Мемори vs Латекс vs Полиуретанова пяна - кое да изберем ?

( Votes )
Оценка на читателите: / 10
Слаба статияОтлична статия 
Пазара на матраци е необятен и всеки ден бълва все по-нови модели. Материалите които се ползват в тях (и по-конкретно тези видове пяна с които тялото ни контактува почти директно) не са чак толкова много и тук ще се опитаме накратко да покажем предимствата и недостатъците на всеки един от тях. Разбира се ако имате мнение по въпроса, ще се радваме да го чуем в коментарите отдолу.

Кои са материалите, които се използват най-често в матраците ? 

Независимо какво е ядрото на матрака, било то с индивидуално опаковани ( покет ) пружини, ядро от някакъв вид пяна или пък система от пружини тип бонел, в 80 % от случаите материалите полиуретанова пяна (пенополиуретан), латекс и мемори пяна го обграждат едната или от двете му страни.  Тези материали правят матрака по-комфортен и разпределят тежестта на тялото върху по-голяма площ. При по-голямата площ на контакт се намаля натиска, което от своя страна предотвратява изтръпване и създава анатомична среда за сън. Друга важна функция на тези материали е да не позволят задържането на влага и респективно създаване на условия за разпространение на акари и образуване на мухъл. Разбира се има и други второстепенни материали като тези от които е направен калъфа на матрака, разни видове вата, нетъкан текстил и т.н. , но те не са обект на тази статия.

Всеки от тези материали притежава както положителни, така и отрицателни страни и се комбинира с ядрото на матрака така, че да се постигнат търсените от различните купувачи свойства.

Трите материала  се  държат по различен  начин когато  бъдат подложени  на  температура и натиск. 

 • Материала, който все повече се използва в матраците е мемори пяната. Тя е най силно зависима от температурата и влажността и ако не комбинирана добре с другите материали може да предизвика усещане за запарване.Тази пяна омеква силно при повишени влажност и температура и респективно се втвърдява при по-ниски такива. Имайте това предвид когато тествате матрак.

Колкото  по-голяма  е  плътността  на  мемори-пяната, толкова  по-добре  тя  се  оформя  по  тялото и толкова повече се  влияе  от  температурата  на  околната  среда.

Съвет: Ако имате матрак с по-дебел слой мемори пяна – ползвайте го от тази страна през по-студената половина на годината. През останалата част го обърнете и ползвайте другата му страна. Това ще ви предпази от непрекъснато изпотяване.

Друго „свойство“ на мемори пяната е че се поврежда при намокряне. Имайте това предвид ако ползвате матраци с мемори и ползвайте предпазни калъфи.   

 • Полиуретановата  пяна (известна у нас и с търговското наименование „дунапрен“) се  произвежда  от  две  основни  химични  съставки, с различни добавки за здравина и  еластичност. Има три вида структура на полиуретановата пяна: отворена, частична  или  напълно  затворена структура. При  напълно  затворена  структура  пяната  прилича  на множество  залепени  едно  за  друго  балончета. Те  не  позволяват  на  въздуха  и  влагата да се  движат  свободно  вътре  в пяната и затова тази структура не се ползва за направата на матраци, При  пяната  с  отворена  структура  няма  проблеми  със задържането  на влажност и  въздух във  вътрешността, тъй  като на практика   нямаме  преградни  стени. 
Полиуретановата  пяна  е  сравнително  по-твърда на  лек  допир, но  при  по-голям  натиск  тя  рязко  се  сгъва  до  няколко  пъти  от  дебелината  си. Полиуретановата  пяна  е  подходяща  за използване  в  омекотяващия  слой, тъй  като  има  голяма  проветривост. Подходяща е също и за направата на детски матраци - няма да се повреди при намокряне. Друго предимство на пенополуретана е че е лек и матраците направени от него се обръщат лесно дори и от сама жена !
Ако търсите бюджетен ватиант - пенополиуретана мож да бъде решението са Вас.
Разбира се пяната с по-голяма плътност и твърдост над средната е особено подходяща и за ядро на матрак и затова е и един от най-често използваните за това материали. 
 • Латекса, използван  в  производството  на  матраци  се  произвежда  от соковете  на  дървото  бразилска  хевеа и/или  синтетичен  латекс. Тази  смес  се  изсипва  във  форма с  множество  стърчащи  шишове, които  служат  за  равномерното  изпичане  във  вътрешността му. Тази  форма  се  нагрява  до висока температура, по  време  на  което  латекса  придобива  своите  финални  еластични  качества. Този  латекс  има  добра  еластичност и  издръжливост, а структурата  му  се  състои  от  клетки с отворена структура, поради  което  той не задържа  повече  влага и топлина, отколкото  обикновената  полиуретанова  пяна. Латекса има напълно  отворена  структура  и  отлична  здравина, еластичност и  анатомичност. В  зависимост  от  широчината  на  каналите  в  латексовия слой, може  да  имаме  различни  зони  на  твърдост. Тези  зони на  твърдост и еластичността на материала, съобразени и с теглото, височината  и  телосложението  на  всеки  човек са  факторите, които правят латексовия матрак толкова удобен.Предимство на латекса е и факта че в повечето матраци с латекс можете да избирате твърдостта (еластичността) на материала. Естествено недостатъка на латекса е неговата тежест.Запознати твърдят, че 80% от собствениците на мебелни фирми спят на матрак от латекс.

Какво на практика означават  качествата  на  тези  материали  при  движение  на  тялото  върху тях ?

Проведохме опит с тежест, която пускахме върху всеки един материал за да видим как реагира.

 • Полиуретановата  пяна  пое  голяма  част  от  енергията. Когато  се отстрани тежестта  обаче, тя  веднага  възвърна  първоначалната  си  форма. По  подобен  начин полиуретановата пяна  действа  и  върху  тялото и  затова  движенията  върху  тази  нея  са  леки и  свободни. 
 • За разлика от обикновената полиуретанова пяна, мемори  пяната  бързо  пое  цялата  енергия  на  движението. Този материал се  оформи  под  тежестта  и  след  това  като  я  отстранихме  възвърна бавно първоначалната  си  форма. Това е и начина по който мемори пяната  реагира и при контакт с  човешкото  тяло - оформя се по него  и  затова  движенията ни  върху мемори матрак са по-трудни. 
 • Латекса от своя страна пое много по-малка  част  от  енергията на пуснатата отгоре му тежест.Това се случва и при  движение на човешко тяло върху латекс. Латекса показа еластичност която е по-малка от тази на полиуретановата пяна и по-голяма от тази на мемори пяната. Поради  тази  причина  движението  по  латексовите  слоеве става  с  неимоверна  лекота.
Кога да предпочетем матрак с мемори пяна:
 • Меморито се справя по-добре с равномерното разпределение на тежестта и отнемане на напрежението, затова ако предпочитаната от Вас поза за сън е настрани, то това трябва да бъде и Вашият избор.
 • Мемори пяната изолира движенията една идея по-добре от другите материали и акоо Ви дразни половинката Ви докато се върти в леглото - тя е Вашето решение.
 • Ако Ви харесва да потъвате бавно в матрка - това е материала за Вас
Кога да предпочетем матрак с латекс:
 • Ако сте от хората, които искат да спят върху матрака ( не потъвате в него )
 • Ако спите по корем или сте по-тежки
 • Ако сте от хората които се потят през нощта - латексът може да бъде Вашето решение
 • Латексът е биоразградим и ако сте загрийени за околната среда той е подходящ за Вас.
 • Ако искате да се обръщате лесно по време на сън без да полагате големи усилия и да се "борите" с матрака.
 • В случай, че сте от хората, които обичат да спят на края на матрака - само латекса може да Ви го предложи без постоянно да се опитва Ви изхвърли от леглото.

А какво мислите Вие от опита който имате досега? Напишете ни мнението си в коментарите отдолу. ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Мемори vs Латекс vs Полиуретанова пяна - кое да изберем ? - 4.2 out of 5 based on 10 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: