Тапети или ДА!

( Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Тапети или мазилка? Това е безкрайният кръговрат на модата в "обличането" на стените. Дали ще залепите тапети или ще направите оригинална мазилка зависи както от вкусът ви, така и от състоянието и вида на стените, от влагата в апартамента, от цветът на мебелите, завивките и пердетата, които планирате да бъдат в стаята. С две думи изборът на тапети и ключов момент в дизайнерската работа по обзавеждането на вашето жилище.

Основен мотив при изборът на тапети е факта, че все пак те се явяват своеобразен изолатор на стената от помещението. Не е за пропускане богатата гама на десени и шарки, както и достъпните цени в зависимост от изборът ви.

Тапетите скриват дефектите!

При избора на тапети трябва да се ръководите не само от собствените си субективни усещания, но с такива обективни фактори, като обема на стаята, височината на тавана, повърхността на стените и др. За щастие, тапетите дават възможност за регулиране на всичко това.

Размерът на помещението има значение при изборът на тапети!


Помнете – едрите шарки зрително намаляват пространството. Така че, ако сте притежател на малка стаичка, трябва да предпочетете рисунки с дребни и редки шарки. Това позволява зрително да се разшири пространството. Ако пък ви е не уютно в големия апартамент, се загледайте в тапетите на райета. Вертикалните черти зрително намаляват обема на стаята, но увеличават височината на тавана. Стените се издължават, погледът се концентрира във вертикално направление. А хоризонталните черти, обратното, намаляват височината на помещението. Но, колкото са по-широки чертите, толкова по-малко е изразен оптическият ефект на свиване на пространството.


Стаята, чиито стени са светли и едноцветни, изглежда по-голяма. Равномерни квадратчета се използват, когато трябва да се направи тавана да изглежда по-масивен, по-тежък. Естествено, така се намалява височината.

В малки стаи не се препоръчва използването на едри, контрастни шарки. Ако, обаче не искате да се отказвате от тях, постарайте се да ги използвате на едно място – нека в стаята има ефектно цветно петно.


Изберете шарките и десените правилно!


Стените в тясна и висока стая е най-добре да не се покриват с еднакви тапети. Разделете помещението на височина на три части, в долните две трети налепете по-наситени тапети, а в горната част – светли.

Колкото стаята е по-малка, толкова по-светли трябва да са тапетите и по-дребни шарките. И, обратното, колкото е по-голямо едно помещение, толкова по-наситени трябва да са цветовете и по-едри шарките. А, колкото са по-едри шарките, толкова цветовете им трябва да са по-меки.


Обезателно тапети щом стените са неравни!

Тапетите с петнист фон, напомнящ декоративна мазилка, ще помогнат да се скрият неравните повърхности на стените. Едноцветните тапети ще изглеждат добре само при идеално равни стени.


Kолко важен е цвета?

Цветовото решение е още по-важно, от избора на текстурата и рисунките на тапетите. Цвета на тапетите се избира, като се съобразим с фактори като: ориентацията на стаята, размера и, функционалното и предназначение е и собствения си вкус.

Студените цветове са за предпочитане за стаи, ориентирани на юг. Топлите, обратното, са за предпочитане в “северни” помещения: те компенсират недостатъка на слънчеви лъчи.


В големи стаи спокойно могат да се използват тапети с дълбоки, наситени цветове. В малките помещения същите тези цветове ще свият пространството. В огромна зала светлите тапети биха разтворили пространството и напарвили помещението почти “безгранично”. Трябва да съобразите своите вкусови предпочитания и с функционалната страна на стаята. Например, червеният цвят възбужда, затова използването му в спалня е неуместно. Също така в кухнята или трапезарията червеният цвят би предизвикал излишен апетит, но използването му в кабинет или домашен офис ще предизвика прилив на бодрост и енергия. За детска стая са най-подходящи леки, оптимистични цветове от жълто-оранжевата гама. В хола – за разлика от останалите помещения, колористичната свобода е неограничена.


Особено е важно съчетаването на цветовете на елементите от интериора: завеси, килими, лампи, мебели. Всички предмети и конструкции в интериора трябва да образуват хармоничен колористичен ансамбъл. Но тапетите могат да компенсират несполучливите цветови комбинации на други предмети. Например, лилави фотьойли не изглеждат добре със сини завеси. Но, ако залепите жълти тапети, които подхождат и на фотьойлите, и на завесите – нещата ще станат съвсем различни.


Обърнете внимание, че цветовите решения изглеждат по-различен начин в различните часове на денонощието, при естествена и изкуствена светлина. На-добре е, преди да купите тапетите да пробвате различни варианти с не много големи парчета тапети върху вашите стени.


Още няколко полезни съвети:

Стаята, покрита с тапети в синьо зелената гама, при едни и същи условия (температура, светлина) се възприема като по-студена, от стаята, покрита с оранжеви тапети.

Червеният цвят действа възбуждащо, зеления, обратното, успокоява, от жълтия ни става по-топло и по-весело.

Осветлението в стаята съществено влияе върху възприемането на цветовете в стаята. Правите лъчи подчертават топлите цветове, а разсеяното осветление отделя студените цветове.

За тъмните стаи са необходими тапети с топли цветове: светло бежови, светло лимонови, светло златисти и др.


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Тапети или ДА! - 4.0 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: