Имате икони у дома? А правилно ли сте ги сложили?

( Votes )
Оценка на читателите: / 12
Слаба статияОтлична статия 
иконите у домаВъв всеки дом трябва да има икона. Обитателите на дома избират на кой светец или светица да е тя спрямо това как се казват, има ли специални събития в живота им, които ги навеждат на мисълта, че някой светец ги покровителства, дали има проблеми в дома и точно определен светец е добре да бъде поканен в този дом. 

Ако все още не сте си купили икона - винаги моментът е подходящ. Предлагат се много и различни видове икони, като рисувани, сребърни икони, дървени икони, кехлибарени икони и др. , като всяка една от тях е красива и носи своята собствена енергия, която трябва да усетите сами. 
 
Добре е всеки християнски дом да има иконата, изобразяваща Христос. Тя трябва да е най-голямата и да стои над всички останали. Следващата в йерархията е иконата на Богородица, която стои в ляво на тази на Христос. А след това са иконите на светците, които този дом иска да са в него. 
 
Добре е около иконите да има кандило или пък свещичка, която да палите, когато почувствате нужда. Все пак е важно да спазвате всички правила за безопасност и най-вече над пламъка да няма рафтчета и каквото и да е друго. 
 
Малко хора знаят, че спазвайки законите на източно-православния канон, иконата трябва да бъде закачена на източна стена или ъгъл, така че да е с гръб към изгрева.Защо това е необходимо - Олтарът т.е. свещените част в църквата е разположена на изток (това е частта, където влизат само свещениците) и докато трае службата вярващите са обърнати към олтара, т.е. на изток. Изтокът в християнството символизира Христовото Възкресение. 
Мястото на иконата не трябва да е тайно, а напротив - всеки, който прекрачва прага на дома, да може да я вижда.
До иконата не трябва да има картини, снимки, рамки с други послания, гоблени, часовници или украшения. Освен това иконата не трябва да се държи в близост до радио или телевизор.
 
В коридора – закачете иконата срещу входната врата, защото благославя тези, които влизат и тези, които излизат от дома.
 
В детската стая – тук не е важно на коя стена ще сложите иконата, защото децата са чисти и безгрешни като ангелите. Целта на иконата в детската стая е ангелът покровител и светеца на вашия дом денонощно да бди над вашето малко съкровище.
 
икони в домът как се слагат

 
Под възглавницата – много хора, които имат проблемен сън, кошмари, слагат икона на своя светец покровител под възглавницата, докато спят. Църквата не отрича това.
 
На бюрото – зависи от това кой влиза в стаята и дали искате да знае за тази страна. Но някои хора поставят иконата на бюрото си, за да им помага и да ги защитава, да им донесе успех в това, което работят.
 
Може да сложите и икона на Свети Мина - покровител на семейството. Ако в семейството има млада майка или бебе, домът се нуждае от икона на Богородица с младенеца. Ако пък има болен или човек, който дълго е боледувал и се е излекувал, тогава ви трябва икона на Свети Пантелеймон.
Независимо кое място ще изберете за вашата икона, църквата препоръчва във всеки дом да присъства поне една икона, която ще ви напомня ежедневно на християнския морал и етикa и ще ви дала сила и кураж във тъжни и радостни моменти.


На къде се слагат иконите

 
Независимо къде ще поставите иконата, важното е да има такава във всеки дом. Така ще получите защита свише и ще помните, че Бог бди над вас и вашето семство!
 
 
една.бг
петел.бг 

 
 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Имате икони у дома? А правилно ли сте ги сложили? - 4.8 out of 5 based on 12 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: