Предпазване от хранителни алергии

( Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
За съжаление, почти всяко второ дете страда от някакъв вид алергия. Дори кърмачетата вече страдат от алергична хрема, от атопичен дерматит, от хранителни алергии. Причината не е само в лошата атмосфера, децата се кърмят малко, хранят се с неподходящи храни, отглеждат се при лоши битови условия или обратно, трепери им се прекалено много.

Ранното захранване също може да предизвика алергии. За да причини една храна алергия, тя трябва да премине от червата в кръвоносната система. Природата е осигурила защита на бебето, като е покрила лигавицата на червата със защитен слой съдържащ имуноглобулин А, който не позволява алергените да навлизат в организма. Храносмилателната система на бебето обаче секретира съвсем малки количества имуноглобулин А, той се доставя на организма единствено с кърмата. Затова кърменето е основен фактор в борбата с алергиите. Другият решаващ фактор е просто в детския организъм да не постъпват алергизиращи храни, тоест да не се бърза със захранването.
Храносмилателната система на кърмачето започва да съзрява и да секретира въпросния имуноглобулин едва след петия месец, тогава вече лигавицата на червата пропуска избирателно веществата, които достигат до кръвоносната система. Затова се препоръчва захранването да става към шестия месец.
Известно е че, генетичната обремененост с алергии е решаваща, но не е задължителна. Ако единият родител е алергичен, вероятността и детето да е алергично е около 25%, но и ако двамата родители са алергични, тази вероятност скоча на 80%!
Най-силният алерген е белтъка на кравето мляко, броят на алергичните към мляко постоянно расте. Затова най-добре е да се кърми. Адаптираните млека са обработени така, че максимално да доближават до състав майчиното, но те са си краве мляко и децата също правят алергии към тях. Ако в рода има хора с алергии, е добре да се използват формулите адаптирани млека НА (хипоалергенно), макар детето да няма признаци на алергия. Тези млека имат профилактична роля, те не лекуват. Признаците на алергия към млякото са разнообразни – обриви по кожата, повръщане, разстройство, силни колики. Единственото решение за тези деца е хранене с хидролизирано мляко, в което млечният белтък е обработен така, че да не предизвиква алергия. Захранването при тях е късно и с много внимателен подбор на храните.
Яйцата също са силен алерген. Проблем може да предизвика както белтъкът, така и жълтъкът. Затова жълтъкът вече се включва късно при захранването, а при предразположените към алергия след годинката.
До една година не се дава мед. Освен, че може да предизвика алергия, понякога съдържа спори на ботулизъм, с който детския организъм не може да се справи.
Цитрусовите плодове също могат да създадат проблем на някои деца. Затова най-добре в началото да се дават плодове, които се отглеждат в нашата страна, все пак ензимната ни система е пригодена да обработва храни от нашите географски ширини. До едногодишна възраст е добре да се избягват ягодите, малините, къпините, касисът, кивито.
И най-важното, избягвай химикалите в храните като изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, овкусители. Като се замислим, всички лакомства, които с лека ръка даваме на децата, и които те с охота приемат съдържат именно тези вещества. И после се чудим защо са постоянно болни.

Храни, с които трябва да бъдеш особено внимателна
Храносмилателната система на малкото дете е незряла и трябва да се внимава каква храна се дава, а също и в какво количество.
Сигурно си чела, че през първите месеци не се дава глутен на кърмачето. Глутенът се намира под обвивката на зърната на житните растения (жито, ръж, ечемик, овес) и някои деца развиват непоносимост към него. Уврежда се лигавицата на тънките черва и децата губят апетит, повръщат, имат непрестанна диария и спират да наддават. Диагнозата се подозира, когато оплакванията започват след въвеждането на глутен-съдържащи храни, например попара, хляб, каши с глутен.
Прясното мляко е трудно смилаема храна и не се препоръчва на малките, а големите деца не трябва да злоупотребяват с него. Освен, че съдържа белтък от чужд животински вид, който алергизира предразположените, то затлачва червата със слуз и предизвиква стомашни проблеми.
Внимавай и с подправките. Захарта култивира вкус към сладкото и няма отказване и в късна възраст. Последиците са известни – затлъстяване, диабет, атеросклероза. Не давай на бебето вода със захар, апетитът му се убива и ще суче по-малко.
Солта натоварва бъбреците и не се дава до една годишна възраст или в съвсем малки количества.
Подправките като черен пипер, кимион и др., които са в изобилие в колбасите например могат да предизвикат възпаление на лигавицата на храносмилателния тракт, дразнят и бъбреците, защото се излъчват и чрез урината.

Ако в семейството има данни за алергия, до първата година на детето се избягват пшеница и продукти от нея, царевица, свинско месо, риба и всички морски продукти, ядки, мед, яйца, лук, малини, ягоди, къпини, цитрусови плодове, какао.
Освен със състава си, храната може да е опасна и като предизвика задавяне. До тригодишна възраст не се дават фъстъци и ядки по никакъв повод! Обикновено детето с ядки в устата се засмива рязко, или пада с пълна уста и ядката попада в дихателните пътища. Фъстъците са най-честите чужди тела, попаднали в дихателната система. Ако не се открият навреме и се извадят (оперативно!), правят постоянни пневмонии и увреждат необратимо белодробната тъкан.


от сп. "Моето дете"

Предпазване от хранителни алергии - 3.0 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: