11 неща, които да започнете да правите за себе си

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
alt ЗАЕТИ С ДНЕВНИТЕ ПРОБЛЕМИ, ние често забравяме да се замислим за това, което е важно за нас. За нещата, които ще ни осигурят балансиран и щастлив живот и красиви старини.
 
Това са малки неща, сравнително прости навици, които, веднъж станали част от живота ни, ни преобразяват и ни водят по пътя към хармоничен и пълноценен живот.

Гледайте колко далеч сте стигнали, а не колко далеч трябва да стигнете.

Можете да сравнявате напредъка си с това откъде сте тръгнали, колко далеч сте стигнали (винаги сте постигали нещо) или да мислите за дългия път, който ви предстои.
 
Първият начин на сравняване ще ви накара да се съсредоточите върху това, което вече сте постигнали, и ще ви поддържа по-добра мотивация. Вторият ще ви създаде дискомфорт от това, че все още не сте постигнали целта си.
 
Първият ви казва "напреднахте, изкачихте три стъпала", а вторият - "предстоят ви още тридесет стъпала, предстои ви дълъг път".
 
Очевидно винаги имайте предвид крайната цел, но начинът, по който оценявате напредъка и постиженията си, ги определя преди всичко от гледна точка на това откъде сте тръгнали. По този начин винаги ще имате положителна отправна точка, която да ви тласка напред.

Внимавайте какви искате да станете, а не какви сте били

altСъсредоточете усилията си върху това, което искате да постигнете, върху крайната цел (която споменах по-рано), върху човека, в който искате да се превърнете.
 
Отчитането на това как сте се развили досега ви поддържа по-добре мотивирани. Но когато става въпрос за това какво да направите по-нататък - конкретните действия - той измества фокуса върху това, в което искате да се превърнете. А не върху това, което сте били някога. Това ще ви насочи нагоре към това, в което искате да се превърнете.
 
Фокусът върху това, което сте направили, за да станете това, което искате да станете, ви дърпа нагоре.

Никой не постига успех сам.

Често изглежда, че хората, които са постигнали големи успехи, са ги постигнали сами. В повечето случаи това не е така.
 
Всеки от тях е имал зад гърба си хора, които са го подкрепяли, помагали са му да поддържа мотивацията си, отваряли са му врати.
 
Дори обикновената обратна връзка, която получавате от другите, ви показва, че не сте успели "сами".  Не се стремете да се издържате сами, много по-трудно е да успеете сами. 

Най-лесният начин да се учите е от паденията и успехите на другите
 
altБогат ресурс, който често се пренебрегва, е животът на други хора, които са успели. Това ви дава възможност да се учите от техните грешки и постижения, да видите как преди 200 години синът на беден работник е станал един от най-великите предприемачи в света (Андрю Карнеги).
 
Или как преди 100 години синът на индийски търговец е оказал огромно влияние върху живота на стотици милиони хора (Ганди).
 
Най-лесният начин да направите това е да прочетете автобиографиите на такива хора. Автобиографиите да бъдат самите мисли и емоции, които те са изпитали. Ако няма автобиографии, тогава можете да прочетете биографии, написани от някой друг.
 
Някои интересни автобиографии, които съм чел, са тези на Хенри Форд, Андрю Карнеги, Уолт Дисни или Енцо Ферари. 
Запитайте се: "Ако някой е успял да стигне толкова далеч преди 200 години без интернет, библиотеки и социални медии, защо аз да не мога да стигна по-далеч?".

Какво ще кажете вие?

Личностното развитие е нещо, което вероятно трябва да бъде част от живота на всеки човек. 

Успехът идва стъпка по стъпка

Ако има асансьор, който ви отвежда направо към успеха, то този асансьор не работи. Трябва да се изкачвате по стълбите, стъпка по стъпка. С търпение и последователност в това, което правите.
 

Търсете компанията на хора, които ви издигат

altАко започнете блог, потърсете компанията на успешни блогъри. Ако започвате бизнес, търсете компанията на хора, които вече са успешни и са във вашия ъгъл.
 
Прекарвайте колкото се може повече време с хора, от които се учите и които ви издигат, дърпат ви нагоре.
 
Очевидно е, че в същото време ще намалите времето, което прекарвате в обкръжението на хора, които ви дърпат надолу, негативни хора, политици (тези, които обсъждат всичко от сутрин до вечер, без да правят нищо конкретно) или такива, които не искат да се изправят заедно с вас.

Поддържайте работата си организирана и в крак с времето

Принцип, който влияе на ума ви: организирайте пространството около вас и умът също ще последва тенденцията да стане организиран. Вие живеете в хаос, такъв ще бъде и умът ви.
 
Преди да контролирате мисленето си, въведете ред в документите на бюрото си и в нещата около вас. 

Щастието и успехът са две различни неща

Да си играя с детето си е щастие. Увеличаването на продажбите с 5% може да бъде успех. И двете са важни, но всяко от тях е различно от другото. Понякога те се припокриват, често не вървят заедно.
 
Потърсете удовлетворяващ баланс между тях, така че на смъртния си одър да не съжалявате за това как сте изживели живота си.

Престанете да отговаряте на съобщения, които не заслужават вниманието ви.

altАз например твърде много пъти съм бил в положението да помагам на хора, които по-нататък не са искали да работят и да използват получената помощ.
 
По същия начин има хора, които използват времето си, за да обсъждат всичко. Или за да искат помощ, която никога няма да използват.
 
Не е необходимо да отговаряте на всяко съобщение и молба, които получавате. Дайте предимство на тези, които искат да работят първи (това ще ви задържи и в компанията на такива хора, които ще ви издигнат).
 
А когато имате време, помагайте на другите, без никога да забравяте себе си. Престанете да се опитвате да бъдете мили с всички, съсредоточете се първо върху това, което помага на вас за постигане на целите ви, на мечтите ви.

Научете се кога да отговаряте на молбите и кога да ги игнорирате.

Когато сгрешите нещо, оставете гордостта си настрана и се извинете. 

Поправяйте това, което трябва да поправите, и се извинявайте, когато сгрешите. Понякога извинението ще бъде прието, понякога не, а другият човек ще остане с обида. Това е по-малко важно.

 
Важното е да сте искрени, когато се извинявате, и да научите това, което трябва да научите. Без да се смятате за жертва, без да се чувствате онеправдан!
 
След това поправете грешката си, доколкото можете. Независимо дали извинението ви ще бъде прието за вас, вие сте приключили епизода. И продължете напред!

Отначало се включвайте в колкото се може повече проекти, а с израстването си се научете да казвате "не".

altАко тепърва започвате, ще ви помогне да изразявате много неща и идеи, докато намерите това, което ви подхожда.
 
Но по-късно ще трябва да казвате "не" и да отказвате, за да останете фокусирани върху целите си. В противен случай ще се захванете с твърде много ангажименти, а повечето от тях няма да са ви от полза.

Научете се да помагате първо на себе си

По същия начин, докато растете, се научавате да се съсредоточавате върху нещата, които са важни за вас. Винаги се питайте: "Това нещо искам ли да правя от приятелство? Или защото това е кауза, в която вярвам?". Ако отговорът е отрицателен: "Това носи ли ми ясна и измерима полза?".
 
И ако отговорът отново е "не", защо да го правите по-нататък? Не го правите нито от приятелство, нито по хуманитарни причини, нито - най-важното - защото имате полза.
Това не означава също така да преминете на другата страна и да се интересувате само от парите и да пренебрегвате хората.
 
В заключение, докато се развивате, се научете да избирате кои неща и асоциации ви носят полза и кои не. Прегърнете първите, а към вторите се отнасяйте предпазливо.

 


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

11 неща, които да започнете да правите за себе си - 1.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: