдете максималист. Усмихвайте се често и не се вманиачавайте на тема белота на зъбите.

Силва Коен


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Усмивка 24 карата - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: