Винарски помещения - изисквания и поддържане

( Votes )
Оценка на читателите: / 4
Слаба статияОтлична статия 
Производството на домашните вина се осъществява в наличните надземни навеси и постройки, а съхранението в подземните помещения (изби и мазета). Основно изискване към двата вида помещения е да са сухи, проветриви и с възможност за поддържане на добра хигиена. За тази цел е желателно подът да е бетониран, с лек наклон и шахта за събиране на водата при измиване. Преди и след гроздобер помещенията се почистват основно и се дезинфекцират. Това се постига чрез варосване на стените и тавана. За да се предотврати развитието на плесен в приготвеното за варосване варно мляко, се добавя син камък в количество 10 % от обема.
Надземните помещения се използват главно за преработка на гроздето и протичане на алкохолната ферментация. Често пъти по време на гроздобера времето застудява, което затруднява ферментацията, а понякога при много ниски температури тя може и да прекъсне. За избягване на подобни нежелани и неприятни усложнения ферментация та трябва да се осъществява в помещения с врати и прозорци, които при нужда могат да се затварят. При нормални температурни условия прозорците се държат отворени за излитане на образувалия се при ферментацията въглероден двуокис. В противен случай той се натрупва в помещението и може да предизвика задушаване с по-леки или по-тежки последици. В такива помещения трябва да се влиза със запалена свещ. Ако свещта угасне, това означава висока концентрация на въглероден двуокис и помещението трябва да се проветри основно, след което влизането в него е безопасно.
За съхранение на вината се използват подземните помещения на къщите (мазета). В тях наред с виното се съхраня¬ват и различни видове туршии и други зимнини. Трябва да се знае, че виното много лесно поема чужди миризми. Ето защо, ако има възможност, бъчвите с виното трябва да се подреждат в отделно помещение. При липса на такава възможност да се поставят по-далеч от съдовете, в които се съхраняват различните зимнини.
В някои подземни помещения няма възможност за проветряване и ако са по-дълбоки, в тях се появява влага. В такива помещения бъчвите мухлясват, а обръчите им ръждясват което съкращава времето за тяхното ползване. В такива помещения се препоръчва посипване по пода покрай стените на негасена вар, която е силно хигроскопична и поглъща влагата. През 2-3 години варта се сменя.
За удобство при различните манипулации като доливане, претакане и др. бъчвите се подреждат върху дървено скеле на височина от пода минимум 30 см и на разстояние от стените 40 см. Така подредени, бъчвите се закрепват с дървени клинове, които ги стабилизират и предпазват от деформация.


Източник: "Производство на домашни вина и ракии"


ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:
ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Винарски помещения - изисквания и поддържане - 3.0 out of 5 based on 4 votes

Добавете коментар

Вашето име:
Вашият email:
Заглавие:
Коментар: