Андропауза: как се проявява и какви решения има за облекчаване на симптомите?

( Vote )
Оценка на читателите: / 1
Слаба статияОтлична статия 
altГовори се, че не само жените преминават през серия от хормонални промени с напредването на възрастта, но и мъжете преживяват своеобразна мъжка менопауза, която също се характеризира с хормонални колебания. Какви са признаците на андропаузата и какво може да се направи за подобряване на физическото и психическото здраве през този период?
 
Тази теория за андропаузата се подкрепя от факта, че някои мъже са забелязали облекчаване на специфични симптоми при приемане на хормонално лечение на основата на тестостерон. Експертите твърдят, че андропаузата би настъпила, когато нивата на тестостерон в организма рязко спаднат, подобно на спада в нивата на естроген при жените. 

Тестостеронът е хормон, произвеждан от тестисите, който е отговорен не само за сексуалната активност, но и за физическата и умствената енергия, поддържането на мускулната маса и регулирането на реакциите "борба или бягство".

Какво представлява андропаузата?

altАндропаузата е термин, използван за описание на периода на хормонални и здравословни промени, свързани с остаряването на мъжете. Андропаузата се отнася до постепенното намаляване на нивата на тестостерон и физическите, емоционалните и сексуалните промени, които могат да съпътстват този процес. 
Както казах, андропаузата е спорно понятие в медицинската общност и има противоречия относно начина, по който тя се определя и диагностицира. Въпреки това някои експерти признават, че с напредването на възрастта мъжете могат да изпитат значителни промени в сексуалната функция, енергийните нива и настроението.

Какви признаци могат да показват андропауза?

Симптомите, които могат да се появят при мъжете на възраст около 50 години или дори по-рано, тъй като нивата на тестостерон в организма спадат, са следните:
 • Умора
 • Слабост и апатия
 • Депресия
 • Сексуална дисфункция
 • Проблеми с концентрацията
 • Ниска самооценкa
 • Развитие на гърдите
 • Намалена костна плътност
 • Загуба на мотивация
 • Безплодие
Тази "мъжка менопауза" е спорна тема за обсъждане в медицинския свят, тъй като за разлика от жените спадът на нивата на тестостерон при мъжете обикновено е постепенен, много по-бавен процес от изчезването на естрогена. Тестостеронът обаче не изчезва трайно от тялото на мъжа. Здравият мъж може да произвежда сперматозоиди до 80-те си години.

altКак може да се разпознае андропаузата?

За да се установи наличието на андропауза, лекарите могат да направят следното:
 • Физически преглед
 • Анамнеза
 • Кръвни тестове, включително такива за измерване на нивата на тестостерон в организма.

Как може да се лекува андропаузата?

Вашият лекар може да препоръча терапия с тестостерон като лечение на андропаузата, но също така и редица промени в начина на живот, които могат да ви помогнат да се чувствате по-добре.

Тестостеронова терапия

Ако нивата са ниски, хормоналната терапия с тестостерон може да се използва за облекчаване на следните симптоми на андропаузата: загуба на интерес към секса, депресия и умора.
Тестостеронът се среща под различни форми - от капсули, гелове, пластири за кожа до инжекции. От лекаря зависи да избере подходящата форма на тестостерон за всеки отделен пациент. Както и при терапията с естроген, използвана от жените, терапията с тестостерон, използвана от мъжете, може да има нежелани ефекти. Например тази хормонална терапия може да увеличи риска от рак на простатата. 
 

altПриемане на здравословна диета

Здравословната диета, богата на зеленчуци, бобови растения, плодове, пълнозърнести храни, риба и с ниско съдържание на захар и наситени мазнини, може да бъде полезна при лечението на симптомите на андропаузата. Препоръчително е също така да избягвате прекомерното количество алкохол и да спрете да пушите.
 

Спортуване 

Спорт, практикуван няколко пъти седмично, или някаква друга форма на физическо натоварване (ежедневни разходки, работа в градината и т.н.) са необходими за доброто здраве като цяло.

Лечение с антидепресанти

Мъжът в андропауза може да се нуждае от лечение с антидепресанти в случай на апатия, загуба на мотивация и ниско самочувствие, продължаващи повече от няколко седмици. Те ще бъдат предписани от лекар-специалист и трябва да се приемат според указанията.

Достатъчна почивка

Въпреки че с възрастта сънят може да се наруши и съкрати, важно е да се спи поне по шест часа на нощ, ако не е възможно да се спи по седем или осем часа. За по-добър сън трябва да се избягва яденето 3 часа преди лягане, да не се консумират храни с кофеин след 15:00 часа (ако пациентът си ляга около 22:00 или 23:00 часа), а гледането в екрани също трябва да се преустанови един час преди лягане.

altНамаляване на излагането на стрес

Стресът е част от живота на всички нас, но той трябва да бъде управляван, за да не доминира в живота ни. Стресът може да се преодолее чрез разговори с хора, на които имате доверие, дихателни упражнения и евентуално чрез облекчаващи стреса хранителни добавки, ако вашият лекар е съгласен, като например магнезий и витамин В6 или билкови продукти (розмарин, пасифлора и др.). Последните проучвания показват, че най-ефективният начин за справяне със стреса е да се включите в някаква форма на ежедневни физически упражнения, за да увеличите сърдечната си честота.

Ниските нива на тестостерон са нормални

Нормално е мъжете да забележат спад в нивата на тестостерон в организма с напредването на възрастта. Лекарите смятат, че след 30-годишна възраст нивата на тестостерон в организма намаляват с 10% годишно. Според статистиката около 30% от мъжете над 50 години имат симптоми на андропауза, свързани с намалените нива на тестостерон в организма.
 
Съществуват и други състояния, които причиняват намаляване на нивата на тестостерон в организма. Например състояния като диабет или хипертония също могат да окажат влияние върху тестостерона.

Какво можете да направите, ако партньорът ви е навлязъл в андропауза?

altСъществуват някои препоръки, които можете да вземете предвид, за да помогнете на партньора си да се справи с андропаузата.
 
Важно е да го подтикнете да отиде на лекар за обстоен преглед. В лекарския кабинет партньорът ви ще обсъди с лекаря симптомите, които има, лекарствата, които приема в момента, възможностите за лечение и промените в начина на живот, които ще трябва да направи. Вашият общопрактикуващ лекар може да ви насочи към различни други специалисти за допълнителни изследвания и подходящо лечение.
 
Статистиката показва, че много мъже на средна и по-възрастна възраст страдат от депресия, която често остава недиагностицирана, защото не посещават лекар. За разлика от жените с депресия, които са тъжни през цялото време и плачат много, при мъжете с депресия е по-вероятно да се наблюдават други симптоми: те са раздразнителни или дори ядосани през цялото време, склонни са да се затварят в работа или самотни дейности и се отдават на ексцесии (алкохол, тютюн и др.). Затова често мъжете проявяват признаци, които може и да не са подозрително свързани с депресията: те работят твърде много, пият прекомерно и се занимават с животозастрашаващо поведение. 
 
Ако подозирате, че партньорът ви е в депресия, застанете до него и го насърчете да потърси помощ от специалист по психично здраве. Няма нищо срамно в това да поискате специализирана помощ, още повече че често са необходими само няколко сесии с психотерапевт, който да ви изслуша и да ви предложи редица насоки как да се справите с негативните състояния. 
 
altАко той не иска да отиде сам, предложете му да отидете заедно или, ако и той не е съгласен, да отидете при психотерапевта и да обясните как се държи партньорът ви, как според вас му влияе и какво въздействие оказва това върху връзката ви, за да може психотерапевтът да ви насочи как да му помогнете.Редовните физически упражнения и движението от всякакъв вид са полезни за мъжа в андропауза, така че е добре да го убедите да не се движи в седнало положение, защото физическата активност е полезна във физически, психически и емоционален план. Още по-добре е да спортувате заедно, за да се мотивирате взаимно: отидете да играете тенис, да потичате заедно или да се разходите в гората.
 
Здравословното и балансирано хранене е още по-важно в този период, така че можете да помогнете на партньора си да се храни по-здравословно, като обсъдите какво обичате да ядете у дома и как можете да адаптирате рецептите, за да бъдат едновременно вкусни и здравословни. 
 
Съществуват редица храни, които могат да помогнат за подобряване на настроението, тъй като подпомагат производството на невротрансмитери като серотонин и допамин. Например храни като пуешко, пилешко, риба, яйца, ядки и семена са добри източници на триптофан - аминокиселина, която подпомага производството на серотонин. Боровинките, ягодите, портокалите, спанакът, броколите и морковите също помагат за подобряване на настроението.
 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Андропауза: как се проявява и какви решения има за облекчаване на симптомите? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: