Как да организирате домашната и работната си среда

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altЗа да постигнете най-подредената среда у дома и на работното място, първо трябва да откриете причините за безпорядъка, а след това да се посветите на добри ежедневни навици, за да поддържате средата си чиста, подредена и организирана.
 
Звучи по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но няма невъзможни неща, ако намерите мотивация и следвате добре обмислен план. Чувствате ли се така, сякаш сте напълнили средата си с всевъзможни вещи, които малко остават и падат върху вас, а вие никога не намирате нищо, от което се нуждаете? За да имате по-организиран дом, опитайте се да приложите на практика редица препоръки.

Помислете какъв човек сте

За да се отървете от безпорядъка и бъркотията в дома си, първо трябва да стигнете до корена на тези проблеми. Помислете си в коя категория попадате?
 
- Винаги заетият тип: често купувате неща, които вече имате, а след това забравяте, че ги имате, или не знаете къде сте ги сложили.
- Винаги притеснен тип: винаги мислите, че нещата може да ви трябват в бъдеще, затова пазите всичко, в случай че ви потрябва.
- Тотално претоварен тип: домът ви прилича на огромен склад, в който са натрупани най-различни вещи, а вие просто не знаете откъде да започнете да подреждате. Затова предпочитате да живеете в хаос, въпреки че и това не е приятно.
 
След като определите категорията, в която се намирате, можете да започнете да избягвате грешките, които сте допускали преди.

Преди да започнете общо почистване, си задайте 3 въпроса...

Пространство, хармония и усещане за свобода. Това са трите неща, които хората обикновено искат да усещат в дома си. Когато най-накрая решите да се отървете от безпорядъка и ненужните вещи и да направите генерално почистване, вземете последователно всяка стая. Във всяка от тях спрете вниманието си върху 10 предмета и си задайте следния въпрос:
 
1. Наистина ли имам нужда от този предмет?
2. Наистина ли харесвам този артикул?
3. Този предмет по-важен ли е от вътрешния ми мир?
 
Запомнете: ако не използвате даден предмет поне веднъж годишно, значи той не ви е наистина необходим. 

Практикувайте с торби за боклук

Всеки ден си отделяйте по няколко минути, за да събирате вещи от стаите или пристройките. Вземете две торби за боклук. В едната сложете това, което трябва да изхвърлите (боклук, остатъци, счупени предмети и т.н.), а в другата - нещата, които вече не използвате, но можете да дарите (играчки, дрехи, които все още са добри, и т.н.). След няколко дни ще започнете да забелязвате как жизненото ви пространство започва да се проветрява.

Свикнете да не правите нещата наполовина

altКогато приключите с храненето, не оставяйте чинията си на масата, а я измийте. Когато се приберете от работа и вземете дрехите си от улицата, не ги разхвърляйте из цялата къща, а ги сложете в коша за пране. Така ще губите по-малко време да довършвате започнатото на място, отколкото ако оставите нещата да се натрупат по-късно.

Създайте някои нови навици

  • Не купувайте нищо друго, докато не успеете да подредите цялата си къща и работното си място и да видите точно дали имате нужда от още нещо или не (мебели, дрехи и т.н.).
  • Определете ден от седмицата, в който всички, с които живеете, могат да се включат в почистването. Колкото повече хора имате на разположение за изпълнението на всяка задача, толкова по-бързо може да се свърши работата. 
  • Отървете се от нещата, които не сте използвали през последните 12 месеца. Отначало може да е трудно и да сте склонни да запазвате всякакви предмети, но е добре да помислите реалистично дали наистина ще имате нужда от тях някога повече. Бъдете честни със себе си и не си измисляйте причини, за да запазите различни неща, които очевидно никога повече няма да използвате. Ще се изненадате колко място ще освободите по този начин!

altНаучете се да се отказвате от някои спомени

За вашия душевен комфорт най-полезно в този случай може да бъде рециклирането. Така не само помагате на икономката, но и на нуждаещите се, а това може да улесни раздялата с любими, натоварени със спомени предмети. Така че предметите, които все още могат да бъдат използвани от някого, могат да минат по пътя на директното дарение или можете специално да ги опаковате и да напишете хубаво послание върху торбата или просто "добри предмети, които все още могат да бъдат използвани". Може би имате твърде много комплекти чинии или тостери, защото всички роднини са ви подарили по един на сватбата. Не е необходимо да изхвърляте всичко, но си струва да помислите дали да не споделите излишните си вещи с други хора.
 
Дрехите, които вече не носите, лесно могат да намерят дом, ако ги окачите хубаво, в идеалния случай трябва и да ги изперете - 100 обувките трябва да се почистят, а козметиката или парфюмите, които не са били по вкуса ви, трябва да се съхраняват отделно. Всички те са придружени от залепена бележка, така че санитарните работници да могат лесно да ги идентифицират или нуждаещите  да ги използват.
 
 Имате ли млад роднина или сте чували за дете на приятел, което учи това, което вие сте учили? Дайте им своите папки и тетрадки с учебни материали. Познавате ли някой, който може да използва чинии? Дайте му един от вашите комплекти. Ще се почувствате добре, че помагате на някого, и същевременно ще освободите дома си от предмети, които са станали безполезни за вас. Можете също така да потърсите в интернет организации, които помагат на хора в нужда, и да се свържете с тях, за да им подарите полезни и функционални предмети, които вече не използвате (уреди, дрехи и др.).
 
Според експертите свободното пространство е по-ценно за тялото и ума от почти всеки предмет. Наслаждавайте му се!

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: