Поверия за бижута - научете най-популярните фолклорни вярвания за аксесоари от злато, сребро или скъпоценни камъни

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altОще от древни времена бижутата са считани за символ на социален статус, власт и благородна кръв. От древните гърци и римляни, кралете и кралиците от Средновековието до най-възхитителните звезди на класическия и съвременния Холивуд, скъпоценните аксесоари винаги са доминирали на сцените на висшето общество и са успявали да кажат много за своите притежатели.
 
Знаете ли обаче, че освен очевидните си значения, бижутата от различни благородни или полублагородни метали или камъни имат и голям фолклорен заряд? Независимо дали става дума за пръстени, обеци, гривни или колиета, за сребро, злато, платина, камъни или кристали, така популярните днес аксесоари са преминали през множество тълкувания, митове и символични заряди, като много от тях са част от колективното съзнание и до днес.

1. Суеверия за златните бижута - най-популярните митове за метала на боговете

Златото със сигурност е един от най-желаните и ценени благородни метали, като стойността му никога не се обезценява с времето. В древността значението му за културите по целия свят е било толкова голямо, че този блестящ метал е имал силата да формира и унищожава цели общества и цивилизации.

 • Смята се, че златните обеци подобряват зрението. Ако някога сте гледали "Карибски пирати", вероятно сте забелязали, че любимият герой Джак Спароу и неговите колеги приключенци са украсили ушите си с всевъзможни златни обеци, и целта не е била естетическа. 
 •  Според легендите пиратите дълбоко вярвали, че обеците от злато имат магическа сила и могат да подобрят зрението им, като ги предпазят по време на бури, войни и неспокойни нощи. Златните обеци били толкова важни за пиратската общност, че много от тях гравирали имената си и родното пристанище, за да могат да бъдат разпознати и отнесени у дома, ако загубят живота си в морето.
 • От древни времена златните обеци са били смятани за амулети, носещи защита и късмет - вярване, което се е запазило до наши дни.
 • Твърди се, че ако неочаквано намерите златна обеца, ще последва щастливо събитие в живота ви (по принцип това суеверие се отнася най-вече за жените, които искат дете, като предвещава евентуална бременност).
 • Ако имате златна верижка, която се скъса, това може да означава допълнителен период на лош късмет. Скъсването на златна верижка обаче може да означава и края на един важен етап в живота и началото на друг (например смяна на работата, край на връзка и т.н.).
 • Казват, че ако сте настинали или сте болни, трябва да носите златен пръстен на малкия си пръст, за да ускорите оздравяването.
 • Ако искате да привлечете слава или да повишите социалния си статус, носете златен пръстен на средния си пръст.
 • Ако имате проблеми с концентрацията, носете златен пръстен на палеца си, за да подобрите паметта и фокуса си.
 • Казват, че трябва да избягвате носенето на злато от ръката надолу, тъй като то може да донесе лош късмет. 
 • Според суеверието златните бижута трябва да се съхраняват в съд, украсен с червена хартия или плат.
Също така, ако се чудите какви суеверия се въртят около загубата на злато, те зависят от предмета, който сте загубили, но обикновено това носи лош късмет. Ако загубите златна обеца, се казва, че скоро ще получите лоши новини. Ако изгубите огърлица, може да последва период на тъга и липса на просперитет. 

alt2. Суеверия за сребърните пръстени, обеци, гривни и колиета

Наред със златото, среброто също е сред най-обичаните и носени благородни метали, като популярността му остава постоянна през цялата история, от древността до наши дни. Според митологията среброто е символ на истината, доверието, мъдростта и късмета. Също така още от древни времена този благороден метал е смятан за един от най-мощните защитни амулети срещу злото и злите духове. Често се свързва и с Луната, най-вероятно благодарение на богинята Артемида, сестра близначка на Аполон, бога на Слънцето.
 
Тъй като тази планета е подвластна на Артемида, богинята на дивата природа и чистотата, се казва, че всеки път, когато е ходила на лов, е използвала оръжия от сребро.
 
Независимо дали сте свикнали да носите дамски или мъжки сребърни бижута, ето някои от най-известните суеверия, свързани с тези аксесоари:
 
 • Смята се, че сребърните бижута, независимо дали става дума за пръстени, обеци, гривни или колиета, носят защита срещу зли духове и зли сили. 
 • Тъй като среброто се смята за метал на интуицията и мъдростта, се смята, че ако имате сребърна верижка, която се къса, това означава, че в живота ви има определени сили или енергии, които искат да нарушат баланса ви и да ви донесат хаос. Скъсването или загубата на сребърната верижка може да означава също, че трябва да се откажете от определена част от живота си, за да продължите да се развивате (например работа, която не ви носи достатъчно финансови ползи, токсична връзка или приятелство, привързаност към определени хора от миналото и т.н.).
 • От всички сребърни бижута обеците се смятат за най-мощния амулет срещу негативните енергии.
 • Според суеверията във фолклора се казва, че ако неочаквано намерите сребърно бижу, ще имате спокоен живот. 
 • Според славянските традиции сребърните дамски пръстени имат силата да предсказват дали жената ще се омъжи в близко бъдеще. Според легендите всяка девойка трябва да скрие пръстена в извивката на шията на петела, под кривака, и първото бижу, което се появи, показва коя първа ще открие съдбата си. Тази традиция все още е доста разпространена в селските райони на Русия. 
 • Смята се, че носенето на сребърни бижута ускорява оздравяването в случай на заболяване и помага за поддържане на психическото и емоционалното здраве. 
 • Също така според суеверието се казва, че никога не трябва да комбинирате сребърни и златни бижута, тъй като това ще ви донесе лош късмет.
 • Ако сте свикнали да прекарвате празниците с по-възрастните си роднини, със сигурност сте запознати с традицията, за която ще ви разкажем в края на тази глава. Всяка година на Коледа се пече питка и в тестото се поставя сребърно бижу (обикновено пръстен). Казва се, че късметлията, който го намери, ще има късмет и финансов успех през следващата година.

alt3. Суеверия за сватбени пръстени, диаманти и скъпоценни камъни

Със сигурност вече сте чували, че нищо не може да надраска или счупи диамант, освен друг диамант. В историята най-твърдият от скъпоценните камъни е придобил много символичен заряд и е станал център на много суеверия и митове. Ето някои от най-известните:
Суеверия за диамантените скъпоценни камъни и брачните халки
 
 • Ако носите диамантени бижута, ще бъдете защитени от инфаркт, същото важи и за топаза.
 • Смята се също, че диамантите осигуряват защита срещу болести и здравословни проблеми. В Древен Рим войниците и рицарите са носели украсени с диаманти щитове за защита от тежки условия и вражески нападения.
 • В индийската култура се смята, че диамантените бижута имат способността да лекуват лудост и психични проблеми. 
Днес диамантите са класическият орнаментален детайл на годежните и сватбените пръстени. Всъщност знаете ли, че дори традицията да се носи сватбена халка на безименния пръст на лявата ръка идва от диамантената митология? В Древен Египет се е вярвало, че оттук минава вена към сърцето и носенето на диамантен пръстен на този пръст засилва любовта и верността и действа като "печат" за връзката на новобрачната двойка.

altЕто и някои други суеверия за сватбените пръстени, валидни в много култури, включително и днес:

 • Според азиатските вярвания, когато търсите годежен или брачен пръстен, трябва да избягвате диаманти с черни включвания, тъй като това може да донесе лош късмет в любовния ви живот.
 • Твърди се, че трябва да се внимава с носенето на сватбени пръстени, получени като реликви на сватба, особено ако са получени от двойка, която не е имала щастлив брак. Причината според суеверието е, че бижутата могат да носят отрицателния енергиен заряд на двойката, която ги е притежавала, който може да се прехвърли върху новобрачната двойка. 
 • Според традицията, ако венчалната халка е твърде тясна, това може да предвещава ревност и притежание във връзката. От друга страна, ако е твърде широка, това може да означава потенциален развод и кратък брак.
 • Ако сватбената халка се счупи или се изгуби, това може да е предвестник на раздяла. 
 • Твърди се, че с помощта на брачната халка бременните жени могат да предскажат пола на бъдещото си дете, ако халката е изработена от злато. За да можете да направите това, трябва да завържете венчалната халка на тънък конец и да я окачите над корема, без да пречите на движението му. Ако пръстенът имитира движенията на махало напред-назад, се казва, че новороденото ще е момче, а ако се движи в кръг, ще е момиче.
 • На 25-ата годишнина от сватбата булката и младоженецът трябва да си подарят сребърни пръстени, които да носят до златните си пръстени, за да предпазят допълнително връзката си от негативни външни енергии.
 
В зависимост от материалите, от които са изработени, бижутата със сигурност са едни от най-символично натоварените предмети в историята. От митове и суеверия до истински ритуали и религиозни вярвания, скъпоценните аксесоари са били основни елементи за много култури от древни времена. С какви суеверия свързвате бижутата вие?

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: