Режимът на Атанас Узунов - колко полезен и колко опасен е всъщност

Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
 
Режимът на Атанас Узунов нашумя през последната година. Това е показател, как народа сляпо следва снимки, а не здрав разум. Готов е да гладува и да се мъчи, следвайки нечий пример без да се замисли този човек разбира ли нещо от диетология, здраве и правила за здравословен живот. 
 
Режимът се базира на строго  Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) и 2 фаста седмично. Ако трябва да сме честни и само със строго хранене  (ВМ-НВХ) ще отслабнете. Ако ядете нормално и 2 дни в седмицата гладувате пак ще отслабнете. Спирайки тестените, сладките, ориза и картофите пак ще отслабнете. Логика, но последователите на режима като овце следват "вожда" и сърбат мазно кафе.
Позволената храна включва всички видове по-мазни меса, зеленчуци, които растат НАД земята и малко ядки. Яде се 2 пъти на ден, като закуската е само кафе с мазнина. Правят се фастове, като се 

Ако някой иска да разбере повече е редно да чете за 
ВМ-НВХ, тъй като там е обмислено и обяснено какво да се яде, а не от човек, който и хабер си няма как точно се отслабва с кетоза. 
 

Най-притеснителното е, че във Фейсбук има група, която генерира голям трафик. Наричат себе си "Оригинал".  Там Атанас Узунов не пише, но за неговите книги се иска позволение на членовете да се публикуват в книгите му снимките им без заплащане. Самите книги имат нужда от съществена редакторска намеса за корекция на повторенията, противоречията и правописните грешки. Но така или иначе Узунов е ясно, че трябва и да се възползва от създалата му се слава и да има материална полза. За разлика от него Иванка Червенкова и стотинка не получи от нашумелият преди време режим с нейното име. Според други опониращи групи администраторите на групата "Оригинал" печелят като насочват потребителите към хранителни добавки, които те продават в други сайтове или вземат процент от продажбите. Диетата обаче наистина може да работи и да помогне на много хора да свалят килограми. Такива ще са предимно хората, които имат проблеми с инсулина или нетолерантност към глутен. 

Гладуването, особено в посочения вид е изключително лошо за организма. Ако гладувате 2 пъти седмично то организма ви ще преме, че няма храна. Щом няма храна не е редно да се възпроизвеждате. За да спре тази своя функция собствения ви организъм ще създаде сериозен хормонален дисбаланс. Безсъния, тревожност и сериозен косопад е признак, че организма ви е в състояние ТРЕВОГА. А как ще възвърнете хормоналния си дисбаланс не се знае. 

Администраторите казват, че обрива е нормална реакция. Според тях е "чистене на организма от токсините". Кои токсини чистите точно с ОБРИВ? Вашият обрив се дължи на токсикация на организма и силно повишената киселинност. Опасно повишена! Пиенето на много вода не е опция да се изчистите. Трябват силно алкални храни като плодове и картофи /които не са вредна, а много полезна храна/. 
 
За хора с проблемна щитовидна режимът на Атанас Узунов няма да бъде много ефективен.
 
За болни от рак режимът на Атанас Узунов е напълно неподходящ!. В споменатата по-горе група "Оригинал" на онкоболните се обяснява как някой си бил влязъл в ремисия, но не се пояснява, че дамата е била на интензивна химиотерапия по време на режима. Постовете на хора споделили, че заболяването се е появило или ескалирало при тях се трият. Това дали не е подсъдно? 
 
За хора с проблем с жлъчката или отстранена такава режимът на Атанас Узунов е вреден. Мазнините навлизат свободно в червата и нанасят големи поражения повишавайки вероятността от рак на червата. 
 
За хора с уголемен черен дроб, стеатоза и чернодробни проблеми режимът на Атанас Узунов е вреден! Цялата тази мазнина, кетозата, липсата на фибри и бобови растения влошават неговото състояние. Всеки който препоръчва на човек с болен черен дроб този начин на хранене трябва да бъде подведен под съдебна отговорност за умишлено увреждане здравето на хората. 
 
За хора с висок холестерол и триглецириди минаването на режима на Атанас Узунов е направо опасен. И триглицеридите и холестерола скачат в началото на режима и това си е покана за инфаркт. Ако се приема достатъчно рибено масло може триглицеридите да се намалят, но холестерола ще спадне едва когато се свалят килограмите. Във Фейсбук групата "Оригинал" тези, които изразят опасения, че след режима здравето им се влошава и споделят кръвните си изследвания, биват съветвани да продължат с режима и да не се изследват! Кой точно ще поеме отговорността за получените инфаркти, инсулти и проблеми не е ясно! 

Също така трябва да знаете, че значителна част от подложилите се на този режим на хранене не са свалили почти никакви килограми. Може би има някой, на които режима повлиява отслабващо, но много други просто задръстват метаболизма си с мазнотии и животински продукти. 
 
Редно е преди да се започне какъвто и да е режим да се проучи внимателно силните и слабите му страни и подходящ ли е той за здравословното ви състояние. Не следвайте сляпо нечии съвети. Проучете какъв е човека, какъв специалист е и ако знанията му са от Интернет и на база "собствен опит"  се замислете. 
 
Пожелаваме ви да сте здрави! 
 

ArtIvet.com
ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни 

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Режимът на Атанас Узунов - колко полезен и колко опасен е всъщност - 4.0 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: