Режимът на Атанас Узунов - колко полезен и колко опасен е всъщност

Оценка на читателите: / 101
Слаба статияОтлична статия 
 

Режимът на Атанас Узунов нашумя през последната година. Това е показател, как народа сляпо следва снимки, а не здрав разум. Готов е да гладува и да се мъчи, следвайки нечий пример без да се замисли този човек разбира ли нещо от диетология, здраве и правила за здравословен живот. 
 
Режимът се базира на строго  Високо-Мазнинно Ниско-Въглехидратно Хранене (ВМ-НВХ) и 2 фаста седмично. Ако трябва да сме честни и само със строго хранене  (ВМ-НВХ) ще отслабнете. Ако ядете нормално и 2 дни в седмицата гладувате пак ще отслабнете. Спирайки тестените, сладките, ориза и картофите пак ще отслабнете. Логика, но последователите на режима като овце следват "вожда" и сърбат мазно кафе.
Позволената храна включва всички видове по-мазни меса, зеленчуци, които растат НАД земята, мляко, сирене, яйца и малко ядки. Яде се 2 пъти на ден, а закуската е само кафе с мазнина. Правят се фастове, като време на фаста се пият само вода и кафе. 

Ако някой иска да разбере повече е редно да чете за 
ВМ-НВХ, тъй като там е обмислено и обяснено какво да се яде, а не от човек, който не е вникнал точно как се отслабва с кетоза. Необяснимо за този режим е защо лимонът е забранен, чая от шипка, лука и чесана също. А шоколада 80% е разрешен ежедневно. В медицинската практика, пациентите се вкарват в кетоза под строг лекарски контрол и за не повече от 10 дни. 
 

Най-притеснителното е, че във Фейсбук има група, която генерира голям трафик. Наричат себе си "Оригинал".  Там Атанас Узунов не пише много, но за неговите книги се иска позволение на членовете да се публикуват в книгите му снимките им без заплащане. Самите книги имат нужда от съществена редакторска намеса за корекция на повторенията, противоречията и правописните грешки. Но така или иначе не е чудно, че Узунов се възползва от създалата му се слава и насочва последователите си да му донесат и материална полза. Все пак нека отбележим, че за разлика от него Иванка Червенкова и стотинка не получи от нашумелият преди време режим с нейното име. Според други опониращи групи администраторите на групата "Оригинал" печелят като насочват потребителите към хранителни добавки, които те продават в други сайтове или вземат процент от продажбите. Диетата обаче наистина може да работи и да помогне на много хора да свалят килограми. Такива ще са предимно хората, които имат проблеми с инсулина или нетолерантност към глутен. 

Гладуването, особено в посочения вид /високо мазнинно/ е изключително лошо за организма. Ако гладувате 2 пъти седмично то организма ви ще приеме, че няма храна. Щом няма храна не е редно да се възпроизвеждате. За да спре тази своя функция собствения ви организъм ще създаде сериозен хормонален дисбаланс. Безсъния, тревожност и сериозен косопад е признак, че организма ви е в състояние ТРЕВОГА. А как ще възвърнете хормоналния си дисбаланс не се знае. Високо мазнниното хранене повишава естрогенния фон в организма, което е вредно и застрашава дамите от рак на гърдата и маточната шийка, някой ще влязат в менопауза преждевременно, а други ще задълбочат/започнат остеопорозата.  

Администраторите казват, че обрива е нормална реакция. Според тях е "чистене на организма от токсините". Кои токсини чистите точно с ОБРИВ? Вашият обрив се дължи на токсикация на организма и силно повишената киселинност. Опасно повишена! Пиенето на много вода не е опция да се изчистите. Трябват силно алкални храни като плодове и картофи /които не са вредна, а много полезна храна/. 
 
За хора с проблемна щитовидна режимът на Атанас Узунов няма да бъде много ефективен.
 
За болни от рак режимът на Атанас Узунов е напълно неподходящ! В споменатата по-горе група "Оригинал" на онкоболните се обяснява как някой си бил влязъл в ремисия, но не се пояснява, че дамата е била на интензивна химиотерапия по време на режима. Постовете на хора споделили, че заболяването се е появило или ескалирало при тях се трият. Това дали не е подсъдно? 
Също така режимът препоръчва да се яде 2 пъти седмично месо и 2 пъти седмично риба, като се има предвид, че през останалото време се ядат яйца и млечни продъкти. Независимо какви животнски продукти се приемат, всички те повишават нивата на растежния стимулатор IGF-1 в организма, който доказано води до рак. Поради факта, че отпадат много храни от менюто увеличеният прием на животински продукти е неизбежен и крачка по крачка води до стимулиране на раковите клетки.
 
За хора с проблем с жлъчката или отстранена такава режимът на Атанас Узунов е вреден. Мазнините навлизат свободно в червата и нанасят големи поражения повишавайки вероятността от рак на червата. 
 
За хора с уголемен черен дроб, стеатоза и чернодробни проблеми режимът на Атанас Узунов е вреден! Цялата тази мазнина, кетозата, липсата на фибри и бобови растения влошават неговото състояние. Всеки който препоръчва на човек с болен черен дроб този начин на хранене трябва да бъде подведен под съдебна отговорност за умишлено увреждане здравето на хората. 
 
За хора с висок холестерол и триглецириди минаването на режима на Атанас Узунов е направо опасен. И триглицеридите и холестерола скачат в началото на режима и това си е покана за инфаркт. Ако се приема достатъчно рибено масло може триглицеридите да се намалят, но холестерола ще спадне едва когато се свалят килограмите. Във Фейсбук групата "Оригинал" тези, които изразят опасения, че след режима здравето им се влошава и споделят кръвните си изследвания, биват съветвани да продължат с режима и да не се изследват! Кой точно ще поеме отговорността за получените инфаркти, инсулти и проблеми не е ясно! 

Също така трябва да знаете, че значителна част от подложилите се на този режим на хранене не са свалили почти никакви килограми. Може би има някой, на които режима повлиява отслабващо, но много други просто задръстват метаболизма си с мазнотии и животински продукти. 

В групата поддържаща режима често най-фанатизираните последователи манифистират как режима е безопасен и ето те са добре. Да увредиш с хранене здравето си се иска постоянство и упоритост. Възможно е някой да се почувстват зле доста бързо, но за други посетите вреди изискват време да се доразвият. Например всеки гастроентеролог ще ви каже, че колкото по-мазно ядете, толкова повече увеличавате вероятността от рак на панкреаса, червата и стомаха. Разбира се рака няма да се появи с първата изядена мазна пържола, нито с десетата такава, но ако мазното преобладава постоянно в храната ви то крайният резултат няма да е изненадващ. 

Няма здравомислещ човек, който да не е наясно, че пълнозърнестите храни, плодовете, бобовите и храните богати на фибри са не просто вкусни храни, от които дебелеем, а изключително полезни. Именно те са "чистачите", които обират и почистват нашата храносмилателна система.  

Липсата на плодове няма как да бъде дълготраен начин на живот. Те ни дават жизнено важни ензими, които според някой нашумели теории в момента са източника на човешката младост. /Ензимния фактор от д-р Х.Ш/.

Следващите препоръките в режимът на Атанас Узунов започват денят си с така нареченото БРОНИРАНО КАФЕ - кафе с кокосово масло. Доскоро то бе наричано "супер храна", а последните тенденции са да бъде определяно като "чиста отрова" - пълно с наситени масни киселини и отречено от Американската асоциация по сърдечно здраве и др.  
 
Редно е преди да се започне какъвто и да е режим да се проучи внимателно силните и слабите му страни и подходящ ли е той за здравословното ви състояние. Не следвайте сляпо нечии съвети. Проучете какъв е човека, какъв специалист е и ако знанията му са от Интернет и на база "собствен опит"  се замислете. 
 
Пожелаваме ви да сте здрави! 


Силва Коен
 

ArtIvet.com
ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни 

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Режимът на Атанас Узунов - колко полезен и колко опасен е всъщност - 3.2 out of 5 based on 101 votes
Коментари (8)
Любопитно ми е...
8 Четвъртък, 16 Май 2019г. 20:02ч.
Л.И.
Уважаема госпожо Коен,
имате смелостта да напишете, че книгите на г-н Узунов се нуждаят от: "Самите книги имат нужда от съществена редакторска намеса за корекция на повторенията, противоречията и правописните грешки.", докато самата Вие сте допуснала толкова много, че ще ми е трудно да ги изброя. Може би трябва да редактирате и да махнете това изречение ИЛИ да поправите Вашите правописни грешки! ;)
Достатъчно видове режими съм изчел, без да съм тествал, ей така - от чисто любопитство, но откривам малко несъответствия във фактите представени от Вас. Като начало, черният шоколад НЕ е позволен всеки ден! След това - бронираното кафе НЕ е само с кокосово масло, а задължително в комбинация с краве масло (което на мен ми звучи отвратително), но и то НЕ е задължително за консумация. Спокойно може да се пие чисто кафе ;) И последно, за да не напиша роман, всеки организъм е различен и двата фаста на седмица, съвсем не са задължителни. Може чисто и просто да се прави лунният фаст, който респондира на небеизвестната преди години лунна диета. :)
Бъдете здрава и щастлива, но не забравяйте следващият път, когато подготвяте платена статия, да прочетете по-внимателно и задълбочено информацията свързана с нея! ;)
Успех!
Правописни грешки
7 Петък, 03 Май 2019г. 09:08ч.
Genoveva
Изключително несериозно е да пишете даден текст и да твърдите и упреквате за правописни грешки, при положение, че открих поне 4 грешки във вашия текст.....Отговор от С.Коен - Да, възможно е да допусна правописни и пунктуационни грешки, за това пиша статии. Когато напиша книга ЩЕ СИ ПЛАТЯ за редактор и няма да се скрънзя :) 

П.П. А грешката в своето изречение предполагам не виждате?
Интересна статия
6 Сряда, 01 Май 2019г. 15:01ч.
Лора Г.
Интересна и много полезна статия. На фанатиците трябва да се разяснят късните последици от режима на Узунов, а именно - хроничен панкреатит, подагра, хронични бъбречна, сърдечно-съдова и чернодробна недостатъчност... Разстройство на функцията на жлезите с вътрешна секреция... Въобще един "букет" от хронични заболявания...
Режимът
5 Петък, 19 Април 2019г. 08:57ч.
Светла Георгиева
Вие против режимът ли сте или против Атанас Узунов? Не подценявайте хората,всеки може да прочете в интернет за това хранене.Има статии за ВМ-НВ хранене още преди създаването на групата на Узунов.
ЕВАЛА
4 Вторник, 16 Април 2019г. 00:25ч.
Петя
Най-накрая някой го каза и то по прекрасен начин. Всичката тази информация не трябва да е само в статия ами да е основополагаща за цяла нова анти-група на ''Оригинала''. Статията не отрича този режим на хранене - авторите чисто и просто казват, че всеки е свободен да прави каквито си иска промени в начина си на хранене, но нека бъде достатъчно критичен, за да проучи и прецени дали е удачно и в никакъв случай да не се вярва сляпо на информация от човек без никакви професионални квалификации свързани с диетология.
Дано тази статия се популяризира и достигне до всички, но още повече - дано умовете на ''режимляните'' все още са достатъчно отворени да я възприемат.
мдаа
3 Неделя, 14 Април 2019г. 06:59ч.
жж
така си е ... но всеки има право на лично нещастие :D
Диета Атанас Узунов
2 Събота, 13 Април 2019г. 12:32ч.
Тази
Може и да сте леко прав за глада на организма но чак такъв “ужас” не е тази диета. Доводите ви не са най малкото адекватни!!!
Имам много приятели на които тази диета помогна и то в здравословен план!
Драскайте си!!!
Режимът на Атанас Узунов
1 Събота, 13 Април 2019г. 09:40ч.
Евгений Абаджиев
Кой доктор я писа тая простотия или някой фармацевт или диетолог ! Това са пълни лъжи изписани да плашат хората.Всеки може да прочете за кето режимите , няма нищо опасно всичко, което е направил Атанас Узунов в режима ,който е създал е да се избегнат всички странични ефекти, които даже не са и тия , които се споменават по - горе!

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: