Управление на времето - какво представлява то и какви техники за определяне на приоритети включва?

( Votes )
Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 
alt Времето е най-важният ресурс, с който разполагаме днес. Сигурно много пъти сте чували фразата "Нямам време". В някакъв момент се оказва, че я казваме често или на работа, или вкъщи.
 
Някои хора смятат, че 24 часа никога не са достатъчни, докато други успяват да свършат ефективно ежедневните си задачи. Разликата между първата и втората категория се крие в ефективното управление на времето.
 
Живеем в забързан век и разполагаме само с 24 часа, за да свършим много задачи както в професионален, така и в личен план. В настоящата ситуация много навици се промениха, защото живеем в нова реалност. В контекста на работата от дома се появяват повече разсейващи фактори. По този начин умението да управлявате ефективно времето си прави прехода от провал към успех.

Какво представлява управлението на времето?

Управлението на времето се отнася до набор от навици, умения, системи и принципи, използвани за управление на времето, изразходвано за конкретни дейности, с цел повишаване на ефективността и производителността на труда.
 
Накратко, то се отнася до начина, по който организираме и управляваме времето си, и включва контрол и организация.

altКакво включва управлението на времето?

Написани са милиони статии и книги, появили са се множество подкастове, приложения, курсове, семинари и обучения по темата, но е необходимо да се разбере, че няма универсално валидна стратегия за управление на времето. Това, което работи за един екип, компания, бизнес или човек, не работи за друг, защото ние сме различни и имаме различни начини за правене на нещата.
 
 
Добрата новина е, че всички тези техники, умения или навици могат да бъдат научени, развити или приложени в зависимост от нуждите, целите и желанията на човека.
 
Традиционно, когато говорим за управление на времето, мислим предимно за работата и по-малко за това какво правим с останалото си време. Въпреки това някои техники, усвоени за работа, могат да бъдат успешно приложени и в личния живот.
 
 

Управление на времето на работното място

Когато говорим за професионалния живот, независимо дали сме служители, фрийлансъри или предприемачи, водещите думи са "продуктивност" и "ефективност". Ако досега просто сме изпълнявали обичайните задачи и времето така или иначе е минавало, тези 2 думи могат да променят всичко:
 • запазване на работата или смяна на работата
 • кариерно развитие
 • удовлетвореност на клиентите
 • изграждане на успешен бизнес или пълен провал
Не можем да говорим за управление на времето, без да говорим за самодисциплина, постоянство и точност. Това са качества, които, ако не притежавате, със сигурност ще трябва да развиете през живота си, ако искате да постигнете забележителни резултати.

altСАМОДИСЦИПЛИНА

Самодисциплината може да бъде постигната чрез използването на дневник.
 
Управлението на времето започва със самодисциплина. Затова е полезно да знаете как прекарвате времето си през деня. Ако не сте го правили досега, можете да започнете да водите дневник в продължение на седмица или дори месец, в който да записвате всяка една дейност - абсолютно всичко, което правите. Освен това за всяка дейност записвайте прекараното време и настроението си - енергично, летаргично и т.н.
 
При управлението на времето дневникът на дейностите е важен и същевременно изключително показателен инструмент, тъй като ще ви помогне да разберете точно:

 • колко време прекарвате във важни и маловажни дейности
 • колко пъти през деня забелязвате, че "не ви достига време"
 • кога имате повече енергия и сте активни
 • кога нивото на енергията ви спада
 • съотношението между действителната работа и почивките
Има вероятност да се изненадате: паметта може да ви изиграе лоша шега, но фактите на хартия говорят истината.
 
altСъвети за пестене на време с помощта на дневника на дейностите

След поне една седмица записване на всяка дейност прегледайте дневника. Ето какво можете да направите, за да направите времето, което отделяте за ежедневните си дейности, по-ефективно:
 
 • Елиминирайте дейностите, които не са включени в длъжностната ви характеристика/задачите, за които не получавате заплащане (включително лични дейности - имейли, които не са свързани с работата ви, време, прекарано в социалните мрежи, и т.н.)
 • Планирайте по-трудните задачи за времето от деня, когато знаете, че сте по-енергични. По този начин ще работите по-добре и за по-малко време;
 • Намалете броя на смените между различните задачи. Например четете и отговаряйте на няколко имейла наведнъж/няколко пъти през деня на ясно определени интервали. Това е по-подходящо, отколкото да се занимавате с един имейл сред други задачи;
 • Намалете времето, отделяно за дейности (приготвяне на кафе, почивка за цигара и др.). Ако имате няколко колеги, можете да се редувате да правите кафе за всички. Това ще спести време и ще укрепи екипния дух;
 • Не поемайте твърде много задачи наведнъж. Понякога големият обем от задачи може да ви деморализира/отблъсне. Бъдете реалисти, когато съставяте списъка си със задачи;Делегиране - Лидерите знаят как да делегират дейности, които другите могат да извършват, за да се съсредоточат само върху онези дейности, които са важни, носят печалба или създават стратегии, които придвижват компанията или бизнеса напред;
 • Бъдете креативни, като сменяте темпото. Например, след трудна задача изберете по-лесна, за да избегнете рутината;
 • Не забравяйте да правите почивки. Сигурно сте чували румънската поговорка Дългите и чести почивки са ключът към големия успех. Е, да кажем, че това е отчасти вярно. Не можете да бъдете продуктивни, ако работите без почивка. Повечето хора работят ефективно в продължение на около 60 - 90 минути с 5-10 минутна почивка.

Други техники за управление на времето

altУСПЕХ

Упоритостта е важен фактор при управлението на времето.
Казват, че без постоянство не се постига нищо в живота. Ако се вгледаме например в състезаващите се спортисти, ще видим, че този принцип е приложим.

Делегиране - Лидерите знаят как да делегират дейности, които другите могат да извършват, за да се съсредоточат само върху онези дейности, които са важни, носят печалба или създават стратегии, които придвижват компанията или бизнеса напред;
 
Бъдете креативни, като сменяте темпото. Например, след трудна задача изберете по-лесна, за да избегнете рутината;
Не забравяйте да правите почивки. Сигурно сте чували  поговорка -  Дългите и чести почивки са ключът към големия успех. Е, да кажем, че това е отчасти вярно. Не можете да бъдете продуктивни, ако работите без почивка. Повечето хора работят ефективно в продължение на около 60 - 90 минути с 5-10 минутна почивка.
 

ПУНКТУАЛНОСТ

Точността е ключов фактор в управлението на времето.
 
Точността означава да сте навреме за срещи и т.н. В идеалния случай трябва да пристигате дори 5 или 10 минути по-рано от предвиденото.

 
Неточността може да ви струва скъпо. На първо място, губите доверието и уважението на околните, а хората, с които се срещате, от самото начало ще имат някои въпросителни, а именно дали могат да ви се доверят. А както знаем, доверието е в основата на всички човешки взаимоотношения. Така че можете да пропуснете хора, да пропуснете бизнес, да пропуснете представление, да пропуснете влака, да пропуснете самолета си и т.н.
 
Както в професионалния, така и в личния живот точността трябва да е задължителна.

altОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЦЕЛИ

Поставянето на цели е първата стъпка
 
В управлението на времето поставянето на цели е ценен инструмент, защото ви помага да дадете насока на действията си. По този начин ще можете да оценявате напредъка по пътя. За да направите това, трябва да помислите какво наистина е важно за вас в дългосрочен план, да знаете къде искате да стигнете и да се мотивирате да направите всичко възможно, за да постигнете целта си. Без да си поставите тези неща, ще сте като плаваща лодка, която не върви наникъде.
 
Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да си поставите цели:
 
 • Изберете цели, които ви мотивират и с които чувствате, че резонирате;
 • Поставяйте си конкретни цели - ясни и добре дефинирани. Можете да използвате метода SMART
 • Конкретни (прости, смислени).
 • Измерими (имат критерии, които могат да се определят количествено, така че да можете да измервате напредъка, мотивиращи).
 • Постижими (които могат да бъдат постигнати)
 • Реалистични (съответстват на посоката, която сте поели)
 • обвързани със срокове (имат краен срок)
 • Запишете целите. Това ще конкретизира вашите стремежи и ангажимент за постигане на целите.
 • Направете план за действие. Запишете стъпките, които трябва да предприемете, за да постигнете целите си.
 • Бъдете последователни и упорити


 


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: