Режимът на Атанас Узунов - колко полезен и колко опасен е всъщност

( Votes )
Оценка на читателите: / 223
Слаба статияОтлична статия 
 

Режимът на Атанас Узунов нашумя през последната година. Това е показател, как народа сляпо следва снимки, а не здрав разум. Готов е да гладува и да се мъчи, следвайки нечий пример, без да се замисли този човек разбира ли нещо от диетология, здраве и правила за здравословен живот. 
 
Режимът се базира на строго  Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) и 2 фаста седмично. Ако трябва да сме честни и само със строго хранене  (ВМ-НВХ) ще отслабнете. Ако ядете нормално и 2 дни в седмицата гладувате пак ще отслабнете. Спирайки тестените, сладките, ориза и картофите пак ще отслабнете. Логика, но последователите на режима като овце следват "вожда" и сърбат мазно кафе.
Позволената храна включва всички видове по-мазни меса, зеленчуци, които растат НАД земята, мляко, сирене, яйца и малко ядки. Яде се 2 пъти на ден, а закуската е само кафе с мазнина. Правят се фастове, като време на фаста се пият само вода и кафе

Ако някой иска да разбере повече е редно да чете за 
ВМ-НВХ, тъй като там е обмислено и обяснено какво да се яде, а не от човек, който не е вникнал точно как се отслабва с кетоза. Необяснимо за този режим е защо лимонът е забранен, чая от шипка, лука и чесъна също. А шоколада 80% е разрешен ежедневно. В медицинската практика, пациентите се вкарват в кетоза под строг лекарски контрол и за не повече от 10 дни. 
 

Най-притеснителното е, че във Фейсбук има група, която генерира голям трафик. Наричат себе си "Оригинал".  Там Атанас Узунов не пише много, но за неговите книги се иска позволение на членовете да се публикуват в книгите му снимките им без заплащане. Самите книги имат нужда от съществена редакторска намеса за корекция на повторенията, противоречията и правописните грешки. Но така или иначе не е чудно, че Узунов се възползва от създалата му се слава и насочва последователите си да му донесат и материална полза. Все пак нека отбележим, че за разлика от него Иванка Червенкова и стотинка не получи от нашумелият преди време режим с нейното име. Според други опониращи групи администраторите на групата "Оригинал" печелят като насочват потребителите към хранителни добавки, които те продават в други сайтове или вземат процент от продажбите. Диетата обаче наистина може да работи и да помогне на много хора да свалят килограми. Такива ще са предимно хората, които имат проблеми с инсулина или нетолерантност към глутен. 

Гладуването, особено в посочения вид /високо мазнинно/ е изключително лошо за организма. Ако гладувате 2 пъти седмично то организма ви ще приеме, че няма храна. Щом няма храна не е редно да се възпроизвеждате. За да спре тази своя функция собствения ви организъм ще създаде сериозен хормонален дисбаланс. Безсъния, тревожност и сериозен косопад е признак, че организма ви е в състояние ТРЕВОГА. А как ще възвърнете хормоналния си дисбаланс не се знае. Високо мазнниното хранене повишава естрогенния фон в организма, което е вредно и застрашава дамите от рак на гърдата и маточната шийка, някой ще влязат в менопауза преждевременно, а други ще задълбочат/започнат остеопорозата.  

Администраторите казват, че обрива е нормална реакция. Според тях е "чистене на организма от токсините". Кои токсини чистите точно с ОБРИВ? Вашият обрив се дължи на токсикация на организма и силно повишената киселинност. Опасно повишена! Пиенето на много вода не е опция да се изчистите. Трябват силно алкални храни като плодове и картофи /които не са вредна, а много полезна храна/. 
 
За хора с проблемна щитовидна режимът на Атанас Узунов няма да бъде много ефективен.
 
За болни от рак режимът на Атанас Узунов е напълно неподходящ! В споменатата по-горе група "Оригинал" на онкоболните се обяснява как някой си бил влязъл в ремисия, но не се пояснява, че дамата е била на интензивна химиотерапия по време на режима. Постовете на хора споделили, че заболяването се е появило или ескалирало при тях се трият. Това дали не е подсъдно? 
Също така режимът препоръчва да се яде 2 пъти седмично месо и 2 пъти седмично риба, като се има предвид, че през останалото време се ядат яйца и млечни продъкти. Независимо какви животнски продукти се приемат, всички те повишават нивата на растежния стимулатор IGF-1 в организма, който доказано води до рак. Поради факта, че отпадат много храни от менюто увеличеният прием на животински продукти е неизбежен и крачка по крачка води до стимулиране на раковите клетки.
 
За хора с проблем с жлъчката или отстранена такава режимът на Атанас Узунов е вреден. Мазнините навлизат свободно в червата и нанасят големи поражения повишавайки вероятността от рак на червата. 
 
За хора с уголемен черен дроб, стеатоза и чернодробни проблеми режимът на Атанас Узунов е вреден! Цялата тази мазнина, кетозата, липсата на фибри и бобови растения влошават неговото състояние. Всеки който препоръчва на човек с болен черен дроб този начин на хранене трябва да бъде подведен под съдебна отговорност за умишлено увреждане здравето на хората. 
 
За хора с висок холестерол и триглецириди минаването на режима на Атанас Узунов е направо опасен. И триглицеридите и холестерола скачат в началото на режима и това си е покана за инфаркт. Ако се приема достатъчно рибено масло може триглицеридите да се намалят, но холестерола ще спадне едва когато се свалят килограмите. Във Фейсбук групата "Оригинал" тези, които изразят опасения, че след режима здравето им се влошава и споделят кръвните си изследвания, биват съветвани да продължат с режима и да не се изследват! Кой точно ще поеме отговорността за получените инфаркти, инсулти и проблеми не е ясно! 

Също така трябва да знаете, че значителна част от подложилите се на този режим на хранене не са свалили почти никакви килограми. Може би има някой, на които режима повлиява отслабващо, но много други просто задръстват метаболизма си с мазнотии и животински продукти. 

В групата поддържаща режима често най-фанатизираните последователи манифистират как режима е безопасен и ето те са добре. Да увредиш с хранене здравето си се иска постоянство и упоритост. Възможно е някой да се почувстват зле доста бързо, но за други посетите вреди изискват време да се доразвият. Например всеки гастроентеролог ще ви каже, че колкото по-мазно ядете, толкова повече увеличавате вероятността от рак на панкреаса, червата и стомаха. Разбира се рака няма да се появи с първата изядена мазна пържола, нито с десетата такава, но ако мазното преобладава постоянно в храната ви то крайният резултат няма да е изненадващ. 

Няма здравомислещ човек, който да не е наясно, че пълнозърнестите храни, плодовете, бобовите и храните богати на фибри са не просто вкусни храни, от които дебелеем, а изключително полезни. Именно те са "чистачите", които обират и почистват нашата храносмилателна система.  

Липсата на плодове няма как да бъде дълготраен начин на живот. Те ни дават жизнено важни ензими, които според някой нашумели теории в момента са източника на човешката младост. /Ензимния фактор от д-р Х.Ш/.

Следващите препоръките в режимът на Атанас Узунов започват денят си с така нареченото БРОНИРАНО КАФЕ - кафе с кокосово масло. Доскоро то бе наричано "супер храна", а последните тенденции са да бъде определяно като "чиста отрова" - пълно с наситени масни киселини и отречено от Американската асоциация по сърдечно здраве и др.  
 
Редно е преди да се започне какъвто и да е режим да се проучи внимателно силните и слабите му страни и подходящ ли е той за здравословното ви състояние. Не следвайте сляпо нечии съвети. Проучете какъв е човека, какъв специалист е и ако знанията му са от Интернет и на база "собствен опит"  се замислете. 
 
Пожелаваме ви да сте здрави! 


Силва Коен
 ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Режимът на Атанас Узунов - колко полезен и колко опасен е всъщност - 3.4 out of 5 based on 223 votes
Коментари (25)
Хроничен
25 Четвъртък, 11 Февруари 2021г. 18:35ч.
Дида
Цитирам от един коментар по-рано "хроничен панкреатит, подагра, хронични бъбречна, сърдечно-съдова и чернодробна недостатъчност... Разстройство на функцията на жлезите с вътрешна секреция... Въобще един "букет" от хронични заболявания..." Взехте ми думите от устата. Аз лично, познавам двама души, които бяха на тази диета. Единия направи рак на щитовидната жлеза, още се лекува, а другия остър панкреатит, едвам го спасиха. Това не е шега, нито заяждане. Панкреаса рано или късно няма да може да се справи с обработката на този мазньок. Аз лично стигам до извода, че крайностите винаги са вредни. От всичко, но по малко.
Моя опит с диетата на Атанас Узунов
24 Понеделник, 13 Април 2020г. 18:01ч.
Моника
Здравейте, преди два месеца започнах да следвам диетата продължих я месец и половина ... дори почти два. Искам да добавя че правих спорт всеки ден.
С всеки изминал ден се чистех с все по малко сила ... последната седмица дори ми влияеше на съмя... отслабнах два килограм. Мисля че има хора на който не ни се отразява добре това хранене.... На мен ми се отрази ужасно!!!!
Това не е режим измислен от Узунов
23 Вторник, 28 Януари 2020г. 09:14ч.
Пенка Иванова
Първо да започна с това, че режимът не е на Узунов, не е измислен от него. Все едно да си присвоя една кето диета, че е моя, само защото съм отслабнала от приложението й. Статистиката само може да покаже колко е ефективна и има ли последвали вреди или ползи. Така, ако се знае колко процента са видели ползи и вреди ще се знае за започващите.
А иначе тези принципи са заложени много преди гн Узунов. Браво, че той успешно е приложил изпълнението им и е постигнал каквото трябва.
Но Незная защо наричате диетата негова
Пълни глупости
22 Неделя, 26 Януари 2020г. 15:30ч.
Мирослав Георгиев
Пълни глупости,манипулации и прочие!Завистници!
Режим или фанатици
21 Сряда, 25 Декември 2019г. 03:06ч.
Ивайло
Атанас Узунов се опитва да копира Д-р Бърг . Това добре, лошото са фанатизираните Админи които не дават на никой да коментира или изкаже мнение различно от тяхното. Всичко е бизнес , реклама на новите им стоки и т.н.
Лошо няма , бизнесът е водещ навсякъде. Не мога да разбера защо крият от хората страничните ефекти и това, че не работи за всяко тяло еднакво.
Напуснах групата и мога да заявя , че половината от Админите да психари и нека всеки се образова и живее според неговия модел и тяло.
Слушайте лекциите на Бърг , поне е доктор и обяснява всичко.
Разберете какво правите и почувствайте тялото си.
Бързото отслабване прави кожата увиснала и грозна, няма оправяне после. Правете го бавно и бъдете щастливи .
...
20 Неделя, 15 Септември 2019г. 14:55ч.
Благовеста Георгиева
Публикацията ви е изчерпателна и логична. Ще хапна една краставичка във ваша чест и няма да изпадам в безмислена полемика. Казали сте всичко необходимо.

Пробвала съм с по-ограничени въглехидрати, спях на 3тия ден с няколко ябълки, че започнаха да ме болят бъбреците.
Всичко в мярка
19 Понеделник, 05 Август 2019г. 19:25ч.
Genoveva
Статията е толкова язвителна. А диетата е за хора с доста наднормено тегло, което често пъти се дължи на инсулинова резистентност. Така че в повечето случаи помага да се овладее това мъчително състояние. Аз лично имах хипогликемия и елиминирането на бързоусвоимите въглехидрати ми помогна много. За жалост днешно време консумираме основно такива и ядем твърде често. Всеки има глава на раменете си и може да отсее кое е приложимо за него и кое не. Аз лично много харесвам доктор Огнян Пелов. Той изчерпателно обяснява кое, как и защо трябва и не трябва да се яде. Без суперлативи и реклами.
за режима
18 Четвъртък, 01 Август 2019г. 17:29ч.
Таня
Аз също съм член на групата от половин година, но не съм започнала режима. Струва ми се странно да се отричат плодовете, морковите, лукът и др. Направо те анатемосват ако зададеш въпрос на тема плодове.Не е ясно защо грахът може да се консумира а зрелият фасул - не. Хайде за белят ориз и карофите донякъде съм съгласна, но има и кафяв ориз, който е друг вид въглехидрат. Тази статия е полезна - поне за мен.
Режим
17 Вторник, 30 Юли 2019г. 18:23ч.
Ameli
Ако сте искали да изразите мнение по темата за режимът, статията щеше да има друг вид. Искам само да кажа, че режимът е в основата на Световно известен такъв с милиони последователи...не хиляди. Така, че правете си сметка хора, коя ли е истината. Признавам, че много се смях, когато прочетох, че следвайки режимът ще се разболеем от Рак...лол...захарта, тя разболява.
Който иска ще намери и ще чете!
Не е така!
16 Неделя, 28 Юли 2019г. 08:34ч.
Бояна
Разберете,че на режима на Атанас Узунов нито гладувате,нито лишавате тялото си от ценни витамини. Гладуването е коренно различно от внимателното хранене.Има хора,които са на режима,не защото искат да отслабнат,а защото е изключително здравословен и помага на редица болести. А това ,че някой е решил да прави реклама на нещо,наподобяващо диета е друг въпрос.
Коментар
15 Събота, 27 Юли 2019г. 08:43ч.
Кирил Стоянов
Госпожо Коен, уважавам личното Ви мнение по отношение на храненето като цяло, но не ми харесва часта в която претендирате за експертиза по конкретния режим, защото от текста Ви прозира непознаване на материята. В тази връзка, статията Ви звучи като емоционален хейт, стъпил на някакви принципни разбирания и общоприети схващания, които макар и логични сами по себе си, не кореспондират директно с обсъжданата материя. Всъщност Вие изобщо не сте схванали философията на "режимът", може би трябва да прочетете отново, по-задълбочено (имате неща които дори сама можете да си коригирате), обърнете внимание на ФБ страницата и по конкретно на ползвателитите на режима (според Вас таргет група), които ми се струва че подценявате. Този режим не е за всички, той е за хора с определени проблеми и потребности, някои от които в действителност хващат "последния влак", други са суетни, трети си имат техни си причини. Това обаче не прави тези хора глупави и неграмотни. Като заговорихме за неграмотност, няма как да не споделя наблюдението Ви за автора, но все пак всички сме различни! Понеже Ви казах че не сте разбрали "философията", нека Ви обясня какво според мен е направил този човек, със спорен образователен статус. Той просто е дал трибуна, от която споделя собствения си опит в материята. По този начин и други могат да взаимстват и да споделят, от което мога да се възползват следващите и т.н. Тук стигаме до основната Ви грешка - това работи и дава резултати, но не такива каквито Вие смятате. Дава резултатите които хората с глава на раменете са си потавили. Тези хора също като Вас умеят да четат и асимилират информация, мнозинството най-вероятно дори по-добре от Вас (наблюдението ми е само от статията Ви). И да, има комерсиализация - при продажбата на книгата, при продажбата хранителни добавки . .. Тук сте на 100 процента! За съжаление обаче само тук .. .. . Все пак, понеже преди седем месеца и аз бях на Вашето дередже, а може би и сега съм там (след като си мисля че нищо не разбирате по-въпроса), ако имате желание мога да споделя личен шестмесечен опит, както и изследвания, но не тук, а на електронна поща и т.н. .. .. И пак казвам, разбирам защо не сте схванали същноста на нещата, нямам и нещо напротив нещата да си останат така, проста чувството Ви ми дойде в повече! Мисля не съм Ви обидил по някакъв начин (не ми е било цел), продължавайте да бъдете човек с позиция!
Мнение
14 Четвъртък, 04 Юли 2019г. 21:13ч.
Genoveva
На режима на г-жа Червенкова се гладува, докато тук не.Никой не е казал,че трябва с лъжица да се яде мазно.Моето кръвно се нормализира,не пия лекарства,киселините изчезнаха.Мисля,че зависта на някои хора е доста голяма.Може би вие спадате към тази група.Ние сме големи хора и можем да преценим кое добре и кое не.Какво лошо има ако печелят от това.Толкова много време отделят за нас.Но това е ЗАВИСТOтговор от С.Коен: Вие въобще наясно ли сте с режима на Червенкова? Там дори няма гладни дни. Завист за какво? За това, че някой си е присвоил световно известен режим? 
Хранене
13 Четвъртък, 13 Юни 2019г. 07:09ч.
Mariya Burnazova Stoyneva
Най - после да прочета нещо смислено на тема хранене! Ако приравним към 100% количеството храна, което човек трябва да приеме за един ден, то това количество трябва да бъде разпределено по следния начин
35% на закуска с преобладаващо количество мазнини, защото сутрин организма е предлазположен да ги усвоява най - лесно. Освен това мазнините "задвижват двигателя" - разграждат се по - бавно, но при това бавно усвояване ни дават енергия за по - дълъг период от време.
45% на обяд с преобладаващо съдържание на въглехидрати. Въглехидратите се усвояват по - бързо и по - бързо получаваме енергията от тях, защото все пак на обяд ние сме вече "във вихъра си" и в този смисъл колкото бързо получим енергията, толкова бързо и ще я оползотворим
20% на вечеря с преобладаващо съдържание на белтъчини, защото докато спите организма ви изгражда нови клетки и затова са му нужни точно те - белтъчините. Ще кажете" Ама докато спим мозакът използва най - много енергия, защото обработва информацията от деня!. А не мислите ли, че от целия енергиен запас от сутришното и обедното хранене е останало известно неусвоено количество.
Относно това, което прочетох
12 Петък, 07 Юни 2019г. 21:08ч.
М. Жекова
Без да съм специалист,мисля, че това са истини. С наднормено тегло съм и от известно време се мотивирах, да слабея. Чудех се по какъв начин. Преди бях доста заинтригувана от диетата на А. Узунов, но тези мазнини ме плашат. А и нали прекалената им употреба води до подагра. Сега спазвам режима Скарсдейл, който е точно обратното - не са разрешени мазнини. И сякаш предпочитам него, защото са позволени доста храни. Истината е, че за 1 седмица смъкнах 10 кг. Вреди ли този режим?
същото
11 Петък, 07 Юни 2019г. 13:20ч.
Genoveva
Доживяхме еврейки да ни дават АКЪЛ, ПФУ !!!Отговор от Силва Коен - Уважаема Геновева, пишете амнайста публикация представяща се под различно име. Не смешно, жалко става вече. Факти - Евреите са едва 0,2% от населението на света, но печелят 29% от Нобеловите награди за медицина, физика, химия, литература през втората половина на ХХ век, а през ХХI в. - 32%. Бих ви попитала как точно ще кажете "ПФУ" на Айнщайн и колко акъл точно смятате да не вземете от него? А имате нужда! 

Също така не забравяйте, че самият Исус Христос, чиито идеи следва половината свят е бил евреин ... И на него ли казвате "ПФУ"?

Нескопосана хейтърска статийкя
10 Четвъртък, 23 Май 2019г. 04:44ч.
Genoveva
Г-жа Коен явно е грамотен лекар, упрекващ Узунов в правописни грешки и незавършено медицинско образование. Безвкусна и повърхностна статийка. Нямало видите ли хора, отслабнали с режима. Влезте в групата и четете колко хора са свалили по 30-40кг. с него. Откога Американската асоциация по здраве е критерий в България, че не се сещам българите да тежат масово по 150кг и да са вързани към маркучи, както са много американци? Бобови и плодове се включват в режим задържане, но четене трябва, четене..Oтговор от С.Коен - Мисля, че няма нужда от отговор на нескопосан, хетърски, фанатичен коментар. Но съм съгласна - четене трябва, четене и мислене, а не сляпо следване! Между другото скъпи читатели, нали осъзнавате, че виждам когато един и същ човек пише по няколко коментари под различни имена? Коментарите подлежат на одобрение и за разлика от сектите и подобни цензурата е демократична, но не и баламска. 
Еж па ти....
9 Събота, 18 Май 2019г. 13:58ч.
Дидката
Съгласна съм с частта за невежия Ат Узунов...
Обаче като изключим това, почти всичко останало в статията е булшит на квадрат!
Само като види човек, че се водите от мнението на "Американската здравна организация" и му става ясно, колко нищо не знаете...
Плюете по Наката Узунов, а вие също подвеждате хората с грешна и недостоверна информация.
Не сте нищо повече от невежия АУ...
Любопитно ми е...
8 Четвъртък, 16 Май 2019г. 20:02ч.
Л.И.
Уважаема госпожо Коен,
имате смелостта да напишете, че книгите на г-н Узунов се нуждаят от: "Самите книги имат нужда от съществена редакторска намеса за корекция на повторенията, противоречията и правописните грешки.", докато самата Вие сте допуснала толкова много, че ще ми е трудно да ги изброя. Може би трябва да редактирате и да махнете това изречение ИЛИ да поправите Вашите правописни грешки! ;)
Достатъчно видове режими съм изчел, без да съм тествал, ей така - от чисто любопитство, но откривам малко несъответствия във фактите представени от Вас. Като начало, черният шоколад НЕ е позволен всеки ден! След това - бронираното кафе НЕ е само с кокосово масло, а задължително в комбинация с краве масло (което на мен ми звучи отвратително), но и то НЕ е задължително за консумация. Спокойно може да се пие чисто кафе ;) И последно, за да не напиша роман, всеки организъм е различен и двата фаста на седмица, съвсем не са задължителни. Може чисто и просто да се прави лунният фаст, който респондира на небеизвестната преди години лунна диета. :)
Бъдете здрава и щастлива, но не забравяйте следващият път, когато подготвяте платена статия, да прочетете по-внимателно и задълбочено информацията свързана с нея! ;)
Успех!
Правописни грешки
7 Петък, 03 Май 2019г. 09:08ч.
Genoveva
Изключително несериозно е да пишете даден текст и да твърдите и упреквате за правописни грешки, при положение, че открих поне 4 грешки във вашия текст.....Отговор от С.Коен - Да, възможно е да допусна правописни и пунктуационни грешки, за това пиша статии. Когато напиша книга ЩЕ СИ ПЛАТЯ за редактор и няма да се скрънзя :) 

П.П. А грешката в своето изречение предполагам не виждате?
Интересна статия
6 Сряда, 01 Май 2019г. 15:01ч.
Лора Г.
Интересна и много полезна статия. На фанатиците трябва да се разяснят късните последици от режима на Узунов, а именно - хроничен панкреатит, подагра, хронични бъбречна, сърдечно-съдова и чернодробна недостатъчност... Разстройство на функцията на жлезите с вътрешна секреция... Въобще един "букет" от хронични заболявания...
Режимът
5 Петък, 19 Април 2019г. 08:57ч.
Светла Георгиева
Вие против режимът ли сте или против Атанас Узунов? Не подценявайте хората,всеки може да прочете в интернет за това хранене.Има статии за ВМ-НВ хранене още преди създаването на групата на Узунов.
ЕВАЛА
4 Вторник, 16 Април 2019г. 00:25ч.
Петя
Най-накрая някой го каза и то по прекрасен начин. Всичката тази информация не трябва да е само в статия ами да е основополагаща за цяла нова анти-група на ''Оригинала''. Статията не отрича този режим на хранене - авторите чисто и просто казват, че всеки е свободен да прави каквито си иска промени в начина си на хранене, но нека бъде достатъчно критичен, за да проучи и прецени дали е удачно и в никакъв случай да не се вярва сляпо на информация от човек без никакви професионални квалификации свързани с диетология.
Дано тази статия се популяризира и достигне до всички, но още повече - дано умовете на ''режимляните'' все още са достатъчно отворени да я възприемат.
мдаа
3 Неделя, 14 Април 2019г. 06:59ч.
жж
така си е ... но всеки има право на лично нещастие :D
Диета Атанас Узунов
2 Събота, 13 Април 2019г. 12:32ч.
Тази
Може и да сте леко прав за глада на организма но чак такъв “ужас” не е тази диета. Доводите ви не са най малкото адекватни!!!
Имам много приятели на които тази диета помогна и то в здравословен план!
Драскайте си!!!
Режимът на Атанас Узунов
1 Събота, 13 Април 2019г. 09:40ч.
Евгений Абаджиев
Кой доктор я писа тая простотия или някой фармацевт или диетолог ! Това са пълни лъжи изписани да плашат хората.Всеки може да прочете за кето режимите , няма нищо опасно всичко, което е направил Атанас Узунов в режима ,който е създал е да се избегнат всички странични ефекти, които даже не са и тия , които се споменават по - горе!

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: