Най-известните мафиоти отблизо

( Votes )
Оценка на читателите: / 31
Слаба статияОтлична статия 

Какво си представяте, когато чуете думата „мафиот”? Безскрупулен престъпник или изискан джентълмен? Телевизията силно е повлияла образа на мафиотите в нашите представи. Факт е обаче, че когато полицията претършува къщата на сицилианският бос на мафията Salvatore Lo Piccolo откриват освен куп доказателства и нещо, което може да се опише като наръчник за поведението на членовете на Cosa Nostra или “10 заповеди на Кръстника” както е озаглавено. Първоначалното очакване е подобен документ да прелива от съвети за мъчения, шантажи и „извиване на ръца”, но в действителност той съдържа е списък с достойни за уважение правила на живот като например “никога не закъснявай за срещи”, “не се мотай по баровете” и “уважавай жена си”. Това постави доста въпроси и желание да се види истината под „паравана” пуснат от телевизионните образи.


Мафиотът често е бил поставян като образец, който всеки мъж трябва да следва. Във времето, в което образът на гангстера е представлявал доблестен мъж, който се грижи за семейството и бизнеса си и разбира се отстояващ вижданията си, тези хора са били истински герои на своето време. Разбира се, че е имало хора, които не са се интересували от този кодекс и точно това са хората, които са дали на мафията лошото й име. Хората, които са споменати по-долу наистина са се превърнали в легенди и всеки човек може да научи нещо от начина, по който са живели.

Ал Капоне – “Scarface” (1899-1947)
Капоне не е първият мафиот в Америка, но определено е най-емблематичният. Това се дължи на факта, че той е един от малкото, които вместо да избягват медиите ги използва за своя изгода. Той знаел какви са ползите да си популярна личност и винаги се е отнасял с журналистите като към приятели. Освен всичко друго той се занимавал с благотворителност и е подпомагал бедни деца. Умира от инфаркт, за който се смята, че е предизвикан от сифилис, с който той се заразява като млад.

Имало е време, през което Al Capone притежавал всеки един влиятелен човек в Илиноис. Негова специалност била контрабандата на алкохол и вярвал, че въпреки правителството да е забранявала употребата му по онова време, хората винаги ще търсят начин да го консумират. Забраните са нещо, което всички гангстери обожават и благодарение на Al Capone много хора забогатяват и взимат участие във властта, което го прави на практика имунизиран към действията на системата. Накрая се озовава в Алкатраз за укриване на данъци, но натрупва огромно състояние.

Charles Luciano – “Lucky” (1897-1962)
Lucky Luciano – смятан от мнозина за бащата на организираната престъпност в Америка и човекът, който е помогнал за развитието на Cosa Nostra повече от всеки друг. Що се отнася до чиста физическо надмощие и влияние над населението Лъки е на първо място във всички класации. Името му дори се появява в класацията на списание Time за най-влиятелни титани на 20-ти век. Дори след екстрадацията му в Италия той управлява ежедневните операции на мафията в Америка години наред.
За разлика от много негови колеги той умира доста стар – на 64 години от инфаркт.

Интересен факт от живота му е, че за да избегне участието си във Първата Световна Война нарочно се заразява с Хламидия.

John Gotti – “Елегантният Дон”(1940-2002)
John Gotti беше босът на фамилията Gambino, който за разлика от предшествениците си водеше открит публичен живот и често попадаше в светлината на прожекторите. Накрая това доведе до неговата гибел, но не и преди да се превърне в един от най-обсъжданите гангстери на всички времена. Неговото име често се споменава като нарицателно за мафиот и дори милиони хора го почитат. Умира от рак на гръкляна в затвора. Освен ако това не е някой ефимизъм на „прерязаха му гръкляна”.

Като много от българските гангстери John Gotti води твърде открит и съответно опасен живот и именно желанието му да се перчи го вкарва в беля. Въпреки усилията си не успява да скрие от съдията 13 убийства, рекети, незаконен хазарт, изнудване, укриване на данъци, склоняване към убийства и лихварство.

Carlo Gambino (1902-1976)
Carlo Gambino е босът на фамилия Gambino през 50те и 60те години на 20ти век – разцвета на организираната престъпност в Америка. Неговата фамилия е определено най-властната по онова време, което автоматично го прави “the capo di tutti capi” (“Шефът на всички Шефове”). Той управлява със много здрава ръка и малко по малко се превръща във най-влиятелната фигура на подземния бизнес за всички времена. Известен е със изричната си забрана на членовете на своето семейство да се замесват в бизнеса с наркотици и много от фамилията му загиват защото са нарушили правилото.Умира от инфаркт след като прекарва много малко време в затвора.

Считан от много за най-влиятелния мафиот на всички времена, Carlo Gambino е доказателство, че няма нужда да привличаш много внимание за да бъдеш добър водач. Въпреки, че страни от публичността той винаги успява да спечели уважението на враговете си.ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Най-известните мафиоти отблизо - 4.7 out of 5 based on 31 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: