Как да не се стресирате по време на празниците: организирайте се предварително!

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
alt Бързането за празнични подаръци, стресът от подготовката и недостигът на време могат да бъдат избегнати, ако се организирате предварително. В края на краищата, когато се подготвяте за Коледа или Великден, имате толкова много неща за вършене: списъци, почистване, пазаруване, готвене, планиране на посещения и в идеалния случай - малко време за себе си. За да сте сигурни, че няма да се стресирате прекалено много и че ще ви остане време за красота и почивка, планирайте графика си за празниците поне месец-два предварително.

Идеи как да оползотворите максимално времето и парите си:

1. Планирайте генералното си почистване две седмици по-рано

Независимо дали ще имате гости за празниците или не, почистването на къщата е една от необходимите подготовки. Това може да включва правене на селекция на дрехи, вещи и даряване на това, което вече не използвате. Това е чудесно време да направите подарък на хора в нужда.
 
altТъй като това е доста взискателна и отнемаща време дейност, можете да помолите за това близък приятел, чистачка или дори да наемете услугите на специализирана фирма. Вярно е, че за последните няколко години се изисква известна финансова инвестиция, но пък ще спестите време. Това ще ви осигури достатъчно време за други дейности и ще ви направи по-отпочинали.

2. Определете бюджета си за почивка два месеца предварително

Много е важно да не се стресирате прекалено, но също така е важно да не се събудите след празниците с празен портфейл. Изчислете финансовите си ресурси така, че да можете да покриете текущите си разходи, но да ви остане достатъчно за специални приготовления и подаръци. Направете и списък на близките, за които искате да подготвите красиво опаковани изненади. В този случай много подходящи са подаръчните кошници за Великден или Коледа , които могат да бъдат поръчани онлайн и доставени по куриер. Не забравяйте и колегите или бизнес партньорите, на които искате да благодарите с мил жест. 

3. Оформете окончателно списъка с гостите си поне седмица по-рано

altСъставете списък на гостите си, ако планирате да бъдете домакин, и се информирайте предварително за техните кулинарни предпочитания. Няма смисъл да приготвяте десетки свински сарми, ако някои от гостите ви са вегетарианци, например. Също така, ако сред тях има хора, които имат различни диетични ограничения (напр. захар, глутен) или алергии към определени храни (напр. фъстъци, плодове), можете да премахнете тези продукти от менюто. Също така имате възможност да приготвите или поръчате специално меню за тях отделно.
 
Като цяло е за предпочитане и по-евтино да се приготвят по-малки, но по-разнообразни количества храна. Това гарантира, че всички са доволни.
 
Ако ще бъдете на гости, е учтиво да попитате домакина какво можете да донесете на масата: определени ястия, вино, сокове и т.н. Така се избягва необходимостта да се купува нещо, което не е по вкуса на гостите. Освен това всяка домакиня ще оцени жеста, с който й спестявате допълнително "готвене". Ако вашите домакини имат деца, попитайте родителите им за техните предпочитания за книги, игри, играчки или десерти и изненадайте и тях! Ако разберете това предварително, избягвайте да им носите нещо, което вече имат или може да не им хареса.
altИ така, като имате предвид тези прости и лесни за изпълнение съвети, можете спокойно да се насладите на магията на празниците и на времето с любимите си хора. Освен това ще бъдете по-отпочинали и спокойни, тъй като не сте оставили всички приготовления за последния момент.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Как да не се стресирате по време на празниците: организирайте се предварително! - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: