Зареди се с щастие!

( Votes )
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 

зареди се с щастие
Човешкият организъм е съвкупност от химични реакции и колкото и да отричаме всъщност нашите емоции и чувства са именно такива. Организма ни произвежда хормони, които предизвикват тъгата, любовта и щастието. Ендорфинът е единият от хормоните, които организмът ни отделя и се нарича „хормон на щастието”.

Ендорфините са ендогенни, опиоидни и полипептидни съединения, или невротрансмитери. Те се произвеждат от хипофизната жлеза и хипоталамуса по време на изморителни упражнения, възбуда или оргазъм.

Също така ендорфините предизвикват липса на чувство за болка и допринасят за здравословното състояние на човека. Хормоните на щастието работят като естествено лекарство против настинка и всякакви други заболявания.
Вярно е, че не можем изцяло да контролираме производството си на хормони, но учените са установили, че има начин да провокираме производството на ендорфин и да се чувстваме по-добре и по-щастливи.

• консумация на шоколад – ето една основателна причина да посегнете към вкусното удоволствие. За предпочитане е черния шоколад.

• излагане на слънце
– 40 минутна разходка на слънце е напълно достатъчна. Ако денят е мрачен, а се чувствате подтиснати светнете колкото може по-силни лампи. В страните с намалено слънцестоене се продават специални лампи, които се включват в близост до работните места, за да се провокира отделянето на ендорфин и противодейства на депресиите.

• положително мислене и смях
- личната положителна настройка всеки ден сама по себе си ще предизвика производство на ендорфини. Това ще бъде забелязано и от другите, и така ще спомогнете мозъкът на свои близки, познати и приятели също да "заработи". Смехът от своя страна е може би най-големия стимулатор на мозъка за отделянето на хормона.

• активна спортна дейност
- физическата натовареност поне 30 минути, стимулира мозъка да произвежда хормонът на щастието. Все още е спорно какво точно води до отделянето на ендорфините - дали напрежението в мускулите, състезателния елемент или пък разтоварването от натовареното ежедневие.

• секс - със сигурност това е най-приятният и ефективен начин да си набавите солидно количество ендорфини.

• предизвикайте положителна емоция – заемете се с хобито си, правете нещо което ви е приятно. Дори и да изгледате филм или да поговорите с приятел това ще предизвика емоции и ще стимулира мозъкът да произвежда хормона на щастието.


зареди се с щастие

• акупунктура - през 1999-а година изследователи са стигнали до извода, че прилагането на акупунктура в определени точки на човешкото тяло предизвиква сериозно производство на ендорфини. В случаите, когато обаче е налице силна или хронична болка у човека, то мозъкът не произвежда хормона на щастието.

• консумация на люти чушки - доказано е, че когато хората ядат люто, езикът изпитва болка, а мозъкът моментално отделя ендорфини, за да го успокои.

• предизвикване на страх – това е крайната мярка и не особено приятно чувство, при страха също се наблюдава сериозно отделяне на невротрансмитери. На никого не препоръчваме подобно крайно усещане, но ако трябва да се избира, то е добре да го свържете с гледането на филм на ужасите (в случай че ви влияе), или пък практикуване на екстремни спортове, при които адреналинът и кръвообращението също рязко скачат.

Вече знаете начините, на вас остава да изберете метода как да се заредите с щастие.


Силва Коен

  ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Зареди се с щастие! - 4.4 out of 5 based on 5 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: