Обяснете ми - какво е хранителна алергия?

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
Какво е хранителна алергия?
Терминът " хранителна алергия " означава необичайна болестна реакция към определен вид храна, която се извършва с участието на имунната система на организма. Алергичните реакции към хранителни белтъци се наблюдават най-често сред децата - при кърмачета и до 3 годишна възраст. При юноши и възрастни те са редки.
Храните, които се отличават като най-силни алергени при децата, са кравето мляко, яйцата, соята, фъстъците и рибата. Във възрастта до една година алергията към белтъка на кравето мляко се среща с най-висока честота - в 2% от кърмачетата.

Какво представлява алергичната реакция?
Алергичните реакции към белтъка на кравето мляко се наблюдават при деца с наследствена предразположеност към алергични заболявания. При среща на имунната система на детето с белтъка на кравето мляко (най-силно алергизиращи са следните протеини - бета-лактоглобулин, алфа-лакталбумин, казеин ) се образуват специфични антитела от тип Иг Е, които се прикрепват към клетките, известни като мастоцити и базофили. При хранене с краве мляко тези антитела предизвикват отделяне на хистамин и други вещества, които причиняват клиничните симптоми на алергия.

Какви са симптомите на алергичната реакция след прием на хуманизирано или натурално краве мляко?
Реакциите от страна на кожата се представят от различни обриви, често уртикария. Това са сърбящи, надигнати червени петна, понякога придружени от оток на кожата, силно неспокойствие на детето, обикновено се появяват до 1 час след прием на млякото. Необходима е спешна консултация с лекар поради възможността за развитие на реакция, която да застраши живота на детето ни.
Атопичниият дерматит е друга кожна реакция. Обривът е сърбящ, прилича на този при морбили, отделят се люспи, има характерно разположение - по лицето, главата, крайниците.
Оплакванията от страна на храносмилателната система са чести - гадене, повръщане, коремни болки, диария със или без примеси на кръв. Неразпознатата навреме и нелекувана алергия към белтъка на кравето мляко може да предизвика тежки промени в чревната лигавица, които са причина за значително изоставане на физическото развитие на децата.
Алергията към белтъка на кравето мляко може да се прояви и със оплаквания от страна на дихателната система, например хрема, кихане, сърбеж, сълзене на очите, свиркане на гърдите, бронхиална астма. Тези прояви са редки.
Най-значими за кърмачетата остават проявите от страна на кожата и храносмилателната система

Какъв е естествения ход на алергията към белтъка на кравето мляко?
Обичайно след 3-годишна възраст тя " се израства ", развива се клинична толерантност към млякото. До навършване на 1 година не се правят опити за обременяване с мляко. В зависимост от състоянието на детето лекарят преценява кога ще стане това на 1, 2 или 3 годишна възраст, винаги в клинична обстановка. Обикновено обременяването с натурално мляко се предхожда от внасяне на млечен продукт - краве сирене, краве масло, телешко месо, мляко, смесено с друга храна. Въпреки еднаквия си антигенен състав, това са продукти, получени и обработени по различен начин, което намалява антигенността им, понасят се добре, предполагат нормално понасяне и на млякото. В много малък процент децата остават завинаги алергични към млякото, не го приемат под никаква форма.

Диетотерапия на хранителните алергии
Изключване на определени храни, за които се предполага, че предизвикват алергични реакции. При деца е особено важно да се изключват по-малък брой храни за по-кратко време. Много внимателно захранване с потенциално алергизиращите храни трябва да започне след 6-12 месечна възраст. Повечето от алергичните деца се адаптират с възрастта към мляко, житни култури, зеленчуци, плодове и дори към яйца, но по-рядко към риба и ядкови плодове.

Каква е профилактиката?
За бебета от наследствено обременени фамилии най-доброто хранене е кърменето, но за бебета, които са на изкуствено хранене и имат чревни смущения, трябва да се обсъди с лекаря дали не е нужно да се смени млякото. Лекарят най-вероятно ще препоръча хипоалергенно мляко, но ако и то не помогне има специални млека за деца с алергия към белтъка на млякото. На 1-2 години почти всички бебета могат да пият обикновено краве мляко.

Каква е прогнозата?
При добро спазване на наложената диета и правилното захранване голям процент от децата напълно преодоляват алергията

здравница.ком


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: