В какво се превръща Демир баба теке?

( Votes )
Оценка на читателите: / 9
Слаба статияОтлична статия 
Демир баба теке се намира в западната част на Лудогорието, в близост до град Исперих, както и до реставрираните гробници в Свещари. За тази местност се говори като за "българският Йеросалим". Това е свещено място посещавано всяка година от хиляди вярващи от всякакви религии.

Информация, за магическата сила на това свещено място и за хилядите изпълнени желания можете да намерите достатъчно в Мрежата. Настоящия материал има за цел да акцентира върху поругаването на тази светиня. Щом стане дума за "поругаване" винаги се очаква, че това може да направи само друговерец. Но в случая това съвсем не е така.

С настоящата статия ще се запитаме как е възможно да посетиш такова магическо място с вяра в сърцето и да му оставиш всички боклуци и мръсотии, които не си успял да натъпчеш в гърлото си?  Как е възможно да вярваш, че желанията ти ще бъдат чути след като си показал неуважение?

демир баба теке
За да се достигне до скътаната между хълмовете и скалите постройка, в която е гробът на алевийския светец от 16 век Демир баба, първо поклонникът трябва да паркира автомобила си на обширна поляна с голяма чешма. По поддържани стълби се слиза до извора с лековитата вода и до свещеното място. Именно на поляната, която се намира горе на хълма вярващите правят родови събирания и курбани. Именно на тази поляна през Май 2014 година ДПС организираха традиционния си митинг събор. 

Снимките, които ще ви представим са направени ден след събора на ДПС, а именно на 18 Май 2014 г., но подобна бе гледката и при нашите посещения през предни години. 

демир баба теке

Тук се събират цели родове. Палят огън, правят курбани и поддържат родовата си история жива. Тръгват си оттам с чувството, че са уважили светеца и ще бъдат възнаградени за това. Но след себе си оставят сгушената сред дърветата поляна превърната в бунище. След себе си оставят мястото омърсено и осквернено. И никой не се пита дали за тези си дела ще получат награда или възмездие.

демир баба теке

Ето и подаръкът, който ДПС остави на свещеното място след митинг събора си. Това са кашоните от раздадените подаръци на посетилите събитието. Ако се загледате в надписите на кашоните, лежерно захвърлени сред дърветата, ще разберете с какво са се облажили техните поддръжници.

И разбира се снимахме и празните контейнери сред разпръснатия боклук. Мръсотия имаше навсякъде другаде около тях, но не и там където и е мястото. 

демир баба теке

демир баба текеНа Демир баба теке се връзват парцалчета и се пожелават желания. Желания, които мълвата твърди се сбъдват. Как тогава е възможно именно най-вярващите, тези, които трябва да се грижат и поддържат светинята, са превърнали достъпа до нея в бунище? Как е възможно да стигнеш до свещеното място с чиста душа след като си газил до колене в боклуци? 

Силва Коен


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

В какво се превръща Демир баба теке? - 4.2 out of 5 based on 9 votes
Коментари (1)
DEMIR BABA
1 Петък, 20 Юни 2014г. 18:47ч.
penka petkova
I AZ SAM POKRUSENA NEMOJE TOLKOVA BOKLUK,POSLE SE SARDIM?NA KOY?NA SAMITE SEBE SI!BALGARITE NQMAT NIKAKVA KULTURA ZA DA ZAPAZQT PRIRODATA!V TOVA 4ISLA BALGARI TURCI CIGANI ARMENCI RUSNACI VSI4KI V BG
E AYDE BE MALKO USILIQ

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: