Гадене и повръщане

( Votes )
Оценка на читателите: / 6
Слаба статияОтлична статия 
Гаденето и повръщането са симптоми на скрито заболяване. Гаденето е усещане за необходимост от изпразване на стомаха, а повръщането е действието, чрез което стомахът се изпразва.
Повръщането е насилствен акт, при който стомахът преодолява налягането, което обичайно задържа храната в него. При повръщане стомахът буквално се обръща наопаки и съдържанието му се излива в долната част на хранопровода (тръбата, която свързва устата със стомаха).

Съществуват много причини за появата на гадене и повръщане. Тези симптоми биха могли да се дължат на следното:
• Остър гастрит
• Централни причини (сигнали от мозъка, които предизвикват гадене и повръщане):
- Главоболие. Обикновено силното главоболие, особено мигрената, са най-често свързани с появата на гадене и повръщане.
- Вътрешно ухо – морска болест, лабиринтит, световъртеж или синдром на Мениер.
- Черепно-мозъчна травма. Всяко заболяване или травма, която повишава налягането в черепната кутия, може да предизвика повръщане. Това повишаване на вътречерепното налягане може да се дължи на мозъчен оток (след сътресение или конкретна злополука), инфекция (менингит или енцефалит), тумор или липса на баланс между електролитите и водата в кръвообращението.
• Заболявания без пряка връзка със стомаха
• Лекарства и медикаментозно лечение
• Механично запушване на червата
• Вредни стимули. Определен тип миризми или звуци могат да предизвикат гадене и повръщане. Болката при счупване на кост или силният емоционален шок, са вазовагални събития, които също могат да стимулират появата на тези симптоми. По време на вазовагална криза, вагус нервът (един от нервите, които контролират основните функции на човешкото тяло каквито са сърдечния ритъм, дишането и кръвното налягане) се възбужда и кара сърдечния ритъм да се забави, а кръвоносните съдове да се разширят. Това понижава притока на кръв към мозъка и води до припадък, известен като синкопална криза.

Как се изолира причината за появата на гадене и повръщане?
С помощта на редица тестове и изследвания, вашият лекуващ лекар може установи конкретното заболяване, което предизвиква симптомите на гадене и повръщане. Едновременно с това лекарят ще ви препоръча метод за третиране на симптомите и за предотвратяване на възможната в следствие на обилно и продължително повръщане дехидратация.
Кръвните тестове мога да докажат евентуална липса на електролитен баланс в тялото, заради дехидратация след продължително повръщане. Може да ви бъде направено и изследване на урината. Прекалено концентрираната урина е признак за дехидратация, тъй като при обезводняване бъбреците се стараят да задържат колкото се може повече течности в тялото. Наличието на кетони в урината също е признак за дехидратация.

Как се лекуват гаденето и повръщането?
Често гаденето и повръщането се елиминират с помощта на симптоматично лечение, което се провежда с цел установяване на възможното заболяване, което ги причинява.
Обикновено гаденето и повръщането се влошават, когато пациентът е обезводнен. Това води до порочен кръг. При силно гадене пациентът, страдащ от този симптом, е неспособен да приема течности. Това задълбочава дехидратацията, а тя от своя страна подсилва гаденето. В такъв случай на пациента трябва да бъде направено интравенозно вливане на течности.
Съществуват различни видове лекарства за потискане на гаденето. Прилагането им зависи от способността на пациента да ги приеме. Медикаментите са под формата на:
- хапчета
- течности
- разтворими под езика таблетки
- интравенозна инжекция
- интрамускулна инжекция
- анални свещички

медикал.бг


ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Гадене и повръщане - 5.0 out of 5 based on 6 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: