Детето е с диария - ами сега?

( Votes )
Оценка на читателите: / 5
Слаба статияОтлична статия 
детето с диарияКакво представлява диарията?

Ако бебето ви ака от 1 ½ до 2 пъти повече от нормалното количество, то може да има диария. Диарията се характеризира с изпражнения, които са по-меки, безформени, зелени или по-течни от обикновено. Освен това, диарията обикновено има по-неприятна миризма от нормалното. Диарията представлява увеличаване на честотата на движение на червата или промяна на формата (втечняване) на изпражненията. Въпреки, че усилването на перисталтиката и втечняването на изпражненията могат да се случат независимо едно от друго, тези промени обикновено стават едновременно.

Диарията може да бъде причинена от промяна в диетата (включително промяна в диетата на майката, ако детето се кърми), от инфекция, от антибиотици или от редица редки заболявания. Всяка година, в световен мащаб, се наблюдават над 1 милиард случая на диария при децата. В повечето случаи (повече от 990 милиона), диарията преминава сама в рамките на седмица.

Кой се разболява?

Повечето деца боледуват от диария няколко пъти през детството си. Повечето деца с диария имат вирусна инфекция на стомашно-чревния тракт. Ротавирус, Аденовирус, и Норвалк вирус са най-честата причина. Бактерии, като кампилобактерия или салмонела и паразити като гиардия, също могат да причинят диария.

Какви са симптомите?

Следете за внезапно увеличаване на честотата на изхождането. Всяко дете има своя собствена честота, която бавно се променя с времето. Ако забележите промяна в рамките на няколко дни, то детето вероятно има диария.

Честота на перисталтиката
При абсолютната диария, честотата на перисталтиката е по-голяма от нормалното. При здрави индивиди максималния брой движения на червата (изхождания) на ден е около 5. За абсолютна диария може да се говори при честота на изхождането над 5 пъти на ден.

При сравнителната диарията се наблюдават по-голям брой движения на червата в сравнение с обичайното за даден индивид. В този смисъл, ако даден индивид, за когото е нормално да има 1 изхождане на ден, започне да има 3 или повече, тогава на лице е диария. В този случай нямаме повече от 5 движения на ден – т.е. не се наблюдава абсолютна диария.

Консистенция на изпражненията
Абсолютната диария е по-трудно да се определи на базата на консистенцията на изпражненията, защото тази консистенция, в зависимост от диетата, може да варира много при здравите индивиди. Хора, които консумират големи количества зеленчуци имат по-редки изпражнения от хората, които консумират малко зеленчуци.
Изпражненията, които са течни или воднисти винаги се считат за ненормални и се определят като диария. Сравнителната диария е по-лесно да се определи на базата на консистенцията. Ако при индивида се наблюдава по-рядка консистенция от нормалната за него, той има диария, въпреки че консистенцията може да бъде в нормалните рамки като цяло.

Всяко бебе, което има повече от едно изхождане на хранене, вероятно има диария, дори ако това не е внезапна промяна.

Следете също и за внезапно увеличение на количеството вода в изпражненията. Други симптоми на заболяване при бебето – като лошо хранене, запушен нос или треска, правят тази диагноза още по-вероятна.

Заразно ли е и колко продължава?

Повечето инфекции, които причиняват диария, са доста заразни и се разпространяват по фекално-орален път и чрез фомити (неодушевени предмети, чрез които могат да се предават патогенни организми, независимо, че същите не поддържат техния растеж). Продължителността на диарията зависи от причинителя. Диарията, причинена от антибиотици, може да продължи докато детето приема антибиотиците. Диарията, причинена от типичните вируси, продължава обикновено от 5 до 7 дена.

Диагнозата диария се поставя на базата на история на заболяването, преглед и изследване на изпражненията. Ако в диарията се откриват кръв или гной, или ако състоянието не се подобрява според очакванията, трябва да се направят изследвания на изпражненията за да се открие конкретната причина. Тези изследвания могат да включват посявка, вирусни изследвания и проба за паразити.

Как се лекува?

Главна грижа при диарията е опасността от дехидратация поради загубата на телесни течности. Целта на лечението е предотвратяване на дехидратацията. Повечето деца с диария могат да бъдат безопасно лекувани в домашни условия. Повечето случаи на остра диария при бебетата и малките деца се дължат на вирусен гастроинтерит и обикновено са краткотрайни. Като цяло при вирусен гастроинтерит не се налага предписването на антибиотици. В същото време треска, повръщане и редки изпражнения могат да бъдат симптоми на други детски заболявания, като например среден отит, пневмония, инфекция на пикочния мехур, сепсис (бактериална инфекция на кръвта) и менингит. Тези заболявания изискват своевременно лечение с антибиотици.

диария при цецата лечение

Децата с остра диария могат да получат тежко обезводняване и се нуждаят от навременна рехидратация. По тази причина децата с диария е необходимо да бъдат прегледани от лекар за да се установи каква е инфекцията и да се третира, както и да се назначи правилна орална рехидратация.

Ако кърмите бебето не спирайте. Кърменето помага за предпазването от диария (прави вероятността два пъти по-малка) и ускорява оздравяването. Ако бебето ви е все още жадно след храненето или между храненията, можете да добавите орални рехидратиращи разтвори.

Ако храните детето с готова формула, може да е добре да преминете на соева формула, докато премине диарията. Соевата формула съдържа фибри, които помагат за регулиране на перисталтиката. Не разреждайте формулата. Също като при бебетата които се кърмят, загубата на течности и електролити може да се компенсира с орални рехидратиращи разтвори.

Ако бебето ви вече е достатъчно голямо за да приема солидна храна, морковите, ориза, бананите, картофите и ябълковото пюре могат да помогнат за регулиране на изпражненията. Избягвайте плодовите сокове, граха, прасковите, сливите, сушените сливи и кайсиите докато изпражненията се нормализират, което трябва да стане в рамките на седмица.

Киселото мляко и други източници на полезни бактерии могат да помогнат за активното лечение на диарията от всякакъв тип.

Ако диарията продължи повече от седмица, или ако е придружена от треска, траеща повече от 72 часа, обърнете се към педиатър. Веднага потърсете педиатър в случаите в които бебето не иска да пие течности или изглежда обезводнено (суха уста, плач без сълзи, хлътване на фонтанелата, летаргия или липса на урина повече от 8 часа ) или ако бебето е под два месеца и има диария с треска. Повръщане в продължение на 24 часа, осем изхождания за осем часа, или наличието на кръв, слуз или гной в изпражненията, също налагат незабавна консултация с педиатър.

Dete s diariq

Как може да се предотврати?

Повечето видове диария представляват инфекция, предавана по фекално-орален път. Невидими отганизми от изпражненията попадат по ръцете, играчките и други повърхности. От там те попадат в нечия уста.

Децата, при които изпражненията преливат от памперса трябва да се спрат от детския дом. Общите предпазни мерки срещу предаването на заразата по фекално-орален път или чрез фомити, също намалява разпространението. Всяко дете така или се заразява с тези организми, но миенето на ръцете и почистването забавят инфекциите и ги правят по-леки и по-краткотрайни.

Яденето на кисело мляко и други храни, съдържащи полезни бактерии, също помага за по-бързото оздравяване - особено при диарията, причинена от антибиотици или вируси.

медикал.бг


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Детето е с диария - ами сега? - 4.2 out of 5 based on 5 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: