Какво трябва да ядем, когато сме болни

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
 altДори когато сте се предпазили максимално от грип, почти неизбежно е да не се разболеете дори от лека настинка през зимата. Когато сме болни, организмът се нуждае от повече калории, за да функционира нормално. То трябва да работи по-усилено, когато ни е студено, за да се бори с инфекцията. За да направи това, то трябва да поддържа енергийните си нива високи (което може да е трудно, когато работим усилено). Поради тази причина е изключително важно да се храним правилно, когато сме болни.

 
Когато сте болни, от съществено значение е да имате редовна програма за хранене, тъй като консумирането на малък брой калории, когато организмът е слаб, може да удължи периода на оздравяване. Всъщност проучванията показват, че намаляването на броя на калориите не само увеличава податливостта към грип, но и влошава симптомите.
 
Въпреки че неприятната настинка или грипът могат да развалят апетита ви, важно е да останете добре хранени и хидратирани. Яденето на малки, но чести хранения улеснява процеса на възстановяване. Идеалните храни са тези, които ви поддържат хидратирани и дават на тялото ви допълнителна енергия.

altПлан за действие

Най-добрият начин да отблъснете настинката е да пиете много течности, както и храни, които подсилват имунната система.

Пилешка супа

Пилешкото месо съдържа амниокиселина, наречена цистеин, която помага за разреждането на слузта в белите дробове, а горещата супа поддържа носните пътища влажни, предотвратява дехидратацията и се бори с възпалението на гърлото.
 

Горещ чай

Горещите течности могат да успокоят възпаленото гърло и да намалят задръстванията. Затова напитки като прясно сварен зелен чай (той е богат на антиоксиданти и подпомага имунната система) или гореща вода с лимон са идеални за хидратация и запушен нос

altЦитрусови плодове

Идеята, че витамин С може да излекува обикновената настинка, е мит. Няма и убедителни доказателства в подкрепа на теорията, че той намалява продължителността или тежестта на настинката. Въпреки това, дори цитрусовите плодове да не са панацея, белият слой на кожата от портокали, лимони, грейпфрути и лаймове съдържа флавоноиди, които могат да помогнат за укрепване на имунната система и да ускорят процеса на възстановяване.
 

Пикантни храни

Пикантните храни са ефективни естествени деконгестанти. Яденето на люти чушки, уасаби или хрян може да помогне за облекчаване на симптомите на задръствания.
 
Когато става въпрос за стомашни проблеми (които могат да съпътстват грипа), консумирането на лесно смилаеми храни е най-добрата защита за бързо възстановяване:

altБисквити и препечен хляб

Бисквитите и неосоленият препечен хляб са прости, лесно смилаеми храни за стомаха. Те са богати на нишесте, но не влошават стомашните проблеми и помагат за стабилизиране на храносмилането.

Банани

Бананите са богати на калий, който често се изчерпва от организма по време на изпотяване и повръщане. Бананите могат да понижат телесната температура.
 

Джинджифил

Изследванията показват, че джинджифилът е много ефективен за предотвратяване и облекчаване на гаденето. Пиенето на чай от джинджифил ще ви поддържа хидратирани, като същевременно ще облекчи болките в корема.
 
Храни, които трябва да избягвате
 
Тъй като организмът е по-уязвим, когато е болен, най-добре е да избягвате всякакви храни, които натоварват стомаха и предизвикват болка и дискомфорт.

altПикантни и кисели храни

Въпреки че пикантните храни може да са полезни при запушване на носа, те могат да увредят стомаха, причинявайки повече болка и дискомфорт.

Храни с високо съдържание на захар и мазнини

Високият прием на захар може да потисне имунната система, причинявайки възпаление. От друга страна, храните с високо съдържание на мазнини могат да забавят процеса на храносмилане в сравнение с въглехидратите и протеините.

Млечни продукти

В случая с млечните продукти изследванията са разделени. Много експерти смятат, че млечните продукти увеличават производството на слуз, което може да влоши задръстванията, когато организмът е слаб. Последните проучвания обаче показват, че това може да се дължи на плацебо ефекта.

 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: